“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing. Dan ia akan kembali sepertimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka beruntunglah orang – orang yang ganjil.”
(Hadis Riwayat Muslim, no.145)

this is me


             
6

tak adil lah macam ni! | oh, no...it's unfair

salam (^__^)V
sekarang jelas terasa keringanan di bahu...
sebab semua 'paper core' sudah SELESAI!
YEAY!!!!!
tapi...~
meh jap...nak cerita situasi yg berlaku dalam 'dewan pertempuran minda+emosi' tadi...
tau x? masuk2, dduk meja no.005...dah keluarkan dua batang ballpen n suma tuh, aku bukalah kertas soalan...

::: tup-tup ja buka :::
"what is Fusarium?'

tu dia...~

alahai dr. 
xder ka soalan yg lebih 'mencabar' lagi?
hukhuk
terbeliak biji mata... hoho
lepas abes terbeliak tuh, mata dah lembali ke aras diameter normal, terussss aku teringat pada seseorang..
hihi~
agaknya seseorang tu jawab apa eyh...?
tee he he he...~
tapi betul lah...
ngape dr. p tanya soalan spesies tu?
tanyalah ttg penyakit spesies tu best lah jugak...
adei laaa...
kasihan biji mata aku tadi...tak semena-mena terbeliak-tertutup-terbeliak-tertutup semula...
ngehehehehehe~
tapi apa yang pasti, kertas BGT213/3 2009/2010 memang paling 'MANTAP' ah...~
dr.nagao ja abes p kuaq kan semua jurnal...
adei laaa (sekali lagi)...
soalan dr.maziah sangat 'straight-forward' tapi p tanya nematodes plak...~
adei laa (sekali lagi lagi)
ate, xbaca ttg nematode, mmg lah xdak idea... (T______T)
ah, yang penting sekarang, aku sudah 'ringan'...
mahu melayan adamaya...
haha..~
kita mulakan dengan episod pertama yer...
huhu ... yelah, sebelum ni pun, mana pernah tgk tv... baca2 blog, baru tahu kewujudan cerita-yg-org-kata-best... tak tahulah apa yg best sangatttt...
bese ja aku teng0k...hihi
xper..sebab baru tg0k episod dua...lalala~
oklah...masing-masing silalah nikmati hujung minggu anda dengan sepuas-puasnya...
as f0r me, adamaya will be my entertainment besides NOVELS...
ahaks ;)
hlovate, here i comes...~

p/s : dr., ini alternatif jawapan sy utk soalan tadi...hehehe agak2 dapat markah penuh x?? wiiiii~
2

siapa faham? | anyone understand?

ada sesiapa boleh terjemah x kartun kat bawah ni...??
serius xpehe.. (T____T)V
selain melayan nota2 plant pato buat kali terakhir, layan sekali comic-strip orang lidi nih.. hehehe
tapi banyak yg xpaham kott...~

tapi kalau yang ini, best...~
haha, jakun jumpa tape-measure...
huhu
0

perihal bio | bio things...~

salam (^____^)V
 
hehe... entri perihal bio kat bawah lagi...
scroll lah lagi yer...
kalau nak lah...
xmahu pun xpa...
layannn~
ini iklan selingan...
oleh i2, marilah kita sama-sama tandatangan petition yer...

________________________________________________

28 ni paper taxonomy&biosystematics of plant.
apa ke benda i2? ha, silalah ingat tiga nama penting ini.
en.baha, prof ASO (ahmad sofiman othman) dan dr.min

dengan niat mahu study smart, sedangkan sbnarnya malas (T___T)V, dengan kecerdikan akal yg ada, geledah semua past years dan spot soalan yer...huhu sebenarnya, elok ke eyh spot soalan? *wondering~*
senarailah kami dengan panjangnya topik2 yg bakal disoal..
compare family lah
list family lah
field character lah
transformation series lah
tree length lah
profile digram lah
compare leaf n leaflets lah
compare araceae n aracaceae lah
compare monocot n dicot lah
homoplasy lah
synapomorphic lah
bryophyte lah
life cycle lah
mosses lah
liverwort lah
hornworts lah
bla bla bla
eventually, like all topics could be ask (T_____T)
~...pffttttt...~
dan inilah rutin aku yg suka sangat berinternet.
p google ttg forest profile diagram.
tersenarailah satu link ini.
science direct.

eyh..?? brought to you by perpustakaan universiti sains malaysia?
eyhhhhh...?
USM ada satu ja kan kat dunia ni?
apakah?
xper. abaikan. asal dapat maklumat.
hehe.
dulu masa ke mukahead, ada buat benda nih. lukis-lukis forest profile.
tapi iyalah, as student bio, keluar ja dari 'lab' semulajadinya, hilang ah...huuu~
bak kata pepatah,
'if you want to see the forest, you have to get out of it. if you are in it, you can't see the forest, you only see the tree trunks...~'
sama-samalah kita fikirkan.
selamat beramal.
dan
botany awesome !
:D
0

tabah

kalau betul manusia tidak boleh mencipta mesin masa
kenapa tadi aku sudah berada di rumah?
= ilusi
oh, masa betul-betul telah membunuh tabahku
بسم الله الرحمن الرحيم
In the name of God, Most Gracious, Most Merciful

 
By (the Token of) Time (through the ages),
 Verily Man is in loss,
Except such as have Faith, and do righteous deeds,
and (join together) in the mutual teaching of Truth,
and of Patience and Constancy. 

-  translation by Abdullah Yusuf Ali - 
0

akulah taikun | i am a tyc00n

salam (^____^)V
wow wi, srikandibiologi sudah kaya!
tengoklah, sudah ada taman tema sendiri. cayalah! h0h0h0
nak datang main roller-coaster?
meh laa jemput datang.
masuk percuma.
tapi nak main roller-coaster tu, bayarlah.
nak p tandas pun, dikenakan bayaran.
haha.
hey, barulah untung, kan..?
bayaran untuk 'maintanance' lah. barulah tandas bersih. kan ini namanya taman tema yg dimiliki penuh oleh seorang muslim+bumiputra?
kebersihan amat diutamakan.
kemurahan bayaran? ha, itu bergantung kepada promosi.
hehe
perniagaan harus untung. mahu untung, harus bijak.
bijak main duit? haha, entahlah.
tapi tidaklah sampai mencekik, kan?
jom lah datang main 'roller-coaster'.
kenapa roller-coaster?
sebab ada satu kata-kata entah dari siapa; 'roller-coaster is all about physics'.
yeay, i like physics too actually even my name is srikandibiologi.
hoho
bidang sains pun boleh buat duit.
banyak pula tu. kan..??
________________________________________________

alaa, 'tycoon' dalam game ja pun..~
ok.
back to reality.
haha, itulah namanya simptom sayangi biologi.
gilalah tadi jawab plant physio (T____T)V
sungguh.
tahu x? walau setelah 5 jam keluar 'hall', debaran menjawab soalan masih bergelutan dalam diri. rasa macam nak berjumpa dengan bakal mertua. eh, bukan, bakal suami. haha
perghh, gila berdebar. tak tahulah, sedangkan kertas jawapan sudah pun dikutip. apa jer yang boleh ku buat kalau pun jawapan salah? 
hebatlah penangan dr.hasnah+dr.foong.
telah berjaya buat diriku berdebar tak tentu pasal setelah soalan yg ditanyakan dalam kertas berwarna putih i2 ku jawab dengan sepenuh berdebar.
ok, ayat tak ikut nahu bahasa melayu.
i2lah, dah kata kat atas tadi, inilah simptom sayangi biologi.
(T_____T)V
bagaimana ku atasi debaran i2?
main 'game' lah!
haha
i2 yang dari simptom sayangi biologi 'transform' jadi simptom sayangi diri.
haha, apakah...??
geeez, serius, agaknya debaran tu xhilang lagi x?
adesss...
nak buat apa ni?
terus bermain game?
idea yg bernas.
ok. mahu sambung main.
adios~
*screen-shot roller-coaster tycoon game*
4

yeay!! balik rumah | yeay!! going back home




huh, takdak maknanya k..??




dahlah paper first mula pun tak lagi...
paper akhir plak nanti 7 may...
ada 3 paper yang 4 unit, tahu x kamu srikandibiologi..??
*huuu, ku tau, ku tau...*
huuuuu~ mak x bagi balik dowh..
(T______________T)''~
waaa, ngape mak x bagi balik?? nak balik, nak balik, nak balik...

hoho
nanges macam budak kecil!
isk isk isk
weyh, kamu dah besar r...!!
sudah2, kesat airmata tuh..

hoh??

geezzzzz, sapo plak nanges nih?
bukan aku eyh...
(^___^)V

alah, ramai lagik laa yang dah lebih 2 bulan x pulang...
amek semangat dorang deh..??
baiklah
(^____^)V


ch0pp!
rumah sapa gok nih..??
hehe, ini rumah hj.tohar lah...
;p 

2

masuk pertandingan | entering contest

salam (^___^)V
buat pertama kali menyertai contest oleh blogger.
tujuan?
memeriahkan majlis.
tapi entri utk contest ini tak buat guna blogspot.
guna medium blog yg len.
klik sini utk ke entri i2.
terima kasih
(^.^)V
4

ke'sengal'an fikiran | mind isn't in normal mode

tadi petang adalah saat pertama makan seorang diri
wahhh, terasa sempoi la kononnnya
tup,tup, apa jadi?
aku bercakap dengan makhluk seekor di bawah ni
tapi percakapan yg berlaku antara kami tidaklah mengeluarkan sebarang perkataan yg boleh difahami antara kedua belah pihak
just 'our' eye-contact was in active form


sengal x?
sengal lah aku rasa
dan komunikasi antara dua spesis ini terganggu lalu tamat apabila tiba-tiba sahaja spesis yg sama dgn aku datang menerjah melintasi kami yg sedang asyik ber'mesra', utk spesis itu membeli air

cehhh...

~FIN~ 
0

bakal senior botani | botany's senior in future

 salam (^___^)V
tak sampai dua minggu jer lagi akan bermedan perang dengan pokok2+psiko2+patogen2 = final exam !!
dan xsampai sebulan jer lagi kami akan menginjak ke pangkat senior...
huuu~ terasa ke'awet'an remaja di alam universiti... ;p
tetapi
walau dah mahu menerjah ke tahun paling akhir, aku masih x berapa nak 'cam' lagi coursemates, kalo berdasarkan gambar di atas la... sebab rasanya ada dr pendidikan, xpun dari senior bio juga...
jap2, aku kira berapa yg betul2 dari batch 08/11 sains biologi...
let the counting begin----> me, ruby, k.fiza, yati, ema, nurul, mimi, ika, nadia, imai, anis, tuan, rin, ijue, dayah, shue, miza hamid, miza azizan, azhar, aiman, peng shee, su ling, san san, dan dua orang lagi girls (chinese) yg muka cam, tp seyes, tatau nama... (T__T)"
ok, berapa semuanya?
25 orang.

sikit? 

rasanya utk bilangan lelaki, ya, sikit...
mungkin sebab semua lelaki di malaysia ni sebahagian besar dah ke over-c, amek kursus2 kritikal, masuk engineering/computer/math/physics, atau hakikatnya lelaki kepupusan?
emmm,harus terima kot kenyataan yg terakhir tu... ;p
oklah... sempena dua minggu study week ni, diharapkan semua sahabat 'coursemate' membuat persediaan yg rapi dan ALL D BEST :D

BOTANY AWESOME! 

sisipan peristiwa : yeayy!! dapat desa bakti permai utk final year... alhamdulillah, syukur sangat :D Allah mudahkan urusan utk FYP... nmpknya mmg kena amek FYP ni :)
Blog Widget by LinkWithin

kumpul lagi...

Back to Top