“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing. Dan ia akan kembali sepertimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka beruntunglah orang – orang yang ganjil.”
(Hadis Riwayat Muslim, no.145)

this is me


             
8

bukan aku | it's not me


salam (^_____^)V
jom layan video nih...
kadang2 aku boleh dengan sekelip mata tersensitif dan tersentuh...
ngehehehe...~
kalau dengar lagulah...
kiranya aku menghayati lah ey..??
apa-apalah...~

MCDPS a.k.a Melakar Cinta Di Pintu Syurga oleh far-east feat. nassier wahab
;D


sedangkan tamanMu amat indah
tiap penghuninya dikurniai rahmat
datang berbekal amalan
tanpa sepalit noda
 *layakkah aku..?? ;(*

setelah kian lama mengatur jejak langkah
makin fasih mentafsir liku hidup
diri terlepas bebas dan leka tanpa batas
bagai menabur benih sang hilalang
*sungguh metafora...terkedu sesaat dan istighfar terus...~ *

dah lama kan lagu ni...??
emmm, tulah... baru dapat 'chances' mendengar lagu2 macam ni...
mungkin 'exposure' sekarang nih meluas...
teknologi, ilmu, umur, kawan-kawan, pengalaman----> menjadi faktornya...
dulu, sangatlah terbatas... ingat lagi, kalau lagu2 nasyid, sumbernya kalau mahu tahu perkembangan atau 'share', rujuk cikgu math masa secondary school Pn.norhana aini sebab kalo p meja beliau, mesti terpasang lagu-lagu nasyid di winamp playlistnya... :) beliau 'hard-core' kump.hijjaz...

*rindu temerloh ;(*


mungkin juga dulu aku bukan macam sekarang...
*errrr, apakah...???*

p/s : nak ganti lagu muhasabah cinta dengan lagu ni, tapi... it's not my style... huhu layan sendirian berhad juga kadang-kadang perlu... so, youtube yourself or just stay tune here in pencintabio if you have same wavelength as me... (^____^)V
6

tak nampak | am i blind?

salam (^____^)
" LOGO CROCS ADA KALIMAH ALLAH. BERHATI-HATI "
ok. itu statement di status YM kawan.
ouh. terpegun sekejap diriku.
as i'm 'crocs'ker. huhu
dengan sepantas megabait internet, aku google terus logo crocs.
tapi.
entah.
aku x nampak.
aku tengok lagi.
lagi.
lagi sekali tengok.
bnyk kali tengok.
pusing2 logo.
kalimah tu ada pada bahagian mana ye?
kaki?
mulut?
tangan?
atau badan buaya tu?
  • p/s : tanya balik pd kawan tu suh tolong terangkan ckit kat bhgian mana, tapi dia kata dengan hanya sekali tengok, dia dah perasan ada kalimah Allah.
  • p/s/s : huhu, betul ke? cuak nih... kata dia lagi, dia dah compared yg ori n tiruan. yang tiruan obvious. ;( help~
2

mahu rehat dari memblog | blog's break

salam (^_________^)V
weyh, korang percaya ke tajuk entri kali ni??
aku rasa baik korang suma percaya...
betul ni...
main-main? xmainlah...~
serius ni.
amat.

appearance-quotes-graphics-8

but
think about it back.
errrrr.
oklah.
saya tarik balik 'title' entri tadi.
dalam memfokus latihan industri dua bulan nih, banyaknya dihurung kebosanan.
eh, bukan.
nak tarik balik lagi sekali.
dihurung serba salah.
ha, yang ni 78% tepat.
lagi 22%..??
camnilah...22% i2 dibahagi kpd setiap jumlah umur saya. jadi, hanya 1% sahaja dalam setahun saya tiada rasa serba salah.
sekian terimakasih.
saya mahu tulis tentang aktiviti L.I. dalam buku nih.
3

wiki Lin Dan

salam (^_____^)V
kenal kan siapa ni..?? kalau xkenal, hmmm, mesti kamu tergolong dalam orang2 yang mata kurang tajam... muahaha
adesss, orang se'hensem' Lin Dan pun xkenal...?? isk,isk,isk... ;p
kalau yang xminat sukan hatta badminton sekalipun, mesti ter'kenal' punya dengan jejaka seorang ni.. betul tak...??
ngeeee...~
semalam separuh akhir piala thomas malaysia tumpas.tewas.kalah. ha, perkataan apalagi yg sesuai...?? kamu semua pikirlah sendiri...
hampir 12K penonton, adoiii... aku berfikiran +ve bilamana aku harap 99% daripada 12K i2 SOLAT ASAR dan MAGHRIB !!! (1% yg tggl tu reserved utk yg perempuan MC solat n kanak2)
walau 'match' bermula pukul 8pm pun kan, tapi aku xrasa penont0n akan datang pkul 7.30pm... kan?? bersesakkkk macam tuh... ironinya, aku dengar hotFM pkul 6pm kott... kiran n AG ada amek satu panggilan telefon, yg mana mereka kasihan sebab pemanggil telefon i2 xdpt masuk stadium sbb datang lambat...
apakah..?? ouh, weyh, ada dua jam kott lagi sblm match bmula, dah x boleh masuk..?? isk,isk,isk...~ 
oklah... 'main-point' dsini, sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan...
dan, majulah badminton utk malaysia. :D

masuk entri sebenar... geram kerana kemantapan permainan LinDan, aku wiki tentang dia... terjumpa link berwarna biru iaitu official LinDan's blog di external links website wiki...

taraa...~ inilah blog Lin Dan. unfortunately, i cannot understand it...huhu just click here, click there on those links provided.

ini printscreen blog LinDan...
ini gambar2 LinDan. terlalu banyak. jadi, aku langsung xklik satu pun. xrajin lah.
6

pembeli dan pemakan kek | birthday girl ;p

salam (^____^)V
alhamdulillah, seronok berada di rumah walaupun sat g balik smula penang 
;(
gasaklah, yang penting sampai rumah...~
yeay! 'terlompat' kegembiraan sekejap aku sebab tengok berderet-derettttt novel.
muahaha, 'syurga' nih...
versus.....hlovate
baju pengantin mak andam.....areila sahimi
ketupat cinta.....faisal tehrani
bahlut.....faisal tehrani
tunggu teduh dulu.....faisal tehrani
satu bumi.....isa kamari
scorpian a cat tale.....nambai
kompilasi ATN( 2 buah ja  ).....ustaz hasrizal abdul jamil
nama atas kertas.....nasron sira rahim
eh,jap... list x berhenti sampai c2 sahaja.. ni ada lagi.
plain jane.....
aku kan novelis....
komik-komik jepun kepunyaan adik tunggal perempuan aku tuh...malas plak nak taip.banyak kott...ngeee~ 
errr,buku 'kaler' ungu jalur-jalur kuning tu pun harus dibaca. sebab? kena check nak amek subjek apa semester depan.
;(
walau entri sblm ni kata nk pulun novel kan, tapi iyalah, kita hanya merancang, Allah tentukan...jadi, xberkesempatan pun nak buka walau satu novel..adess..xpa, this is the time!!! 
yeahh, pulun-pulun...~
oh,ya...
selain novel, ini lagi satu kegemaran aku kalau di rumah...
lepas gian nak menggeledah dapur...~ 
whoaa, bunyi mcm rajin masak jer, padahal kita ni hanyalah tukang pelicin makanan dlm tudungsaji/fridge tu..
ngehehehe...~
tapi xjugalah... sempat juga aku mencincaikan udang menjadi udang goreng tepung+sosej ayam jadi sosej ayam masak kicap dan bendi menjadi bendi hitam legam a.k.a bendi kicap, sebagai hidangan 'lunch'...
licinn woo... sedap r tu kan? muahaha
padahal memang lapar n masak ckit 'of course' lah licinn
;p
hehehe
tiba-tiba
'assalamualaikum'... my mom bagi salam selepas pulang dari kenduri.
aku masa tu pula baru sahaja masuk bilik mahu on laptop.
dan namaku dipanggil. oleh kakakku.
sekali.
dua kali.
tiga kali.
'turn' adik aku a.k.a boy plak panggil.
'woit, birthday girl. cepat r turun!'.
whooops,
aku saja lengah2... ngehehe sebab tahu yg dorang panggil aku tu supaya aku turun, pegang pisau n potong kek
;p
saja bagi dorang tertunggu-tunggu. muahaha
biasalah, org 'fresh' lagik ni baru sampai dari negeri over-the-sea- kan...
haha... saja wat ngada2 ckit...
;p
 dengan perlahannya, aku pun turun...
turun2, tu dia, kek dah terbuka elok dari kotak... adeilaa, nk makan kek ja pun, rilek laa..
;p
 pemakan kek merangkap birthday girl yg 'sengal' kan famili dia ... ;)
pembeli kek... terima kasih :D
pastu, aku jahat lagik..dah laa dorang suma dah berkumpul mengelilingi kek tu dengan perasaan xsabar nak makan, aku plak berkata,
'jap, nak pakai tudung sat. nak amek gambar.'
;p
hehe, lengah2 lagi.. wakaka sengal x aku?
xpelah, sengal dengan famili sdri kan.. muahahaha
actually, aku masih belum layak digelar birthday girl.. sebab hari ni baru 09.05.2010
sepatutnya kakak aku a.k.a fatimah sazari dulu.
huhu, xpasal2 'advanced' aku jadik tua..
apa2lah... yang pasti aku muda lagi.
;p
“Ya Allah! Jadikanlah lipatan hari ini pembuka bagi kejayaan, ketenangan yang menyeluruh untukku dan kaum Muslimin keseluruhannya memelihara agama-Mu. Hamparkan di dalamnya hamparan rahmat-Mu sepertimana Engkau berikan kepada hamba² Mu yang terpilih. YA Rahman Ya Rahim, aku bermohon kepadamu Kau ampunilah segala dosa²ku hari ini, semalam yang telah lalu dan akan datang sama ada yang sengaja atau tidak.
Kau ampunilah dosa² kedua ibubapaku, guru²ku , sahabat²ku, jiran tetanggaku juga muslimin keseluruhannya. Kau ampunilah kami semua. Kau lepaskanlah kami semua dari azab api neraka dan berilah kami keselamatan di dunia dan di akhirat.
Ya Allah, kekalkanlah tahun yang akan datang dalam hidupku dengan catatan kegembiraan, kebahagian dan kelapangan, supaya aku dapat rasakan dalam detik hidup ini kenikmatan yang ada padanya. Tetapkanlah imanku, kesihatan tubuh badanku juga kesenangan harta benda, sesungguhnya Engkau Maha berkuasa keatas sesuatu dilangit dan dibumi.”
Amin Ya Rab’bil Alamin
ada 'wish lists' nak buat...tapi,xmengapalah.xjadi nk tulis. simpan sendiri dahlaa.. :D
nota piala thomas : "temb0k China' kebal. tapi, semangat kita kental. yeahhh!!!
2

لا حول ولاقوة إلا بالل | There is no power or strength except with Allah

salam (^_____^)V
sempenA merai kehabisan perang minda tengahari tadi, kami bertiga tanpa sempat memberi otak rehat, terus ke KOMTAR...
errrr, satu ja xsuka p komtar ni... jauuuuhhh...uhuhuh...~sampai pening kepala naik rapidpenang tuh.. (T___T) spoil..tapi xpa..
lepas komtar turun naik perangin mall dan ke chow-rasta beli jeruk... 
ate, dah abes exam kan, saja nak 'mengasidkan' otak yg 'beralkali' nih..huhu
sambil2 nak hilangkan lelah, inilah penyejuk tekak kami...
taraaa...~
AIS-MANIS...
RM1.20
BEST. ADA KELAPA TAPI GAMBAR BAWAH NI KELAPA DAH ABES TELAN...NGEEE~
sedap kan..? ;p
ok.
mari kita masuk ke entri sebenar.
SESUATU terjadi tadi. sewaktu aku mengajak syidah+amal p teman cari cd muvi.
dan waktu tu ialah 7pm.
notice that, it's maghrib...
almost maghrib actually.
dengan tanpa rasa apa2 yg ganjil(except amal), masuklah kami ke satu kedai cd entah kat tingkat berapa. i don't detected that. huhu
melangkah masuk, biasalah. xjumpa cd muvi yg menarik, kami bertiga ke belakang lagi.
belakang lagi.
sampailah kami ke bhgian paling belakang.
aku ingat lagi.last cd yg aku tatap ialah 'my name is khan'.
tiba-tiba
tak pasal-pasal semua pekerja kedai cd tu tarik pintu kedai.
huh?
'srohhh. srohhh. srohhh.'
i2 bunyinya. kuat.
kami panik. aku panik tapi mahu tahu dan kepastian, betul ke bunyi pintu i2 datangnya dari kedai cd yg kami masuk tu. 
tapi dalam keadaan terpinga-pinga, aku masih dengar jelas suara amal yg mengajak dan menarik aku keluar dari c2.
huh?
walau terpinga-pinga, serius aku terpinga-pinga bagaikan tak tahu apa-apa, dan amal sebagai petunjuk jalan kebenaran... 
dan aku pun selamat keluar. 
begitu juga dengan amal.
dan syidah.
masing-masing terkejut. cuak. takut. trauma. nak tahu apa yg terjadi sebenarnya.
 


لا حول ولاقوة إلا بالل
La Haula Wala Quuata illa billahil aliyul azeem.
oh.
peristiwa tadi betul-betul menginsafkan aku.
trauma pun ada.
janganlah keluar waktu dekat2 maghrib.
xkisah berkeliaran dalam mall atau dmana sahaja.
janganlah beli cd muvi.
yg download boleh. yang soft-copy. sebab apa boleh? sebab download bukan cetak rompak.
dan kalau boleh, janganlah tengok muvi lagi.
ok,means, muvi yg xda faedah, lagha, etc.
no point ok.

*Ya Allah, sampai sekarang terbayang2 kepanikan dan terpinga-pinga aku tadi. sebab apa tau? sebab dan-dan lepas suma pintu kedai ditutup dengan rakusnya, lampu semua pun ditutup dengan sepantas kilat. gelap gulita terus. ohh, gila takut. tapi , bila difikir-fikirkan, ia mungkin satu sindiket penculikan. atau kes ah long. atau apa sahaja tapi bukan kes polis. sebab, xda pun polis meronda. dan orang kedai tu sikit pun x bagi warning. kalau betul ada polis, bukan patut orang kedai akan suruh kami keluar? 
7

jom bersukan !!! | let's rock with sports !!

salam (^_______^)V
fuyooo, macam best saja cuti semester nih !
banyaknya aktiviti boleh dibuat...
bersama-sama keluarga tersayang lagi...
hehe...
betul lah...
terutama kalau dengan iman yg gila bola tuh...
boleh join dua-dua belah kaki aku ni teng0k sama WORLD CUP...
yezza, world cup... satu-satunya 'cawan' yg menjadi rebutan satu dunia...
tadi tengok iklan tv2, depa tulis 1Malaysia 1dunia sempena world cup...
ohh, tak paham sekejap d ctu... (T____T)~ apa ntah kaitannya...
xsabarnya nak tgok sepak mula world cup nih...
11june - 11 july
pasukan pilihan?
ehehehe, of course lah yg menang...
;p
mahu sokong cameroon, buleh?wuhuhuhu, xmo lah sokong mana2... alah, lagipun ku enj0y tgok bola bukan sebab rupa paras pemain tuh(eyhh, ada laa ckit sbnrnya, wawawa..~), bukan juga sebab pemain i2 pernah bermain dgn kelab2 ternama dunia... dan bukan juga sebab negara mana yg best...bukan juga sebab suka tgok lelaki berpeluh dan mengatakan i2 sexy (hello...~ T____T~)...
i enjoy football@soccer = love football skills...
mantap!!! kalo yg terror ah... kalo yg aci-tolak-gelecek-orang-dapat kad merah, mati ah mood...wuhuhuhu...~
paling best, aku suka tengok goal-keeper... :)
from german+turki+belanda+england, mantap beb... ;)

lagi, sebab apa cuti semester ni macam best?
sebab ada satu lagi 'cup' yg menjadi rebutan.
tapi kali ini, Malaysia antara saingan yg GAH...
hehehe...apalagi kalo bukan badminton?
Thomas/Uber cup. atau BM nya, piala thomas...~
diketuai oleh dato' Lee Chong Wei dan Wong Mew Choo, teruja aku nak tgok... :)
9-16 may 2010
buat pula di Malaysia...wahh, apa lagi? seharusnya mantap!!!

tapi

BUKAN 
KE 
AKU 
KENA 
BUAT 
LATIHAN 
INDUSTRI 
DI 
PENANG 
NI KAN...???
DUA
BULAN,
TAHU...???

dah kalau namanya duduk di universiti@penang nih, ada ke 'chance' mahu tonton TV?
waaaaaa~
Blog Widget by LinkWithin

kumpul lagi...

Back to Top