“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing. Dan ia akan kembali sepertimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka beruntunglah orang – orang yang ganjil.”
(Hadis Riwayat Muslim, no.145)

this is me


             
4

konon kaya!

untuk kelangsungan hidup :
.broadband. [5 bulan X RM50 = RM250]
.rice cooker. [RM60]
.herbalife. [RM222]
.yuran menginap semasa cuti sem. [RM100]
.shopping cuti sem. [errr,ada ke? adakan je lah. RM200]
.basikal. [RM200]
.PSP. [RM900]
.DSLR. [RM2000]
.shopping makanan2 berkhasiat. [RM200]
.thesis. [RM300]
.konvo. [RM100]
.shoot utk konvo. [RM100]
.tambang balik kg. [RM80]

JUMLAH?

oh. xberani nak kira.
>.<

..............................................................................................
2

jalan hikmah

salam ^^,

entri ini tiada kaitan tentang jalan untuk mendapatkan hikmah.. :P

Jalan Hikmah ialah nama satu jalan di suatu tempat bernama Taman Meru Jaya. 
Ada ke, bila tanya KakYam, kat mana Jalan Hikmah ni, dia p jawab, " p lah google map"..
hahaha. ingatkan dia jawablah dekat dengan masjid ke, apa ke. sekali suh google daa..~ :D
Model gambar ni amatlah disayangi oleh peminatnya ^^,
MOMMY! ^^,
Mak banyak plak pose depan umah-yg-sedang-pecah-pecah-dinding nih..  hihi

Yelah, siapa ja yg ada masa ni. Parents+KakYam ja.. adik2 len xmo ikut agaknya. busy :P *kononnya lah*
Ni perbincangan terhangat di hujung-hujung tahun. Kelihatan DADDY tengah meeting apalah tuh.
haha.

Planning baekk punya.
Paling penting, TV tuh! gantung terus tv, xyah beli meja-meja dah. :P

MOMMY menyeberang antara dua ruang. 
wiiii~ excited nya mahu teng0k apa jadi pada rumah yg bakal didiami ini. :D

besar kecil, xkesah. asal xbanyak nyamuk n xpanas, kan...?? hehe
Keadaan sekarang memang macam tongkang pecah.
isk isk isk

tapi xpa. nanti kalau ada peluang, nak cat dinding kaler PINK, boleh?
haha, x macho lah pink. :P
alaa, hijau lah cantik kan?
coklat ka.
ungu ka.
*angan2 ja nk pilih warna cat.hukhuk*
tak payah, ok!

Nanti cuti sem, balik, semua dah siap. tinggal bawa balik barang, kasi penuh mana ruang yg kosong. haha :D
Persoalan utama: Best ke duduk perumahan ni? yelah,first time nih. dulu2 duduk kampung-kampung ja, hutan lagi. huhu
2

selak semula

cuba teka, kalau dua gambar dibawah dicantumkan jadi apa?




insang :)
+

ikan pari :)
 =

sejenis jahitan.
^^,

insang pari :)
tiba-tiba tadi jari jadi ringan nak bertutorial semula.
selak semulalah nota KH.
tingkatan 3 kan? woah! seven years back. :P
tidaklah buka buku, tapi ada seorang cikgu KH tu, beliau p upload nota KH.
pasal jahitan, nk kira kos pekerjalah. sebiji buku. jadi, kira selak semula la kan? :P

sewing is the only thing i am so-called not talented.
might fail actually. wuhuhu~
mesin jahit singer kat rumah tu, yg automatik tu pun i terkial-kial. :P
adusss, naseb lepas kalau disuruh pasangkan benang.
kan boleh pijak atau guna tangan kan utk tekan benda-empat-segi-entah-apa-namanya tuh.
seriously, u must have right energy and must know how much energy to put on that benda-empat-segi-entah-apa-namanya.
kalau tidak, habis! terlajakkkkkk sampai membazir benang. duhhh.

rekod cemerlang dalam jahitan, antaranya:
1. baju kurung kedah yg tentunya dah hilang.
2. bantal kecil yg juga entah kemana. padahal  cikgu suruh buat bantal peluk. hantar bantal petak empat segi ja sudah. size kompak tu tau. haha
3. jahit butang baju kurung dan perkemas lengan baju kurung dengan jahitan silang pangkah. TAPI, dah lama sangat xbuat sebab kakak2 ku yg 'kaya' i2 sponsor beli kain+hantar tailor. i sebagai adek yg baek, hanya menerima dengan tangan terbuka ;)

3 tu ja. xder lain. ada pun, jahit seluar yang koyak. i2 pun, jarang sebab i ni seorang yg sopan santun + pewaris baju lama terhebat. credit to kakyam and tMah ;)

ouh. terlupa pula mahu nyatakan kenapa tiba-tiba timbul rasa nk bertutorial jahit-jahit.
sebab:
1. nak buat duit.
2. nak jadi kaya.
haha.
gila perasan.
buat jelujur halus pun tak halus, berangan nak jadi kaya.
apalah :P

oklah. ini yg betul. sebabnya terbit rasa envy.
to be better. much better. :D

dan kerana Nabi berkata,

“Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang, Allah akan mencatatkan untuknya perbuatan baik sebanyak utas benang yang dibuat dan memadamkan seratus perbuatan jahat.”
“Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang menganyam akan benang dibuatnya, Allah telah menentukan satu tempat khas untuknya di atas tahta di hari akhirat.”

“Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang dan kemudian dibuat pakaian untuk anak-anaknya maka Allah akan mencatit baginya ganjaran sama seperti orang yang memberi makan kepada 1000 orang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian.”

Dimana dia.


yang bergelar





adakah dia akan mengaku dirinya sebagai f.r.i.e.n.d?
kalau pun dia mengaku, bolehkah dipercayai? 
0

Hardcore Siti Nurhaliza

mesti yang xberapa dengan Dato' seorang ni, xsuka dengan entri ni kan.
xpalah. 
tapi sebenarnya tajuk entri tu hiperbola ja.
aku pun bukanlah kipas-susah-mati @ die hard fan.
cuma entah apa kimia antara kami (eceh!) menyebabkan aku terus-terusan dengar lagu CT. :P
 terkejut juga tadi buka website CT.
tu dia!
besaQ laa gambo.
wahhh. nasib skrin laptop ja.
kalaulah skrin LCD/plasma tv, rasa bergambar sebelah CT ja.
:))

daripada 14 album CT (exclude compilations), banyak juga lagu-lagu CT yang 'terkena batang hidung sendiri'.
adusss, tu la cakap. kimia antara kami kuat!
haha :P
4 lagu yg asyik kalau patah hati ke (haha,patahlah sangat!), jiwa remuk kena hempap pohon berduri mulut manusia ke, hati mati tertembak tornado dan bazooka tuduhan insan ke, selalulah tergenang kolam airmata.
isk isk isk
::biarlah rahsia:: ::cuba untuk mengerti:: ::hati berbisik:: ::tanpa dendam di hati::

kalau agak-agak nak bangkit dari rasa sakit, mahu sentiasa positifkan diri, 2 lagu ini akan kembalikan senyuman di wajah yang sudah kelat tidak berperisa.
:: taman teman:: :: cinta ini::

bila dah termain 6 lagu-lagu di atas, habis semua video yang ada dalam laptop ni ditarik masuk satu folder ke media player.
muahaha.

tetapi, dalam apa jua keadaan, diri yang masih merangkak mahu menggapai gelaran solehah itu, pernah selalu mencuba utk tidak alpa menyelak lembaran yang telah Baginda Rasul wariskan, tunduk sujud kepadaNya apatah lagi.

lagu-lagu CT hanyalah perantara yang telah terbentang untuk aku.
pengucapan ketenangan dan pembangunan jiwa dari keluarga yang tiada dustanya aku sayangi, teman-teman yang tiada tolok bandingnya mahu dicari ganti atau sesiapa sahaja, sungguh aku perlu dan hargai.
:)
TERIMA KASIH ALLAH atas segalanya.
2

tukar spongebob squarepant pula lah.

tapi, versi sedih ya :(
macam muka spongebob dalam gambar di bawah ni..
walau baru seminggu, tapi macam dah lama sangat.
terus-terang, dunia blog sudah tidak menyerikan lagi.
rasa tawar.

eh,bukan dunia blog xbest.
blogwalking sentiasa menjadi hobi yang seronok :)
cuma, diri ni sudah xaktif lagi.
 >.<

Blog Widget by LinkWithin

kumpul lagi...

Back to Top