“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing. Dan ia akan kembali sepertimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka beruntunglah orang – orang yang ganjil.”
(Hadis Riwayat Muslim, no.145)

this is me


             
0

s e k a d a r c a t a t a n p e k e r j a a n





Saya rasalah kan, dari ramai-ramai ahli keluarga, kawan-kawan atau orang luar, SANGAT ramai yang x tahu pekerjaan saya.
Dan,
kalau dalam ramai-ramai yang tahu pekerjaan saya, ramai yang x tahu saya ada blog.
Dalam fesbuk pun, saya xpernah update where you work now tu. 
huhu.

Jadi, sesiapa yang melawat blog ini, x kira dia mengenali saya atau tidak, pastilah akan tahu saya bekerja sebagai apa dan apakah hasil punca pendapatan saya.
(^_______^)

Baik, kita mulakan (dah mula dari tadi dah kot...haha)
Ada gambar di atas tu. 
Logo tengah2, bertulisan PROLINTAS GROUP OF COMPANIES kan?
ok, itu ialah nama salah satu anak syarikat Permodalan Nasional Berhad (PNB).
Dan, itulah nama syarikat yang saya ialah salah seorang pekerjanya.

Nampak cabang-cabang yang keluar dari logo syarikat?
ok, itu ialah 5 lebuhraya yang dipegang dan diempunyai oleh PROLINTAS.
Saya?
Saya pekerja di AKLEH :)

Di AKLEH, saya kerja sebagai apa pula ye?
ok, saya di AKLEH berpangkat sebagai non-executive staff.
Walaupun saya ada ijazah yang sepatutnya saya berpangkat dan berjawatan sebagai executive, namun di AKLEH saya hanyalah berpangkat lulusan SPM.
Saya xkisah semua itu. Sebab gaji yang saya terima ialah gaji minimum untuk lepasan ijazah.
Yeay!

Kenapa ye saya yeay?
Siapa x gembira weh, kalau buat kerja xberat tapi bayaran diterima InsyaAllah berbaloi teramat?
:)

Bekerja di AKLEH, saya sebagai penyelia.
Dah AKLEH tu ialah lebuhraya, jadi apa yang ada perlu buat kalau lalu di lebuhraya?
Bayar tol, bukan?
ha, agaklah apa jawatan saya.
:)

Workload sebagai penyelia di AKLEH ni memang xberat.
Dan bilamana kerjanya ialah syif 24/7, itu mungkin susahnya.
Lagi susah, mungkn saya naik public transport p kerja.
Putra LRT lah driver saya.
Bukan xnak ada kenderaan, tapi kalau ada pun xberani nak bawa, apa cer?
rugilah pun ada kenderaan. 
huhu
baik xpayah pikir apa, nak parking mana, nak ikut jalan mana, ha, Putra LRT sentiasa ada.
hehe.
 xpalah susah sikit sahaja.

Dan, paling BEST bila kerja di AKLEH ni ialah; gaji sebulan tu akan mengganda!
setiap bulan!
Orang cakap, memang boleh buat duitlah. ;)

Macam mana boleh berganda?
hai lah, xkan senang-senang orang nak bagi duit kan?
Mestilah kita kena bekerja (bukan nak pow duit orang ja. huhu)
OT lah.
alah, OT bukan susah.
dahlah kerja macam tu ja, 3-4 jam confirm dalam tangan.
1x/hour, lumayan juga lah. 
xpayah pikir apa, dah dapat 4x/day.
dah kalau OT 7 hari sahaja dalam sebulan, 2xx mesti dapat!
pejam mata ja.
*take note: OT min. 5 jam ok dalam sehari tu. muahaha penat? sikitlah. Masa muda nilah kumpul ja apa yang ada.
 
Public holiday dapat triple OT, double pay.
Bulan gaji sikit ialah Mac, April, Julai, September, Oktober dan November.
Bulan gaji banyak ialah Januari, Februari, Mei, Jun, Ogos, Disember.

Boleh kaya. Tapi kaya kita bukan nak riak.
Pada hematnya, Melayu kena kaya.
Kalau bukan Melayu yang kaya, siapa lagi perlu kaya kat Malaysia ni?
betul x?

Selamat bekerja warga Malaysia.
Selamat bekerja anak muda.
Selamat bekerja anak Melayu.

\(^_^)/  
0

M a s a y a n g b e r l a l u ...

 
Mula-mula sahaja dah letak gambar makhluk kesayangan Nabi Muhammad kita nih.
serius, kucing memang comel. Alhamdulillah, x fobia dengan makhluk berbulu ini seperti kawan-kawan yang lain.
Kucing atas ni sebiji macam kucing di rumah. 

Namanya, Majuu.
Dah jadi emak kali kedua namun anak yang hidup hanyalah ada 3 ekor.
Pengalaman pertama Majuu dulu kesemua anaknya mati dengan sadisnya dan Majuu juga dah macam meroyan. tapi kejap ja la.
Meroyan Majuu macam ibu2 manusia juga. 

PALING SADIS: anak dia dah mati (dah x bernyawa, dah jadi bangkai) tapi Majuu gigit juga anak dia tu dan bawa depan makanan yang kami hidang. Majuu jilat2 kepala anaknya suruh makan juga.
Kami xperasan lagi anak dia dah mati waktu tu tapi terperasan bila ada semut banyak di tempat Majuu amek anak dia tadi.
Ya Allah, memang sedih sangat tengok. 
Nasib Majuu ni haiwan. Dia xda akal.
Lepas tu, aku asingkan makanan dia jauh sikit dari anak dia. Tarik perhatian dia lah dari jilat2 anak dia utk makan makanan tu.
lepas dia siap makan, aku usap Majuu, cakap pada dia, Majuu, anak kau dah xda. Kitaorang tanam dia ye?
Harap Majuu paham lah.

:(

footnote: setiap hari, setiap detik aku bekerja, mesti fikiran aku melayang ke Klang. ingat mak. 
sebab tu ada sahaja masa terluang, aku balik juga Klang. walau hanya utk 5-6 jam sahaja dapat singgah kat situ.

Sesuatu untuk Diluah.

Bila sesuatu untuk diluah, rasanya kalau ada yang xfaham, biarlah.
Sebab ini kan nak luah sahaja.
Allah memang dah tahu lama dah ni. Cuma bila nak meluah, kena ada juga sesuatu tindakan. Menaip contohnya. :)
ok, saya menaip kini.

Sudah menghampiri 6 bulan lah juga perkara-yang-nak-diluah ini berlaku.
rasa sedih+seorang+fokus kerja kononya tapi tak ada makna langsung rasa fokus tu.
ha, 3 rasa tu bergabung. Apa agaknya come-out? 
Nak QUIT keje.
Full stop.
tapi sebab belum ada rezeki lagi di tempat lain.
ada panggilan interview dari FedEx, in shaa Allah, akan cuba. Position sama tapi gaji ABOVE EXPECTED SALARY, babe!
ha, tu yang aku suka!
Telitikan info dibawah. Waktu bekerjanya. 

Customer Service Hours

Monday through Friday from 0800 to 2200 
Saturday from 0800 to 1500 
Sunday: No Service

Public Holidays other than Sat/Sun from 0900 to 1800 
Public Holidays on Saturdays from 0900 to 1500


Mestilah perlu dicuba! (^^.)

Ok, berbalik pada sesuatu untuk diluah.
inilah kali pertama aku rasa bukan sahaja keseorangan, malah disisihkan.
aku xnak fikir sangat, sebab tu kononnya nak fokus.
akhirnya, MEMANG TIADA SIAPA PERASANKAN diri ini.
(salah niat ni. tapi aku xpernah mahukan pujian/perhatian. aku hanya mahu berkawan. tapi xpalah. tiada yang sudi. masing-masing sudah ada kawan. aku cari lain lah)
aku seakan lutsinar.
mereka x nampak aku.
tapi aku memang xnak buat apa-apa pun.
aku hanya nak kerja dan balik kerja.
eh, tolonglah. aku bukan macam tu.
weh, MEMBAZIRLAH hidup kalau fikir macam tu!
Malangnya, MEREKA fikir macam tu. Hari-hari aku dengar mereka protes sana, rungut sini,tuduh pelanggan lah salah. lah, kan dah dalam JOB DESCRIPTIONS, assist customer over the phone.
Yang MEREKA xboleh terima hakikat tu dah kenapa?

Tolonglah kepada MEREKA ni. Hakikat itu hakikat, dah kenapa mahu nak disangkal?
kerja gila namanya tu!
tapi, akhirnya, pada aku yang bersikap sebaliknya (yang faham seadanya makna JOB DESCRIPTION), sebab mahu kurangkan jurang, mahu membuat mereka terima seadanya; DIKETEPIKAN! Langsung xdengar, apatah lagi nak pandang aku sebelah mata.
berpaling terus!
aku makin xpaham. 
Arrrggh, aku salah agaknya.
tapi, aku percaya, aku betul.
sekarang ini, aku ambil tekad, tinggalkan dunia sekarang!
walaupun aku sangat SELESA dengan waktu bekerjanya.
ada pintu rezeki lain.
Buat apa aku terbelenggu resah seorang diri, sedangkan bahagia hanya menapak sahaja ke depan.
 (^^,)

LEGO. Bahagia bila main.
0

saya jumpa dia *senyum*

Tempat dituju: UiTM Kampus Puncak Alam.

seronoknya perasaan itu. (^^,)

gambar ni dari gadget orang yang di tengah. 
amboi, Apple tau dia pakai. hehe

harap dapat jumpa lagi dia dan dia. 


Blog Widget by LinkWithin

kumpul lagi...

Back to Top