“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing. Dan ia akan kembali sepertimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka beruntunglah orang – orang yang ganjil.”
(Hadis Riwayat Muslim, no.145)

this is me


             
2

siapa pemuda di sini? | anyone claimed theirselves a fighter?

salam (^_____^)V
sihat semua?
srikandibiologi dah sihat. alhamdulillah. kata 3 minggu kan? xpalah. dah sihat ni, ambillah kesempatan, kan?
~peace~
ok, now's story begin.
orang muda = pemuda = fighter = pejuang
betul ke tak ya persamaan tu?
kalau ikut kamus, sah-sah salah.
tapi kalau ikut konteks dakwah, betul kan?
fighter kalau bukan orang muda, boleh ke? tak, kan?
siapa pemuda?
i must confess, that i am a fighter.
sebab kalau rujuk balik kriteria seorang pemuda, aku menepatinya.
kenapa aku pemuda?
sebab aku tidak punya alasan langsung untuk nafikan diri aku sebagai pemuda. (surah al-Fath : 11)
sebab usia masih sikit (insyaAllah aku panjang umur) dan produktif.
(surah ar-Rum : 54)
sebab usia muda adalah amanah.
sebab pemuda takwa, Allah janjikan syurga.
ok.
apalagi? aku nak masuk syurga.
oleh itu, apa aku kena buat?
back to masjid. (solat jemaah)
 buat kerja dalam jemaah.
kukuhkan dan kuatkan jiwa.

tapi, aku seorang sahaja ke pemuda disini?
mestilah tidak, kan?
p/s 1 : srikandibiologi ialah pemudi. pemudi tu samalah kan dengan pemuda? cuma berbeza ejaan, bentuk jisim dan 'method to fight'.

p/s 2 : eh, rasa tadi nak tulis tentang makanan. adeiilaa, sebab sedang berpuasa kott, jadi terlari pula post kali ini. mau tulis ttg air tangan. tapi bukan air tangan masakan mak kita ke apa, nak tulis ttg makanan yang kita makan dari air tangan orang Melayu Islam yang x menjaga solat, orang kafir dan orang yang xmenjaga kebersihan. maybe next post.

p/s 3 : diri ini terasa sangat cuak+segan kalau orang minta info/tanya siapa naqibah kamu? oh, rasa macam nak sorok muka dalam peti harta karun yang terkunci rapat. [ ): ]
10

pengganti blogger srikandibiologi | temporary replacement

salam.
nama saya LAM NUN DAL ALIF KAF.
saya nak bagitau sesuatu tentang owner blog ni.
dia a.k.a srikandibiologi ada beri pesanan.
katanya, dia 'tak sihat'.
bila dia berkata, siap buat action lagi nak bubuh quote tu.
korang tahu-tahulah kan apa makna dia berkata tu.
'tak sihat' sebab berpenyakit.
serius penyakit tu.
dan korang sebagai makhluk yg sama spesis dengan srikandibiologi, mesti paham tentang penyakit tu. kalo saya hanya bagi satu huruf pun untuk eja penyakit tu, mesti korang tau punya penyakit apa tuh.
nanti di akhir entri saya tulis huruf penyakit itu.
ouh, ada satu lagi.
owner suruh saya copy paste quote/ayat dari hlovate ni.
 i miss these two.big time.hands down
dan saya sendiri tak faham kenapalah dia suruh.
hah, dia suruh edit sikit ayat tuh.okey, bawah ni versi yang dah diedit.
i miss these two.three.four.and countless.big time.hands down
lagilah saya xfaham. apa2 sahajalah. janji saya dah buat kerja saya.
ouh, seperti yang dijanjikan.
pangkal huruf penyakit yang menyerang srikandibiologi.
Ialah penyakit M.
tapi menurut katanya lagi, penyakit itu akan diubati nanti selepas 3 minggu dari sekarang, insyaAllah. 
0

15Malaysia

salam (^______^)V

aikk,15Malaysia?
mana datang lagi 14Malaysia?
kan 1Malaysia?
agagaga..~
sorry meh..
xda kaitan pun 15Malaysia ni ngan 1Malaysia ke apa ke..
nak tahu 15Malaysia tu apa, tekanlah no.15..
;D
kpd yg agak2 xmahu tekan, teruskan membaca pencintabio..
hehe
sebenarnya, post kali ni hanya nak kongsi satu video.
*video lagi..?? ngehehhe*


aku suka baca comments ...
tu ja yg aku mahu comment..
;)
eyh, suka juga video ni..
ngape aku suka? sebab aku penanam pokok...
bukan petani, tapi pelajar botani...
;)
 lagi2 tengah latihan industri ni...
tanam keladi...
projek kultur tisu yg telah ditinggalkan oleh pelajar final year project @ FYP dulu2, then aku sambung tanam...
;)
seronok!
lepas tu, siram pokok hari-hari.
perghhhh, best tau!!!
serius best!
sungguh best!
lepas ni nak tanam pa.wau.qof.wau.qof.
BANYAK-BANYAK.
0

terima kasih, k.fiza | k.fiza, thanks a lot

salam (^___^)V
lunch semalam dapat sms dari k.fiza, labmates+coursemate+housemate...
ini kenyataan sms darinya...

" sebarkan news kpd seramai mungkin yg dikenali utk solat hajat n doa sekarang JUGA. Israel Laknat telah serang konvoi 'LifeLane4Gaza di Perairan Gaza sekejap tadi, kapal Mavi Marvara telah ditembak dengan helikopter menyebabkan 3 mati n 30 lain cedera.. kapal tersebut yg dinaiki oleh sahabat kita dari Malaysia. mohon ALLAH bantu sahabat2 di Gaza sekarang "

baca2, apa lagi? terus forward... yg xdpt, aku minta maaf...

dan bawah ni pula dipetik dari page one million people againts AF...

" Aku seorang kecil.. tak berupaya..tak berkuasa.. namun aku masih diberikan senjata ampuh iaitu 'DOA'. Palestine telah lama dinodai, andai ada seorang Khalifah.. Demi Allah yang jiwaku di tangannya, takkan ada seorang pun musuh Islam yang dapat tidur dengan lena kecuali mereka bimbang dihapuskan tak kira siang atau malam. ~ Quote dari Anonymous ~ IN "

aku tersentap, beb!

memang laknat, kau Israel...

meminjam kata2 k.ana... 

" Khaibar khaibar ya yahud, jaisyu Muhammad saufa ya'ud!!!
Ingatlah Perang Khaibar wahai orang Yahudi, tentera Muhammad akan kembali!!! " ...

p/s : aku xtau nak berkata-kata... itu yang quote/petik/pinjam ja apa yg orang lain kata...~
Blog Widget by LinkWithin

kumpul lagi...

Back to Top