“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing. Dan ia akan kembali sepertimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka beruntunglah orang – orang yang ganjil.”
(Hadis Riwayat Muslim, no.145)

this is me


             
4

Suara azan

Apa yang anda lakukan jika mendengar azan?
terus solat?
berhenti buat apa sahaja yg dilakukan ketika itu dan pergi berwudhuk lantas solat?
menghormati azan dengan mute semua lagu/bunyi-bunyian, pause movie/video yg sedang ditonton?
sekadar menjawab azan dan berfikiran 'sekejap lagilah. 10 minit lagi'?
atau buat dek?


*sila jangan buat dek.

Kalau azan, sinonimnya pastilah solat.
dan kalau solat, selalunya aku pasti teringat Dr. Fadzilah Kamsah.
sebabnya,
Pada 'satu masa yg lampau' dahulu, pernah dengar ceramah atau entah-apalah-tak-ingat-tv-atau-radio rancangan motivasi DFK.. 
beliau ada bertanya pada anak-anaknya, sudah solat belum?
lantas anak-anaknya menjawab 'uishh, abah ni.. dah 8 minit azan tu, mestilah dah solat!'

wahhh, exact 8 minutes!
mabeles ;)
sejak dari tu, selalu ja aku p estimate tempoh azan berkumandang berapa lama.
xtahu kenapa. entah bermanfaat ke tidak. dan sampai sekarang buat lagi. xtahulah.
semakin menjadi-jadi tabiat ini kerana jelas sungguh kedengaran azan dari hostel dan kalau di rumah, masjid pun dekat. jadi memang dengar :)

suara azan ialah seruan untuk kita.
suh p lah solat.
lagi-lagi kalau yg dengar berkumandangnya azan tu. xkan xterasa apa-apa kalau x p solat? lainlah jika sedang uzur syarie.


bertambah hebat jika ke masjid. :D

sama-sama perbaiki solat kita ;)

sekadar itu. jom dengar SUARA AZAN oleh Fitri Haris :D
4

My wishlists #2

Pergi ke konsert JUSTIN BIEBER MY WORLD TOUR !!!
21 April beb!
RM 498 ja beb! (eh,silap. RM 98 ja beb...)
baby, baby, baby, ohhhh...
i thought u always be mine, mine...
tolonglah :P
TETTTTTT !
uiks, sat sat...  konsert JB? whatdefun?
eh, fun juga what..?? ngeee~
no. no. get serious. now.
first of all, think about the ticket price @_@
ranging from RM 498 - 98...
wahaa, i rather want to use it for buying A LOT of fruits and foods! kenyang perut. suka hati. :P
eh, bukan! beli novel laaaaaaaaaaaaagi coolio. betul, xtipu punya. adapun lah kan xminat untuk membaca, sekurang2nya kumpul banyak-banyak novel boleh buka library. sewa buku/novel. buka satu tempat untuk itu. dapat duit. xbuang masa. pelaburan masa depan. dan dapat pahala juga. :D

Konsert? kali terakhir p konsert artis ialah konsert siti nurhaliza. tapi bukan siti nurhaliza seorang. ada artis AF2 yg lain. eh ke AF bape entah yg ada khai etc tu. di mini stadium temerloh. FOC. belakang rumah ja kan mini stadium tu. apalagi, keluarlah sama2 dengan adik2 n PR (as in pembantu rumah)... ajak parents n sisters n brothers. sorry! depa NOT INTERESTED AT ALL. huhu
MasyaAllah... umat manusia jgn cakaplah. overload!. bising. bingit. gelap. sampah sarap merata. belon terapung-apung. urghh, serabut! i ingat kalau ke concert boleh enjoy. ciss, xder maknanya. -.-''
Dengan dapat tengok cinonet je artis tu atas pentas @_@
Not even valuable. lucky it was FOC.
But maybe its because of FOC. but if we being charged for the ticket, is it guarantee to be worth? as if for JB concert. berjuta peminat dia. yg fanatik lagi. sah-sah xder sopan santun dah. nyanyi belum lagi, dah melalak-lalak je nanti JB muncul dgn baju ungu+putih terloncat dari bawah tu (pandai ja teka kan.. haha). 
Buat pula di stadium merdeka. i mean, stadium. stadium? oklah. stadium merdeka canggih laa dari mini stadium temerloh tu. dan stadium merdeka tu mesti lah canggih. kalau tidak, xmungkin dipilih sebagai venue. 

tapi, entahlah. 

lagi, bagi peminat BIG BANG (k-pop) pula. (i lah tu. kekeke :P. tp biasa2 saja). bakal adakan konsert juga. mahu join kalau berpeluang. nak merasai gegaran music, tengok tangkasnya mereka menari. warna-warni konsert. 

tapi, entahlah.  

- Dah tahu setan (as if syaitan) ialah musuh utama manusia sepanjang zaman, nak juga berkawan dengan mereka. dah tahu juga yg kalau jadi kawan setan, akan ke mana kan? @_@ terkena percik minyak panas se-coet tu pun terjerit. pun masih mahu bersahabat dgn setan. hai lah kamu (saya lah tu). tolonglah cari kawan lain. hindari tempat-tempat gelap. (concert dan pawagam antaranya). hindari seorang diri. - 

-Kiranya, wishlist kali ini ialah...-
3

My wishlists #1

Contengan Jalanan



weyyhhhh, buku HLOVATE yg baru!
excited! excited! excited! 
muahahaha :P


nak beli. nak beli! nak beliiiiiiiiii!


tapi...


kalau p pesta buku pun pada last day, apa citer, kan? :(
(really hope i can be there! sebab semacam xder harapan pula utk jejak kaki ke sana)


sama kes macam versus dulu.
HLOVATE ada titipkan cenderahati berupa notebook exclusive lukisan tgn beliau.
dah tu, aku p hari-hari last pesta buku, sahlah xdapat meh.. @_@


haiyohhh, awatlaa aku kuciwa sgt deh xdapat pape dri HLOVATE? novel tu dah kira hasil tgn a.k.a karya agung what?


kan? -.-''


- mana boleh sama! wuaaaa, xsamalah... instead, bukan cenderahati yg diharapkan...
cuma, i really admire HLOVATE. as human. as who she is whether i never ever get a chance to know who is she. xkisah sangat (eh, nak juga notebook tu) cenderahati tu :P



-that's why i want to be a writer-
Blog Widget by LinkWithin

kumpul lagi...

Back to Top