“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing. Dan ia akan kembali sepertimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka beruntunglah orang – orang yang ganjil.”
(Hadis Riwayat Muslim, no.145)

this is me


             
2

Pinky

Salam (^___^)
Nama ku Pinky.
Ini, tuan ku mahu sampaikan sesuatu.
Meoooooowww! meow meeeow meoooow meowww.
Atau dalam bahasa manusianya,
Salam Aidilfitri
Maaf zahir batin.

Ini gambar tuan-tuan ku.
Tuan-tuan ku ada ramai lagi.
tapi saja je mereka mahu asing-asingkan mengikut jantina.
Ikut merekalah.
janji, ku pun dapat makan rendang ayam juga.
Dapat tulang pun mantap ja!
*wink wink*
4

berkurun lama

Berkurun lama
Ku rahsiakan...

opps, xigt sudah lirik itu...

nevermind... not important though...

i'll think it 6 months now i don't publish anything.
could it be due to emotional influences.
moreover, nothing interesting may i share...

PEOPLE DON'T WANT TO MEET INTERESTING PEOPLE
BUT THEY WANT TO MEET PEOPLE WHO IS INTERESTED

goodbye :)
4

Suara azan

Apa yang anda lakukan jika mendengar azan?
terus solat?
berhenti buat apa sahaja yg dilakukan ketika itu dan pergi berwudhuk lantas solat?
menghormati azan dengan mute semua lagu/bunyi-bunyian, pause movie/video yg sedang ditonton?
sekadar menjawab azan dan berfikiran 'sekejap lagilah. 10 minit lagi'?
atau buat dek?


*sila jangan buat dek.

Kalau azan, sinonimnya pastilah solat.
dan kalau solat, selalunya aku pasti teringat Dr. Fadzilah Kamsah.
sebabnya,
Pada 'satu masa yg lampau' dahulu, pernah dengar ceramah atau entah-apalah-tak-ingat-tv-atau-radio rancangan motivasi DFK.. 
beliau ada bertanya pada anak-anaknya, sudah solat belum?
lantas anak-anaknya menjawab 'uishh, abah ni.. dah 8 minit azan tu, mestilah dah solat!'

wahhh, exact 8 minutes!
mabeles ;)
sejak dari tu, selalu ja aku p estimate tempoh azan berkumandang berapa lama.
xtahu kenapa. entah bermanfaat ke tidak. dan sampai sekarang buat lagi. xtahulah.
semakin menjadi-jadi tabiat ini kerana jelas sungguh kedengaran azan dari hostel dan kalau di rumah, masjid pun dekat. jadi memang dengar :)

suara azan ialah seruan untuk kita.
suh p lah solat.
lagi-lagi kalau yg dengar berkumandangnya azan tu. xkan xterasa apa-apa kalau x p solat? lainlah jika sedang uzur syarie.


bertambah hebat jika ke masjid. :D

sama-sama perbaiki solat kita ;)

sekadar itu. jom dengar SUARA AZAN oleh Fitri Haris :D
4

My wishlists #2

Pergi ke konsert JUSTIN BIEBER MY WORLD TOUR !!!
21 April beb!
RM 498 ja beb! (eh,silap. RM 98 ja beb...)
baby, baby, baby, ohhhh...
i thought u always be mine, mine...
tolonglah :P
TETTTTTT !
uiks, sat sat...  konsert JB? whatdefun?
eh, fun juga what..?? ngeee~
no. no. get serious. now.
first of all, think about the ticket price @_@
ranging from RM 498 - 98...
wahaa, i rather want to use it for buying A LOT of fruits and foods! kenyang perut. suka hati. :P
eh, bukan! beli novel laaaaaaaaaaaaagi coolio. betul, xtipu punya. adapun lah kan xminat untuk membaca, sekurang2nya kumpul banyak-banyak novel boleh buka library. sewa buku/novel. buka satu tempat untuk itu. dapat duit. xbuang masa. pelaburan masa depan. dan dapat pahala juga. :D

Konsert? kali terakhir p konsert artis ialah konsert siti nurhaliza. tapi bukan siti nurhaliza seorang. ada artis AF2 yg lain. eh ke AF bape entah yg ada khai etc tu. di mini stadium temerloh. FOC. belakang rumah ja kan mini stadium tu. apalagi, keluarlah sama2 dengan adik2 n PR (as in pembantu rumah)... ajak parents n sisters n brothers. sorry! depa NOT INTERESTED AT ALL. huhu
MasyaAllah... umat manusia jgn cakaplah. overload!. bising. bingit. gelap. sampah sarap merata. belon terapung-apung. urghh, serabut! i ingat kalau ke concert boleh enjoy. ciss, xder maknanya. -.-''
Dengan dapat tengok cinonet je artis tu atas pentas @_@
Not even valuable. lucky it was FOC.
But maybe its because of FOC. but if we being charged for the ticket, is it guarantee to be worth? as if for JB concert. berjuta peminat dia. yg fanatik lagi. sah-sah xder sopan santun dah. nyanyi belum lagi, dah melalak-lalak je nanti JB muncul dgn baju ungu+putih terloncat dari bawah tu (pandai ja teka kan.. haha). 
Buat pula di stadium merdeka. i mean, stadium. stadium? oklah. stadium merdeka canggih laa dari mini stadium temerloh tu. dan stadium merdeka tu mesti lah canggih. kalau tidak, xmungkin dipilih sebagai venue. 

tapi, entahlah. 

lagi, bagi peminat BIG BANG (k-pop) pula. (i lah tu. kekeke :P. tp biasa2 saja). bakal adakan konsert juga. mahu join kalau berpeluang. nak merasai gegaran music, tengok tangkasnya mereka menari. warna-warni konsert. 

tapi, entahlah.  

- Dah tahu setan (as if syaitan) ialah musuh utama manusia sepanjang zaman, nak juga berkawan dengan mereka. dah tahu juga yg kalau jadi kawan setan, akan ke mana kan? @_@ terkena percik minyak panas se-coet tu pun terjerit. pun masih mahu bersahabat dgn setan. hai lah kamu (saya lah tu). tolonglah cari kawan lain. hindari tempat-tempat gelap. (concert dan pawagam antaranya). hindari seorang diri. - 

-Kiranya, wishlist kali ini ialah...-
3

My wishlists #1

Contengan Jalanan



weyyhhhh, buku HLOVATE yg baru!
excited! excited! excited! 
muahahaha :P


nak beli. nak beli! nak beliiiiiiiiii!


tapi...


kalau p pesta buku pun pada last day, apa citer, kan? :(
(really hope i can be there! sebab semacam xder harapan pula utk jejak kaki ke sana)


sama kes macam versus dulu.
HLOVATE ada titipkan cenderahati berupa notebook exclusive lukisan tgn beliau.
dah tu, aku p hari-hari last pesta buku, sahlah xdapat meh.. @_@


haiyohhh, awatlaa aku kuciwa sgt deh xdapat pape dri HLOVATE? novel tu dah kira hasil tgn a.k.a karya agung what?


kan? -.-''


- mana boleh sama! wuaaaa, xsamalah... instead, bukan cenderahati yg diharapkan...
cuma, i really admire HLOVATE. as human. as who she is whether i never ever get a chance to know who is she. xkisah sangat (eh, nak juga notebook tu) cenderahati tu :P



-that's why i want to be a writer-
0

Mencari perbezaan

Anda diberi masa 1 minit untuk mencari perbezaan antara dua objek dalam gambar dibawah.
Mula sekarang!


SUDAH?

Bagus :)

Dapat berapa perbezaan?

Mesti banyak kan.

Tapi saya xdapat satu pun.

Sebabnya,

Dua objek dalam gambar tu tiada perbezaan pun.

Dua-dua kena pakai duit.

Kan?

*i never felt so afraid about future, until just now :(. since i know money is mother of evil, so i once had decide to be poor in money but rich in knowledge.
but somehow, it shouldn't turn that way now.
just so worried now :((

Segmen Nelly: Permainan Semasa Kecik-kecik

Salam ^^,
1st sekali, thanks to Nelly as tag me.
Salam perkenalan juga yer... salam blogger :)

Bila terkenang semula zaman kanak-kanak, mulalah pelbagai emosi muncul.
hakikatnya, nak pulang ke zaman i2, memang xboleh. 
sekadar segar dalam ingatan. :D
oklah, check it out what i'm always play for more than 15 years back.
1. Masa kecik-kecik suka main apa ?
Terlalu banyak untuk dimainkan. main rounders (ala2 besbol tp main dgn bola tenis n kayu/dahan pokok), main baling selipar, main bola jentik, main bola sepak dengan bdk2 laki sbb suma girls masa tu xnk join, main jentik botol, main pasir n longkang lps tu cabut2 rumput yg agak rare n masakkan rumput tu. masak guna real punya alatan. amek mangkuk, amek sudu n garpu. pisau ja x tp guna pisau lipat yg 10sen tu.
lagi, main roller-blade, kasut roda, badminton, layang2 walaupun xpernah terbang :P . lalala~ . .

2. Cara permainan tersebut ?
- Paling penting, mesti ada geng. cara nak pggil geng, jerit ja :P sebab depa suma dduk rumah tinggi, i ja yg dduk rumah rendah2, so pggil lah dgn menjerit. timing main ialah after zohor. dalam pukul 3-4 ptg. main xingat dunia sampai pkul 7. sembahyang asar pun ekspress. isk isk isk.  tapi bila weekdays, selalu main lps pkul 5 sbb ada kelas fardu ain. jadi xrisaulah sbb dah solat asar :)  

3. Sebab suka main permainan tersebut ?
sebab persaingan! haha. betul weyh. sebab mana boleh tgok kawan tu main syok2, kita xjoin. haruslah terjah! harus juga lebih terror dr mereka. haha  

4. Memandangkan dah besar ni , rasa-rasa nak ulang balik tak ?
boleh ja nak ulang. sebab semuanya sport-based. xhilang dek zaman orang kata. hehe
tapi main style dewasa lah. baru mantap!

5.Rindu tak masa itu ?
Abnormallah kalau x merindui zaman itu.  
tapi xpalah. kena terima hakikat yg kita ni dah besar. ada tanggungjawab lain yg perlu digalas. ada komitmen lain yg perlu dilunas.

SELAMAT MENEMPUH ALAM DEWASA :D

2

Saya perempuan tak HOT, saya perempuan yang COOL




Boleh x buat statement macam tu? :P



2

2 dalam 1

salam everybody yg membaca ^^

oklah, sementara nak tggu maghrib berbuka puasa (ganti semestinya), akan ku lunaskan sesuatu yg dipanggil TAG :)
Tag ni lebih kepada mengenalkan diri sendiri.
bagi yg dah kenal siapa blogger pencintabio, makanya kamu suma akan lebih kenal siapa dia.
bagi yg belum, inilah masanya nak kenal ;)
OK. 
ini yang pertama. 100 random questions and must not lie. here we go.

Rules: Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 100 Truths about you. At the end, choose people to be tagged.

WHAT WAS YOUR:

1. Last beverage: Sunquick tropical yg masam.sebab xletak gula :P
2. Last phone call: Nurul botani. sbb nk bgtau kelas kat mana.
3. Last text message: My big brother. tnya pasal YES.
4. Last song you listened to: currently don't listen to any song. tp smbil taip thesis, smbil tgok spongebob, jadi theme song spongebob lah. :P
5. Last time you cried: semalam. sbb sgt sedih tgok Haley One Tree Hill kematian emaknya. termenangis sekali sebab ingat kat mak juga. :(



HAVE YOU EVER:

6. Dated someone twice: No.
7. Been cheated on: been cheated by whom? boys? nope.
8. Kissed someone & regretted it: Never.
9. Lost someone special: yet, no. tp janganlah. lagi2 if it in sudden.
10. Been depressed: all the time.
11. Been drunk and threw up: Never!

LIST THREE FAVORITE COLOURS:
12. brown
13. white
14. grey
*dull color, huh?*

THIS YEAR HAVE YOU: (2010)
15. Made a new friend: new? nope. face to face? nope. but through blog, i think i have ;)
16. Fallen out of love: hah? why need to fallen out? if fallen into, i want! ;)
17. Laughed until you cried: rarely.
18. Met someone who changed you: yeah, i have. but not a boy.
19. Found out who your true friends were: Yes :D
20. Found out someone was talking about you: Never border to check. biaq laa depa nak ckp apa. yg buruk, mksdnya depa ngumpat. yg baik, alhamdulillah. :)
21. Kissed anyone on your Facebook friend's list: ouh..?? hoping to. ngeee~ ;)
22. How many people on your Facebook friends list do you know in real life: 98% of all.
23. How many kids do you want to have: not decide yet. nanti2 lah :)
24. Do you have any pets: Yes. its name is BC. BC is a cat.
25. Do you want to change your name : xnak.
26. What did you do for your last birthday: don't remember. :( 
27. What time did you wake up today: 11.30am. my bad :(
28. What were you doing at midnight last night: read jounals, finishing material method. it's DAMN 'cool'. 

29. Name something you CANNOT wait for: GRADUATING n VIVA presentation! haha ;)
30. Last time you saw your Mother: picture of her? everyday. face to face, last wednesday 29 dec :(
31. What is one thing you wish you could change about your life: apa yer? be more active? jgn jadi pendiam sgt, kott...
32. What are you listening to right now: none.

33. Have you ever talked to a person named Tom: No
34. What's getting on your nerves right now: buka puasa ;)
35. Most visited webpage: Facebook
36. Whats your real name: as in Facebook banner. check it out.
37. Nicknames: pia, piah, piya, piyah, k.pia, k.piya. 
38. Relationship Status: SAA ;)
39. Zodiac sign: Taurus
40. Male or female?: Female
41. Elementary?: SRK Assunta Convent, SK Kg.Padang 
42. Middle School?: Sekolah Menengah Kebangsaan Abu Bakar.
43. High school/college?: Perak Matriculation college
44. Hair colour: i should not describe it. no offense :)
45. Long or short: same answer. shouldn't describe it :)
46. Height: 160 cm.
47. Do you have a crush on someone?: Ada. tp bnyak celebrity crush :P
48: What do you like about yourself?: My secretive character? :)
49. Piercings: xnak
50. Tattoos: No
51. Righty or lefty: Righty

FIRSTS :
52. First surgery: None
53. First piercing: None 
54. First best friend: x igt? :(
55. First sport you joined : Hockey
56. First vacation: balik kampung! ;)
58. First pair of trainers: xpaham soalan. :(

RIGHT NOW
59. Eating: Belum azan lagi. tp nanti makan burger+cucur ja.
60. Drinking: sunquick
61. I'm about to: writing thesis. literature review or results.
62. Listening to: none.
63. Waiting on : buka puasa;) and oh,more cash!

YOUR FUTURE :
64. Want kids?: Yes, of course.

65. Get Married?: soon :) hoping to.
66. Career?: i want to get involve into catering biz. xpun cikgu. 

WHICH IS BETTER :
67. Lips or eyes: Eyes
68. Hugs or kisses: Hugs
69. Shorter or taller: Taller
70. Older or Younger: matured and creative :)
71. Romantic or spontaneous: spontaneous is better
72. Nice stomach or nice arms: Stomach.
73. Sensitive or loud: Not too sensitive or loud. 
74. Hook-up or relationship: Relationship

75. Trouble maker or hesitant: trouble maker. kott? hehe

HAVE YOU EVER :
76. Kissed a stranger: No
77. Drank hard liquor: No 
78. Lost glasses/contacts: Yes. huhu :(
79. Sex on first date: No and never!
80. Broken someone's heart : ada.
82. Been arrested : xda.
83. Turned someone down: YES
84. Cried when someone died: Yes
85. Fallen for a friend?: No but i dont know in future. ;)


DO YOU BELIEVE IN:
86. Yourself: I should.
87. Miracles: Yes

88. Love at first sight: Yes
89. Heaven: Yes
90. Santa Claus: No
91. Kiss on the first date: No
92. Angels: Yes

ANSWER TRUTHFULLY:
94. Had more than 1 girlfriend/boyfriend at a time: No
95. Did you sing today?: Yes, tapi sekejap ja. sbb bukan igt lirik. hehe
96. Ever cheated on somebody?: Yes 
97. If you could go back in time, how far would you go?: 2000. eleven years back.
98. If you could pick a day from last year and relive it, what would it be?: the day of 1st sem on 1st year in USM.
99. Are you afraid of falling in love?: yes, of course. cannot wait :)
100. Are these answers above all truths?: oh Yes.

NEXT TAG


1. fOllOw blOg "melOdy frOm my sOul" ni..
sudah :)


2. sediakan 1 n3 brtajuk "blOglist blOgger 2011" n serta header di bwh nieyh..
sedang :)
3. perkenalkan diri anda..
semua info boleh rujuk facebook ;P
hehe.
add lah :)
btw, utk permulaan, guna nickname lah yer.
boleh panggil piya.
umur? kena kiralah sdri.
lahir pada dua hari sblm Hari Guru , 9 tahun selepas tahun kelahiran CT Nurhaliza :P
seorang yg pendiam dan segan xtentu tempat :P
suka makan :)
rasa dirinya agak berisi / g.e.m.u.k pada tempat2 tertentu. hehe
tu ja kot.. 

4. letakkan header blOg u'Olls n describe lah cket..


dulu nama blog ini ialah |D.U.N.I.A| S.R.I.K.A.N.D.I.B.I.O.L.O.G.I
Tpi tukar jadi yg seperti di atas.
sebab tukar? sebab pjg sgt. hehe
suka perkataan DUNIA sbb masa tu nak cari perkataan seerti bagi ALAM. :)
tagline 'I'm not weird, I'm limited edition' tu dapat dari seorang kawan. an unique friend, i guess ;)
xde gambar pd blog sdri sbb i'm not into photograph people. but i'm SO into camera.
there's a difference between CAMERA n PHOTOGRAPH ;)


5. Tag kpd 3 blOgger lain.. n make sure they'Olls knOw Ouke..
oh mahu tag
dia
dia
dia
*semuanya blogger yg baru dikenali :)*



6. tinggalkan url u'Olls di bhgian kOmen Ouke..
sudah :)



7. tarikh tutup stakat nieyh i letak 14/Jan/ 2011

[ sempena bday cik diana ^^ ]
OK. HB yaw ;)
0

am i being manipulated?

calculate your time scientifically
.yeahh, duplicate Facebook status.
anyone cares to know why?
.here the reason.
.working on my material and method for the FYP thesis at 9pm up until where i'm begin to take a rest at 5.am the next day, plus the half-day before involved on the thesis seminar; yeahh, i think i'm being manipulated.
.of what i'm being manipulated?.
.manipulated by time, of course.

.shoot!.
.it's damn wrong to accuse time!.
.should blame myself!.

.nope!.
.it shouldn't to blame me.
.i'm student of psycology minor, not management minor. 

.daaaa???.
.that a lame reason not to be accused.
.you are supposed to have 24 hours, only 5 prayers time that must be obligated, 8 months of FYP+thesis, 2 days of weekends, or something all things that you got to have to call it as TIME.
.you should wise.




.hmmmm, i guess i need help.
.help of Him should be enough.
.correct?.

\^^/

p/s : deep of heart, wish THE VERY BEST to all my fellow colleagues.   
0

J.D.

ouh. how i love Johnny Depp.
.edward scissors-hand.
.the astronaut's wife.
.public enemies.
.pirate of the Caribbean sequels.
.the tourist.
.charlie n the chocolate factory.
.alice in wonderland.
.fly me to the moon voice over.
.what's more?.
.entah, ada lagi rasanya.
------------------------------------------------------------------
eh?
ada ke yg perasan post ini telah berubah?
yg ori ada di bawah.
------------------------------------------------------------------


.perlukah 3?.
.sekarang aku tak kisah sudah.
.asal aku tahu aku berusaha sedaya upaya untuk 3.
.aku bukan pandai.
.pandai disini ialah how's hard for me to get 3 flat but while for the others, they would achieve it very smoothly.
.sampai aku kadang-kadang rasa nak biarkan sahaja kertas jawapan itu bergaris-garis tanpa sebarang perkataan kecuali no.matrix. 
.rasa diri aku bukan dalam bidang ini.
.apatah lagi kebelakangan ini seperti mahu serta-merta berhenti.
.STOP.
.tapi akal dan iman menahan.
.teruskan apa yang sedang diperjuang.
.NO TURNING A WAY BACK.
.but always has other ways.
.just believe in ALLAH.


-------------------------------------------------------------------
eh?
post yang ori pun diedit :P
apa boleh buat
inikan blog aku :P
aman tanpa perang
or 
PEACE! 
Blog Widget by LinkWithin

kumpul lagi...

Back to Top