“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing. Dan ia akan kembali sepertimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka beruntunglah orang – orang yang ganjil.”
(Hadis Riwayat Muslim, no.145)

this is me


             
0

hari kelahiran | birthday

salam (^___^)
nah, sekali upload, 3 video.. xtau lah.. dah jadi berat dah kott blog srikandibiologi ni... xper, sebab berat pahala..kan?? (^__^)
tapi jangan nyanyi jer yer..
selawat banyak2, itu baru betul..
video2 ni selain boleh meningkatkan kerinduan n kecintaan kita pada Rasulullah, ia juga mengimbau zaman2 kegemilangan industri nasyid Malaysia...

ohh... jumaat ni = 26 Feb 2010 = 12 Rabiulawal 1431H = birthday my best friend = norbaiti sidek..
nak wat ucapan ckit :)
T, kte ingat lagi kte nye birthday pernah sekali ngan tarikh maulud nabi n T hadiahkan kte satu plag kecil yg ada kalimah Allah & Muhammad... n kte simpan lagi plag i2.. rasa masa tu Form 2..dah bape tahun?? hehehe
kali ni, tahun 2010 ni, giliran T plak.. :)
tp T dah jauh di selatan kte lak kat utara ni.. jadi, tggu jer lah 'present' apa yg akan sampai depan pn2 uni T yer.. :)
semoga hidup T akan sentiasa diberkati Allah dan berjayalah T di dunia dan akhirat sana :)
happy 22th birthday to you
:)











0

berterabur | everythings are mess up

salam ((^___^))

agak2, kalo menara duit syiling ni jatuh, apa yg terjadi?
tanpa berfikir panjang, dah sah, mesti lah berterabur..
dan itulah analogi jadual uni skrg..MySpace
 mungkin sebab sudah msuk fasa kedua = dah enjoy cuti midsem mggu lepas..
dengan pertukaran 'shift' para pensyarah, lab/practical dah pindah ke lab sana sinun.. then masuk belajar topik makin ntahpape  mencabar.. semangat betul aku.. :P

kecelaruan dan keserabutan terus ditambah aras kepekatannya melalui active transport, bilamana kuiz, tests, assignments dan taraf emosi yg xstabil berebut2 dan berderet2 menunggu giliran nak menyerap masuk..MySpace

namun, aku masih berjaya mencapai tahap equilibrium setelah mendapat jumlah ATP yg dihasilkan dengan mengunyah dan mencerna lauk tengahari berkalori tinggi + 3 jam badan berhibernasi menghasilkan peluh yg mencurah-curah...
(penang sangat panas sedangkan klang yg dbanjiri warga asing pun hujan di waktu petang)

diasak lagi dengan kesesakan lalu lintas dan keluar masuknya duit yg mencurah2 ke pintu2 rezeki para peniaga supermarket, kedai2 runcit, kafe2 seluruh uni, pengeluar dan penerbit2 buku2 dan novel2 di pesta buku nnti... 
ehh, cuti semester (coming this may) pun, perlu ada tabung 'back-up' utk meneutralkan keadaan yg dah sangat beralkali+berasid=beracun...

ohhh,sungguh aku memerlukan hukum newton yg menjelaskan ttg daya graviti yg dicetuskan oleh sebiji epal yg jatuh kebawah dari pokoknya lalu menimpa Isaac Newton... maknanya, aku analogikan keseronokan jika duit pun berkelakuan seperti epal yg tumbuh subur di pokok,lalu jatuh jika sudah sampai tempoh ranumnya...MySpace



tetapi, sesungguhnya...



aku tetap bersyukur kerana aku dapat lalui semua ini...MySpace
jika tidak, tidak bermaknalah kehidupan...
0

mengenali bunkface | ohh, who's dat pokemon bunkface?

salam.. (^_^) selamat meneruskan baki2 cuti midsem pd yg berkenaan..hehe
sedang2 bercuti dari hiru pikuk kuliah juga makmal dan makan kat kafe, ku selalu sahaja membuka tab baru di browser firefox ini dengan alamat URL youtube..*macam xder assignments jer lagaknya cik srikandibio ni*MySpace

dan dengan hanya menaip dua huruf yakni BF, then terserlah lah figura2 bunkface..yeahh, band malaysia yg aku pun dah xigt brape org walo td bnyk kali tgk video klip BF.. huhu to be frank, ku jarang sgt nk igt background n ntah apa details lg ttg seseorang atau sesebuah kumpulan i2, melainkan kalau lagu2nya bebetul ada mesej yg terbaekkk!! in other words, i just listening to music/song.. after dat, then only i know who's produce dat music and song..sounds 'ntahpape'? yeahh, peace no violence...MySpace

anyhow, sampai ke saat ini, hanya dua lagu sahaja yg buat aku berkenan ckit nk tau siapalah bunkface (walo my lil bro n sis sudah agak jadik kipas-susah-mati BF)..lagu2 i2 ialah 'situasi' dan 'through my window'.. dan pada saat ini juga, aku xderlah sampai nak menyelidik siapa BF ni.. xder maknanya as ada bnyk lagi keje yg boleh dibuat.. but then, sempat gak ku memuat turun semua video klip lagu 'through my window'.. siap tengok2 gak lah cover version yg dihasilkan oleh rakyat2 malaysia sekalian...MySpace


hehe..dan bila bercerita ttg lagu 'through my window' ini, ia juga telah menjadi satu 'jingle song' for TMonline advertisement..alaa,iklan yg kertas2 pun nak bercinta tu.. credits to people who r inventing dat promo.. :)

emmm...

dan lagu through my window ini ada 3 english versions yg satunya dinyanyikan sendiri oleh BF, yg keduanya oleh AKIM,DAFI,MILA dan yg ketiganya, dinyanyikan oleh SHILA.. utk BM version, dinyanyikan oleh TOMOK... dan utk promo TM, versi inggeris telah digunakan... kalau nak comment dari segi suara, versi nyanyian akim,dafi n mila tu mmg out.. sorry to say but yeahh, nothing special there(means in dat video.. lagi ntah pape ada laa kot..huhu)

tapi kan...
emmmm...
emmmm...
emmmm...
apa ey? camnilah... ku suka dengar lagu ni mgkin sbb how they show their talents n how they delivering the sounds in sense of very good,dude..n arrangement music quite interesting...best, easy-listening...
but
bila someone else bw lagu ini dengan gaya mereka yg tersendiri, akan terlantunlah tipikal karakteristik artis2 Malaysia iaitu 'galok' sangat.. errr, bahasa lainnya, tak sedar diri.. oppss..
ntah... terasa sangat meluat kott kalo tgk orang terkinja-kinja nyanyi... especially girls..ishhh, xleh ke nyanyi elok2, menari elok2,pakai baju elok2,main gitar/piano/drum elok2 atau yg seumpama dengannya?
2

tempeh | soybean cakes

salam (^___^)
setelah men0nt0n KCB II untuk yg kesekalian kalinya yg aku pun tatau dah berapa kali, ter'ilham'lah entry nih.. :P
tambah2 aku pun asal keturunan sama ngan saudagar tempe i2, jadinya kembang kempis dadaku nk p wat research psl tempe..MySpaceahaks. 
mmg agak xsiuman yer ayat nih samada dari segi emosi atau tatabahasanya..MySpace  
 merasa cukup utk tidak mahu merepek lagi, mari teruskan cerita tentang tempe..
errr, how to start? camnilah.. semua tahu kan tempe asalnya kacang soya? dan tau kan dlm tempe tu ada bnyk fungus@kulat?? dan semua tahu tempe i2 sangat SEDAPPP? haha tapi t0ksah risau.. kulat yg sudah ditelan utk berdekad lamanya sblm nih tidak mendatangkan sebarang keracunan,bahan toksik atau kecederaan pun pada badan kita.. menyihatkan lagi ada.. kan?
Rhizopus oligosporus ialah kulat yg mencantumkan biji2 kacang soya i2 dengan menghasilkan mycelia.. errr, mycelia tu apa? alaa, yg struktur gebu2 kapas-kapas yg kat tempe tu lah mycelia.. yeahh, kita makan mycelia kulat.. sedap kan? MySpacehaha
dipetik dari wiki--> Rhizopus oligosporus produces an antibiotic that inhibits gram-positive bacteria, including the potentially harmful Staphylococcus aureus and the beneficial Bacillus subtilis (present in nattō), even after the Rhizopus is consumed. This supports anecdotal evidence that those who eat tempeh regularly have fewer intestinal infections.<--
ha,tgok.. xbawa mudarat pun makan kulat nih..hehe 
nih,let me speak frankly...ku bukanlah suka sgt makan tempe sebab bnyk kali makan, selalu rasa pelik tempe tuh..adakah sebab kacang s0ya i2 xbermutu? atau hnya yg orang Jawa asli jer sedap tempenya? ntahlaa.. n rasa tempe tuh yg selalu beli di kafe2 yg berkaitan, rasa cam busuk.. alah, kalo ikan kita kata hanyir, tp utk tempe, tatau lah plak nk kata rasa camner.. tapi disebabkan tau khasiat tempe, tau x, aku p cabut n asing2kan kacang2 soya tempe tu, then makan penyambung kacang2 soya i2@mycelia.. hoho best wat keje g2..MySpacehaha 
sekali lagi xsiuman dc2..dah laa xsiuman, kurengg cerdik jugak..masalah srikandibio nih...agaknya dia tatau yg real prob dia ialah dia xsuka makan tempe yg tebal2... dats why rs xsedap..len kali, cik srikandibio, sila2lah masak n goreng tempe sdri yer.. :p
 
inilah struktur mycelia kulat di atas tanah yg basicly, cik srikandibio suka makan.. haha err, geli ke? ntah, ku xrasa pape pun.. opps, bab2 makan, asal halal, ku makan jer..MySpace 
nak tahu cara buat tempe? klik sini yer..
okey, ni klip muvi dari filem KCB.. hehe saudagar tempe yg dok 9tahun kat Cairo.. temanya, tempe.. ahaks..

2

sekadar coretan | nothing special

salam.. :)
alahaii, ni yang agak tidak khusyuk update blog x guna lapt0p.. hukhuk.. gambo pun susah nak edit.. tape lah.. juz nak lepaskan gian.. haha gian lah sangat..
dengan lafaz bismillah, ku mulakan tekan2 keyboard..
hmm,WHO IS THIS FELLA?
ahh, he is Professor Dr. Sultan Ahmed Ismail..
kenal x?
tipu kalo korang kata korang kenal..
:p
yelah, beliau nih datang terus dari India tau.. lainlah kome mmg orang sana.. haha
pertama kali jumpa beliau.. hishh, masuk2 DK tuh, cari laa tempat dduk plg depan..hihi depan lah kan kalo barisan kedua.. xsampai 5 minit, lecturer fisio ----> DR,Hasnah pun masuk..aik?? sapo gak belakang dia tuh? terdetik d hati.. then, sesi pengenalan dgn prof nih berlangsung.... bla bla bla bla...
ok..selesai kenal, dr,hasnah pun mempersilakan prof.sultan mulakan lecture..
then, ku TERKAGUM, once beliau bersuara..
yeahh !! dialek dia.. sungguh, mmg asli India.. hehehe *alamak, kira mengutuk ke ni? *
no lah.. nak cakap kagumnya tang cara dia lecture kami nih.. 
seyes, di zaman milennium ni, beliau masih gunakan papan hitam...
perghhh, nostalgiaaa~ rugi pada mereka2 yg tidak berkesempatan tulis2 n conteng kat ppan hitam yg warnaya hijau tuh.. paling best kalo masa kelas fardhu ain..sambil tggu ustaz mai, gila2 conteng... lukisan tahap leonardo da vinci laa kott.. haha 
n plg best jugak, dapat kuasa pegang kapur, then wat jadual dua column, laki satu pompuan satu.. then, tulis nama budak yg bising.. wuahhhh, seyes sgt BANGGA dberi mandat i2.. muahahaha
opps, terbabas topik..
maaf2..
:p
okeh, sambung ttg prof.. ermmm, beliau nih mmg ditempah khas oleh bio school.. err, utk apa ey? x igt laa..sebagai prof tukar2.. camtu laa.. ye ke? ntah..pape laa.. then beliau ada kat USM selama sebulan.. ada lah dlm tempoh sebulan tuh, beliau wat talk.. 
okey, sekarang baca extract di bawah ni.. dipetik khas dari site e-learning.. pengumuman dari Dr.Hasnah :
' On Friday 29th january 2010 at 2.45 pm, Room 306 School of Biological Sciences there will be an interesting talk entitled "For Earth's sake" by Professor Dr. Sultan Ahmed Ismail from Chennai, India. He is a visiting professor of the school and is here from 15th January 2010 till 13 February 2010. Come one come all and hear what he has to say about this earth that we share. If you love your earth and want the next generation to enjoy a healthy environment you would want to listen to this man. He is a nature lover, an environmentalist and an enthusiastic scholar. I want all my students of BBT213 to be there or be square.'
oppps... dengan segala kejujuran yg ada, Dr., saya mengaku saya x p talk prof sultan tuh.. (T_____T)
huhu... 
mmg rs rugi sgt.. tapi... ha, i2lah, sapa soh x p? padan muka aku! *dush..dush..*
apa2 pun, sempat lah dua kali dgr lecture beliau.. sungguh bernas..
bayangkan tanah yg gersang, kering kontang or air bersih yg limited kat satu kawasan di India tuh, beliau n 'team'nya berjaya wat taman kott! geeeezz, im juz solute them ! pokok2 hidup subur menghijauuuu~..rahsia beliau----> cacing. 
dan antara perkataan n kata2 beliau yg menusuk di qalbu tika i2 ialah :
  • handphones can wait.. (ni, beliau tgh marah..ntah sapa ntah p men sms wktu lecture T__T )
  • do not ever compare yourself with others. if you do, you are insulting yourself. stop being inferior.. (oppss, hok nih aku xmo comment.. T___T)
  • you are lucky becuse you have the opportunity to learn in university. then, use this chance to contribute something to community. (ini mmg tanggungjawab mahasiswa/i kan? i'll be there.. insyaAllah..
  • when you slice biology into pieces, it juz nothing but CHEMISTRY. if you slices chemistry into pieces, it juz nothing but PHYSICS. if you slices physics into pieces, it juz nothing but MATHEMATICS ! we are the part, that juz too faaaaar away n jussstttt a little branch of knowledge.. do love mathematics. (adessss... love just not enuff,prof.. buktinya? calculus caca merba kott.. T____T)
then, this is the end of the entry... nak citer pasal midsembreak plak nih..
_____________________________________________________________________________
yeay ! sapa kat dunia nih, yg tidak sukakan hari cuti, mmg aku solute kott! wuahh, begitu kuatnya orang i2 bekerja kan? xsakit ke? xpenat ke? or mmg sokmo seronok eyh wat keje? 
emmm, jawab sdri lah.. empunya diri bernama safiyah sazari xmacam tuh..
:p
agenda seminggu di rumah, bakal ku jejaki kawasan dapur yg sungguh ku rindui i2..nak masak segala makanan sejuk beku yg ada dlm fridge..kalo xder, nak p beli! hahaha
bakal juga ku jejaki pasaraya2 besar yg ada kat klang tuh n shopping PEPUAS.. k.yam, my dear sis.. please take note.. hehehe j0m shopping, k.yam?? piyah xder peruntukan..k.yam ada kan??
hahaha nak ajak mak jugakk.. *gila. mood shopping dah mai..T__T*
juga bakal ku jejaki nota2 kuliah yg rasanya kat USM ni, sentuh pun bagaikan sejuk2 air water-cooler kat tekun.. muahahha (gelak jer..weyh, seyes laa cik srikandibio... test berderet kott nnti buka cuti T___T)
juga bakal ku conquer internet! errr, maksudnya---> DOWNLOAD! peace, no violence yer suma.. heheh
juga kalo ada waktu yg terluang, mahu sekali aku dduk depan skrin sebesar 32inchi i2 selama mana yg buleh..(kalo ku berani lah.. sebab kalo malam2, suma dah tdo, aku xberaninya nak kuar bilik p dduk dpn TV tuh tgok citer..hahaha citer pun bukan ada yg best skrg! hohoho)
nak makan oren banyak2... yeahh, vitamin C, be ready! hahaha
2

yang ditunggu-tunggu telah tiba... | there you go,this is it...



.....bukan mudah untuk berubah
dari tanpa arah ke sejadah,
dari tepi jalanan ke sujud menghadap Tuhan....

  inilah dia !
karya hlovate (^___________^)
seyes, ayat-ayat2 hlovate tulis ni sgt "skema" OK!
h0h0h0
 skema Allah dan Rasul..
:)

nak jadi juga laa budak skema..
;)

apa2pun, novel nih actually printversion after 5 years... huuu, lama kottt.. dari ku f0rm 5 sampai la ni baru hlovate sambung citer ttg bdk2 skate.. :)
taper lah..lama pun taper.. asal terbit..
hehehe
and novel versus ni hanya akan dijual di PESTA BUKU ANTARABANGSA 2010 ni jer..kat bookstores xder jual until april..
ohh, abes laa kalo miss p pesta buku tuh...
s0, cik AMAL, sila jgn batalkan pemergian kamu utk p pesta buku tu ey !
pleaseeeeeeeeeeeeeeeeee...
hehehe 

details for kn0wing who's hlovate and her novels, check out
http://hlovaterror.blogdrive.com/

2

hebahan | announcement

sempena BULAN ISLAM DAN KELESTARIAN 2010 ini, ku nak wat satu hebahan !
hebahan xrasmi kott..
xperlah.. sebab nak ajak orang kan, rasmi xrasmi, i2 alternatif yg ku ada.. huhu
n pada sesapa yg berminat, sila2 lah baca n join 
*walo ku tahu, sapa jer lah yg baca blog ni :p*
j0m2..
masuk treasure hunt :D
6

hujan yg turun | rain is falling down

entry kali ini dan selepasnya ialah percubaan pertama mengaplikasi penterjemahan tajuk..kalo2 ada yg tersalah terjemah, harap tegur eyh 
(^____^)

dan kisah disebalik buat entry ni..  tekan lah perkataan "RAIN" di yahoo search..
tup2, tau x link2 apa yg disenaraikan? suma nya ttg korean her0 nama rain.. adesss..
orang nak cari gamb0 hujan, yg keluar gamb0 mamat tuh.. naseb hensem.. haha
dah laa kuar gambo rain yg badan dia berketak-ketak kat perut dia y semata2 dia nk blakon dlm filem _______________, alamak.. xigt lah.. so,tggl tempat kosong lah.. hehe 
okey, kte tggl kan topik rain ni yer... back to main title.. :)

USM atau lebih spesifik desa saujana ada anjurkan exp0 ICT dari 5 - 7 Feb... ada laa pertandingan karaoke kecil-kecilan... Penang ni, DAH LAAAAAMAAAA sangat xturun hujan..
petang td, p laa expo tu wat kali kedua... agenda utama--> nak derma darah.. yelah, derma duit, xdpt... darah jer yg ada.. ku pun derma lah.. :)
sedang2 nak sampai ke DUP, terdengarlah satu sumbangan suara... 
ohhh, mmg satu sumbangan OK.. bukan nak kutuk, tp mmg kenyataan.. adess, dah laa perempuan yg nyanyi.. segan ku dgr.. hukhuk...
then, malam nih, hujan TURUNNNNN !
ok! ku amat berterima kasih pada si dia yg telah menyumbangkan suara i2..
sangat berbal0i kott.. huhu

actually, betul ke hujan turun selepas bergemanya satu suara yg sumbang? ada ke bukti saintifik? emmm, nti ku research.. 
:)

8

applied bio USM?

 errr..sedang2 melayari internet as nak siapkan lab rep0rt ttg pod rot of cocoa.. tup2 buka lah satu link yg dok google dr hari sabtu lagi..
susah laa kata nak cari pasal cocoa nih..atau mgkin sebab tenet agak kecelaruan? ha,i2 tataulah.. apa2 pun, hari ni terbukalah satu web ni..
wuahh!
terpegun sat!
ini webnya..
dan ini ada extract ckit gambar..


senyum plak lepas tuh.. hehe 
sebab? ada logo USM kat c2.. 
and web tu Published on behalf of the Association of Applied Biologists..
hah, bio? agak teruja disitu.. ahaks..

persoalannya.. kenapa ada USM n bio society terlibat ke ngan publication web ini?
hmmm~

Blog Widget by LinkWithin

kumpul lagi...

Back to Top