“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing. Dan ia akan kembali sepertimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka beruntunglah orang – orang yang ganjil.”
(Hadis Riwayat Muslim, no.145)

this is me


             
2

kalaulah dapat ku jumpa dengan...

  • sambung terus dari 'title' ---- seseorang bernama AZMEER..
opps. ini bukan k0ntr0versi atau g0sip baru yer. ini namanya berangan. haha. asalnya timbul nak jumpa enchek AZMEER ni bukannya apa. sebab tadi melakukan kerja2 memuat turun MV youtube utk +++ k0leksi mv SITI NURHALIZA,  'copy paste' lah url lagu2 lama beliau. nian di hati, ku milikmu, debaran cinta, n macam2 lagi lah.
*pada yg tidak mengenali enchek AZMEER, meh ku perkenalkan. huhu beliau nih antara komposer tanah air yg popular jugak lah. lagu2 garapannya bnyk juga yg dapat award. antara yg ku igt ialah purnama merindu tp xigt lak menang award apa. huhu juara lagu ker? ntahh.. tp satu jer yg ku igt ttg beliau. imejnya. beliau xkan xpernah xpakai spek mata  hitam. hehe

  • then, the st0ry begin. hehe.gini gini. selain menjadi pencintabi0, ku juga sebenarnya pencintaBM. haha. BM=bahasa melayu. cantik apa BM. dulu amek subjek LKM400 tuh, rasa suka jer. nak melompat2 kegembiraan masa jawab exam tuh. tapi tahan laa. mana boleh lompat2 masa menjawab. wakaka. dituduh gila lak nnti. ok. ayat i2 bohong. hoho. apa2pun, mencintai bahasa melayu menguatkan semangatku utk dengar lagu2 melayu. ohh,bukan semua lagu melayu, tp ku selektif jugakk yer. apa lagi, ku pun 'select' lah lagu2 lantunan suara SITI NURHALIZA. hehe. disebabkan dari darjah dua sudah ku kenal nama SITI NURHALIZA, suma lagu2 dalam album2 beliau sudah ku beli. huhu . fanatik ke? xkot. juz beli 1 shja utk setiap album. kalo fanatik, seorang kipas-susah-mati akan beli suma--kaset, cd, karaoke, p konsert, kumpul gambar, etc... 
    • ku x buat pun camtuh. hanya mbeli yg ori. but lately, disebabkan teknologi, banyak ku layann kat internet sajaa.hehe ku xsalah kan? 
    ah, sambung balik tujuan nape ku nak jumpa enchek AZMEER ni. dah lama2 dengar lagu CT, terdetik kat hati, mana laa buleh takat dengar je kan? jadik, ku hayati lagu tu=membuat pemerhatian=dalami maksud=hayati kecantikan BM. hehe. kebetulan, dulu masuk pantun, jadik nak kena cari rujukan jugakk. antara material yg ada rujukan ialah dari lagu. cikgu jugakk yg suh selongkar mana2 lagu tradisional. kebetulan CT nyanyi lagu2 genre i2, apa lagi? ku pun bnyk laa extract bahasa klasik dr lagu2 tradisonal CT. AND. antara bnyk2 lagu tradisional CT tuh, antara BM yg cantik, ditulis oleh enchek AZMEER ni lah. macam lagu purnama merindu, nian di hati, milikmu teristimewa... errr, ni jer kot yg ku dapat 'recall'.. hehe.
    yeahh, that the reason why in chance, i wish i could met enchek AZMEER. :)

    • tambah lagi. enchek AZMEER ialah full-time student USM. hehe. besar kott peluang n kebarangkalian nk dduk semeja dgn beliau. ahaks. selalu jugak terserempak a.k.a jalan sebelah beliau. tapi senyum jelah. huhu. ku kan penyegannnn. =P 
    • apa yer akan ku buat bila sampai peluang ini? hmmmm~ mari. mari. kita rancang. haha. xderlah. xder maknanya. errr, x. silap. bermakna jer kalo merancang. hehe maksudnya, nak laa kalo jumpa beliau, nak tanya apa sumber beliau wat lagu tuh?apa makna lagu tuh? actually, bnyk jer perkataan BM ni yg bombastik tapi maknanya? ku cluelessss... semak kamus tahu lah maknnya, tapi pr0bs kat penggunaan lak. so, there's s0 much t0 ask him.   ;-)


    2

    Ando Natsu

    • Ando Natsu ---- apakah itu? macam bunyi d0nat pun ada. haha. bukan, ando natsu bukan nama kuih. tapi citer drama jepun pasal buat kuih. kuih jepun laa. ini cerita ttg seorang perempuan bernama Ando Natsu yg ingin menjadi seorang wagashi chef. wagashi chef? apa i2? ha, wagashi chef = japanese-style sweets chef. kalo melayu,wagashi i2 mcm tart kot? kalo tgok jugak dlm citer nih, wagashi yg dibuat sgt c0mel sampaikan timbul rasa sayang nk makan. hehe. t00 cute t0 be eat.

    • ini lagu temanya. tajuk ialah tada arigatou a.k.a in english is it's only a thank you. best juga. layan.

      Monkey Majik widget by 6L &
        
      
    • original sinopsis --- Natsu Ando whose dream is to become a patissiere, finds herself jobless after the shop owner’s sudden death. She goes to Tokyo in search of another job at a confectionery but the recruiting period has just ended and there are no available positions. This is when she makes her first encounter with the well-established Japanese confectionery “Mangetsudo”. It is run by the veteran confectioner Umekichi, Takezou, and Mitsuko, and they happened to be looking for a part-time worker. A number of chance events follow and Natsu starts working at Mangetsudo. Although her job is to serve customers, Natsu becomes interested in the world of Japanese confection. Having only worked in cake shops, everything is new to her and she is gradually drawn into the deepness and profoundness of Japanese confection.  

    • sebenarnya lah kan. terbitnya rasa nak layann drama2 jepun ni bukannya apa. ini namanya pengaruh ' excited' terlebih utk amek opti0n bahasa semester depan. hahaha. i2lah, ada niat nak amek jepun. tapi teringin juga belajar bahasa spanish. reason? tatau. mgkin sebab tiga tahun pertama alam persekolahan menengah dulu, selalu tgok telen0vela. hehe. mungkin tu lah yg wat sampai la ni nk belajar spanish. ouh, mgkn ada yg sarankan belajarlah bhsa Al-quran @ Arab. memang. dalam diri ini, xpernah sekalipun lupa utk mendalami arab. cuma mungkin sebab xnk menjadikan belajar arab tu sbgi pelajaran f0rmal. pbelajaran secara formal bagi ku susah ckit nak igt. seakan mcm terpaksa , lagipun setiap pbelajaran formal i2 mesti ada exam kan lepas tuh. hmmm, ku x 'berapa' sgt ngan exam exam bahasa nih. huhu. nti jadi ala kadar pulak. xmo lah jadi camtuh.
    0

    salam aidiladha


    • alhamdulillah. ku dapat menunaikan puasa sunat . syukur sangat. yg best nya apa tau? sebab puasa sunat ramai2. syok betul. baru rasa kehadiran raya haji tahun nih. hehe lepas tu, berbuka dengan sup kuehtiow. sedap. memang sedap. ada ayam g0reng. heh,taksub sat ngan ayam g0reng yg dig0reng kat umah. best-punya-sedap- jadi ipin jugak laa td. wawa~ but at the end, perut ku masuk angin. haha. nasib laa belalang. lepas tuh,jemaah ramai2 n takbir.
    • esok raya. jadi di kesempatan ini yakni kebetulan posting ini yg ke-100, ingin ku sampaikan salam aidiladha. kalo xsilap, raya ni lah raya yg paling bnyk nama. kan? paling basic, mesti tau tiga nama.
    • oleh itu :
    • selamat hari raya aidiladha
    • selamat hari raya haji
    • selamat hari raya q0rban(^_^)
    • Allaahu akbar, Allaahu akbar, Allaahu akbar
    الله أكبر الله أكبر الله أكبر
    • laa ilaaha illAllaah
    لا إله إلا الله
    • Allaahu akbar, Allaahu akbar
    الله أكبر الله أكبر
    • wa li-illaahil-hamd
    • Allaahu akbar, Allaahu akbar
    الله أكبر الله أكبر
    • laa ilaaha illAllaah
    لا إله إلا الله
    • wAllaahu akbar, Allaahu akbar
    والله أكبر الله أكبر
    • wa li-illaahil-hamd
    ولله الحمد
    • alhamdulillaah `alaa maa hadaanaa, wa lahul-shukru `ala maa awlaanaa
    الحمدلله على ما هدانا و له الشكر على ما اولانا

    • Allaahu akbar, Allaahu akbar, Allaahu akbar
    الله أكبر الله أكبر الله أكبر
    • laa ilaaha illAllaah
    لا إله إلا الله
    • Allaahu akbar, Allaahu akbar
    الله أكبر الله أكبر
    • wa li-illaahil-hamd
    ولله الحمد
    • Allaahu akbar kabeera wal hamdu lillahi katheera wa sobhana allahi bokratan wa aseela
    الله أكبر كبيرا والحمد لله كثيرا وسبحان الله بكرة وأصيلا
    • laa ilaaha illAllaah
    لا إله إلا الله
    • Wahdah sadaqa wa'dah wa nasara abdah wa a'aza jondahu wa hazama al-ahzaba wahdah
    وحده صدق وعده ونصر عبده وأعز جنده وهزم الأحزاب وحده
    • laa ilaaha illAllaah
    لا إله إلا الله
    • wala na'bodu illa iyah mokhliseen lahu aldeena wa law kariha al kafiroon
    ولا نعبد إلا إياه مخلصين له الدين ولو كره الكافرون
    • allahomma salli ala sayyidina mohammad wa ala sayyidina mohammad wa ala aal sayyidina mohammad wa ala ashabi sayyidina mohammad wa ala ansari sayyidina mohammad wa ala azwaji sayyidina mohammad wa ala zoriyyati sayyidina mohammadin wa sallim taslimann katheera
    اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد وعلى أصحاب سيدنا محمد وعلى أنصار سيدنا محمد وعلى أزواج سيدنا محمد وعلى ذرية سيدنا محمد وسلم تسليما كثيرا

    0

    99

    • salam :) di pagi yg hening ini, ku terperasan satu perkara. buka dashb0ard bl0g, ada 102 p0sts, but when checking the archieve, taraa--> n0t yet 100 p0sts. haha. but i'm entering the 99th p0st. hehe what the different t0 reach 100,right?
    anyway, i'm g0ing t0 have a special m0ment 0f p0sting the 99th entry as every0ne was s0 appreciated the 100th p0sts. (=.=)

    • mengarut d0wh ku berkata2 kini. almaklum, ku kan diberhentikan sementara waktu dari pekerjaan pelajar. jadi,terbehenti sat suma pr0ses2 pembelajaran. muahaha. gila. srikandibiologi sedang dalam kegilaan musim cuti nih. stay 0ut! hehehe

    • apa2 pun, sementelah *betul ke ayat ni* memasuki entry yg ke-99, kte wat istimewa ckit. suma org asyik menunggu saat menulis entry yg ke-100, aku tertunggu-tunggu utk menulis entry yg ke-99. sebab apa? sebabnya---> biarlah rahsia. wakaka. =P xder maknanya utk bersebab-sebab nak tulis n menunggu entry ke-99 nih. alahh, dah masuk entry ke-99, teruskan saja lah menulis. kan? hehehe orang len dah beratus2 entry pun xder kesahnya. hoho.

    • okey. 99 sebenarnya pada ku agak menarik. suka laa gak ngan nombor 99 nih. sebab apa? sebabnya---> biarlah rahsia. haha. ok. ini namanya dah fanatik CT. dari memasuki mggu study week sampailaa paper terakhir ku 20hb lepas, ku asyik mengulang2 suma lagu2 n vide02 dat0'CT. kasihan rumate ku juga. naik muak dia. hahaha. tapi suma i2 sudah blalu. hehe. ehhh, dah termelalut panjang. 0rang nak bagitau tadi pasal trivia 99, terlajak kata plak. =P

    • j0m, trivia pasal 99. apa2 sahaja ttg nombor berukir n bertulis 99, akan kuc0retkan disini. sumbernya tentulah dgn bantuan enchek g00gle. ada gak yg ku reka sendrik. hehe. dan ada jugak yg berkaitan ngan diriku. niat di hati nak wat 99 trivia ttg nombor 99 tapi banyak sgt kot 99 tuh. jadi, apa yg terdaya saja lah yer.
    • 99 = nama-nama ALLAH a.k.a asma'ul husna.
    • 99 ialah tahun kelahiran adikku yg b0ngsu
    • 99 merupakan tajuk filem hindustan lak0nan soha ali khan, kunal khemu, boram irani n etc.
    • the 99 juga merupakan tajuk the world 1st superher0es based on Islamic culteure n society. *best nih*
    • 99% ialah tawakal n baki 1% itu ialah usaha.
    • 99cent only stores ---> nm kedai di nevada, california, arizona n texas. jual suma brg dgn harga 99cents. *hmmm~*
    • ku xpernah dapat markah 99 dlm periksa@ujian masa sekolah dulu. 98 pernah. *haha*

    • alamak. nak kena st0p pula. nak p sahur. hehe. jap g tambah lagi pasal trivia 99 ni yer.
    *kalo xbertambah, maknanya, srikandibiologi malas. haha*
    0

    jom belajar






    • salam. baiklah,pagi2 ni otak punn masih segar. oleh i2, marilah kita belajar. wahaha. chupp! diatas i2 memang satu fakta namun mengikut falsampah srikandibiologi setelah mendapat cuti khas yg diberi nama midsembreak, belajar i2 satu istilah yg harus diketepikan buat sementara waktu. ye ke? haha. n0 n0. what i mean is the f0rmal types of less0ns. i take a break juz f0r a m0nth. gimme a break. :P but f0r the inf0rmal less0ns, i think i'll get it n0n-st0p. theref0re, lets learn!

    • okey. pagi ni kita nak belajar apa? ha, kita belajar tentang telinga. hehe. kenapa telinga? sebab dulu pernah ada p0sting ttg kesihatan gigi. jadi kita pindah lak ke bahagian telinga. XD wawawa~ bukanlah. bukan i2 sebab utama p0sting ini dikarang. sebabnya? alah, biarlah rahsia. j0m jer kita bljr pasal telinga ye. ;P

      imbas kembali. flashback. jap. ha, apa jer bhgn telinga yg masih ku igt? erkkk. chupp,dah xigt laa. haha. jap2. teringat ni. ada koklea, tiub eustachi0 (betul k0t ejaannya), gegendang telinga n bhgn apa ntah yg canal tuh. tp kalo suh igt fungsi, opps. maaf. tidak teringat suda.
    • i2 bhgn2 dalam telinga. secara keseluruhan, telinga ni terbahagi kepada tiga---> external ear, middle ear, inner ear. dlm BM, tranlate lah sendrik. hehe. apa2 ker0sakan telinga yg berlaku pada kamu semua, ia bakal dirawat oleh individu bergelar 'audiologist' atau BM nya, pegawai kesihatan bhgn telinga (tatau laa betul ke x sebab nak kata mereka ni doktor, xjuga. kecuali yg pakar, ye. mereka digelar doktor telinga.)


    • seorang 'audiologist' antara pr0spek kerjanya ialah---> identificati0n , preventi0n n evaluati0n of audit0ry n related dis0rders ; res0urce for n0n-medical (re)habilitati0n f0r individual with hearing disorders thr0ugh applicati0n of hearing aid, cochlea implant n assisstive devices ; (re)habilitati0n pr0gramme f0r child n adult after using the hearing devices..
    • klip dibawah antara device yg dgunakan. nama alat2 i2? wahh, mestilah ku xtau. huhu nk tnya tp audi0l0gist kat c2 busy. malas laa kaco. hehe

     
     




    • okey. ayat2 diatas yg menerangkan kerja audiologist i2 sesungguhnya ku hanya c0pypaste. dari p0ster2 yg terlekat kat dinding2 i2. hehe. nk terjemah, nti salah. wawa~ k. teruskan pembelajaran ttg apakah kemungkinan fakt0r yg menyebabkan kehilangan pendengaran (dlm BI nya---> possible causes 0f hearing l0ss... ok ke terjemahan g2?hehe baca je lah ye~). antaranya (ku tulis dlm BI ye. huhu) --->sens0rineural l0ss, age-related, n0ise damage, disease/trauma, medicati0n, conductive l0ss, ear infecti0ns, earwax/objects n others like smoking n genetics.

    (^_^)
    • pengalaman ku kalo2 ada p klinik nak check telinga. hehe. ada sekali. ermmm, f0rm 1 ke f0rm 2. camtulah. masa tu, telinga rasa sakit laa. tp mengikut kata emak n akak, mungkin tumbuh jerawat kat c2. yelah kot. so, biar jelah. tapi lelama, makin sakit. nak membengkak pun ada. nak xnak, kena laa refer dokt0r. lepas abes wktu skul tu, pergi klinik ngan mak. memula tuh rasa cuak sebab takut doktornya seorang lelaki. terpikat nti susah jer. haha. xderlah. segann laa kalo doktor laki. maunya tayang rambut plak. aishh, xm0 xm0. tapi mujurlah doktor i2 seorang ibu a.k.a pompuan laa. tapi sblm masuk tuh, mak ada tnya, doktornya laki ke pompuan. org yg btugas kat kaunter tu kata biasanya dokt0r laki yg bertugas, tp hari ni doktor p0mpuan. hehe. keselamatan ku terjamin. wawa~ s0, masuklah ku kedalam blik dokt0r. mak xikut skali. tunggu luar. check punya check. hehe. nak tau apa sebabnya telinga mcm nak membengkak? sebabnya --->tahi telinga keras . muahahaha. malu seyhhhh~. tapi nak wat pe malu2. sakit woo kalo tahi telinga kita kerasss. yelah, nak k0rek xleh. penutup cerita ini ialah--->ku dibekalkan ubat yg melembutkan apa2 yg keras dlm telinga ku ini. haha.
    sekiannnn...
    0

    detik kebebasan

    • cakaplah apa sahaja. aku xkan termakan dgn kata2 i2. ku tetapkan hati. untuk terus bersabar. dan bersabar. shusshh, senyap2. ku sedang bersabar ni.

    • sabar. sabar. sabar. dan terus sabar. tika semua sedang bertungkus lumus kemas dan angkut beg yg berkil02 berat i2 ke dalam st0r, ku awal2 sudah lakukan. sebab ku tahu ku akan melalui peristiwa yg sama seperti mereka di akhir detik. jadi, baik ku mendahului mereka. haha. kereta pun berduyun2 berbaris menunggu giliran melepasi palang pak guard. kereta yg bakal dinaiki oleh anak terchenta yg pulang ke kampung halaman setelah berperang di medan peperiksaan. ohhh, sesungguhnya xbley blah ayat i2 yer. haha

    • baiklah. ku ingin teruskan perjuangan ini di saat2 terakhir ini. habiskan ayat2 terakhir yg tercatat dalam kertas bergaris2 dan mungkin ayat2 inilah yg akan ku c0retkan petang nanti juga di atas kertas bergaris-garis. bak kata pepatah m0den. c0py paste lecture n0tes. haha

    • jadi. biarpun masih ada 8 jam lagi untuk ku melangkah dengan penuh yakin (ini harus yer~) ke medan peperangan ku. sahabat2 lain teruskan mengemas segala barang2 itu. letak elok2 dlm st0r. sebab nanti barang2 ku pula bakal menyusul untuk ku sumbatkan.

    • peace a.k.a. keamanan untuk dunia sejagat :)
    2

    dan bila bola besi ku menghampiri takat lebur ...


    HARI INI, P0STING AGAK PANJANG. sebab? c0pypaste yg 0rg. hehe xpew. berbaloi baca. at least t0 me. it is worthy. :)

    • Pernahkah kamu suma dengar tentang analogi bola besi?
    If not, perkongsian yang ingin dbuat ni simple sahaja.Tapi insyaAllah akan memberi kesan yang mendalam dalam kehidupan seharian kita.

    • Terdapat 2 bola besi yang dimaksudkan di sini, yakni BOLA BESI MUSLIM dan BOLA BESI KAFIR.
    Bola besi ini terdiri daripada 3 lapisan, iaitu

    lapisan paling dalam yang mewakili AQIDAH.

    Lapisan kedua terdiri daripada hati, emosi dan perasaan,

    manakala lapisan ketiga atau yang paling luar mewakili pemakaian, perilaku, tutur kata, hobi dan akhlak luaran seseorang.

    • Bukankah sifat bagi besi adalah senang melebur?

    Oleh itu, sekiranya lapisan paling dalam yakni Aqidah difahami oleh setiap individu dengan sebenar-benarnya, ia akan melebur dan menembusi lapisan

    kedua, yang mewakili hati dan perasaan manusia.

    Apabila lapisan kedua juga melebur dan ditembusi, maka secara automatiknya lapisan ketiga akan ditembusi dan mempengaruhi hobi, cita-cita, akhlak dan luaran setiap insan.


    Justeru, daripada teori bola besi ni, dapatlah kita simpulkan kat sini bahawa untuk melahirkan insan yang benar-benar mengamalkan kehidupan seorang Muslim sejati,

    • aqidah perlu diyakini, dihadam dan difahami dengan sebenar-benar kefahaman.

    Aqidah seorang muslim bukan sekadar dihafal dan diungkapkan di mulut semata-mata, tapi kita mahukan apa yang terbit dari jasad kita didasarkan daripada aqidah yang benar!

    Setiap daripada kita mempunyai bola besi masing-masing, bahkan orang kafir juga mempunyai aqidah bola besi mereka sendiri. Dan entah mana silapnya, bola besi kafir walaupun takat leburnya sama saja dengan bola besi muslim, namun ia lebih mempengaruhi lapisan luarnya, jika dibandingkan dengan muslim.

    • Sedangkan aqidah masyarakat muslim zaman ini tidak menembusi dan mempengaruhi lapisan kedua dan ketiga.
    Sebagai contoh,aqidah orang kafir memang berbeza. Muslim percayakan kewujudan dan keesaan Allah, sedangkan orang kafir tidak.

    • Namun jika dilihat sekarang, ramai Muslim terikut-ikut dengan cara hidup orang kafir,
    sama ada sedar mahupun tidak, dari segi pemikiran mahupun gaya hidup.Lihat saja muslim zaman ini, kalau disemak lapisan keduanya, perasaan dan emosi mereka sama saja seperti orang kafir.

    • Jika hati si kafir hanya bersangkut-paut dengan cintan-cintun sbg pasangan kekasih, muslim pun sama saja. Malahan bagi remaja muslim zmn skrg, ber-couple adalah trend, dan sesiapa yang tidak ada pasangan, dianggap tidak laku, kolot, dan seumpamanya.

    • Meskipun couple itu dilarang dalam Islam.
    Feeling n emotion muslim dan kafir juga tiada beza, hanya jiwang2, romantik, menangis tgk cerita hindustan n korea dll.Jika kafir tiada perasaan sensitiviti terhadap umat Islam Palestin cthnya, muslim pun sama saja.

    • Bahkan saya (bukan diri ku ey. tuan asal link nih..hehe) pernah ditanya oleh seorang remaja Muslim,
    • "Israel dgn Palestin siapa lagi baik?"

    Geleng kepala dibuatnya. Betapa gejala aku-tidak-pedulisme sgtlah berjaya diterapkan dalam jiwa muslim di Malaysia terutamanya golongan muda.


    • Kita go through the 3rd layer of the bola besi, yang mewakili sikap luaran dan kesukaan manusia.

    Sama saja, akhlak kebanyakan muslim tidak melambangkan langsung bahawa dia beraqidah seorang muslim, bahkan kadangkala lebih teruk drpd si kafir.

    Hobi muslim dan kafir juga sama. Kalau org korea yang sembah nenek moyang tu pun gilakan cerita korea n jepun, muslim yang sembah Allah ni pun sama saja.

    Kalau anak muda mereka sangat obsess dengan dong hae, band2 DBSK, wondergirls, WGM tvshow, anak muda muslim pon takde bezanya.sampaikan ade yg dah dapat mandat supplier terulung crite2 korea n jepun dan yang sewaktu dgnnya. (fuyohh..)


    Kalau mamat2 skinhead or blackmetal terkinja2 sambil dgr lagu heavyrock n so on, mamat2 'islam' pun same saja.


    Kalau tak ke gig, mereka pergi konsert underground,tak pun konsert avril lavigne atau inul,kalau yang kunun baek sikit tu, tgk final AF or konsert sureheboh pun jadilah.

    • Hedonism berleluasa.

    • Jadi, kenapa kita sama saja dgn mereka, sedangkan aqidah kita dgn mereka sama sekali tidak serupa?Semuanya sepatutnya berlandaskan aqidah yang difahami dgn sebenar-benar kefahaman!

    • Kenapa saya ckp begitu?(saya = bukan srikandibiologi tapi tuan asal link ini..)

    Sebabnya, normallah orang kafir berperasaan mcm tu, hobi n perilaku mcm tu, sbb ia adalah buah daripada aqidah mereka yang memang dah fasad. dah rosak.

    Tapi kenapa org Islam yang aqidah mereka dah sah2 betul, tapi tidak mempengaruhi dan menembusi lapisan2 luar bola besi mereka.
    Abnormal lah kalau mcm tu.

    apa yang dapat disimpulkan disini..orang kafir telah meleburkan lapisan terdalam bola besi mereka seterusnya leburan bola besi mereka telah melebur sehingga palitannya juga terkena Bola Besi orang Muslim...

    yang dikesali, lapisan terdalam Bola Besi umat Islam zaman kini kebanyakannya tidak lagi tembus malah sangat mudah terpalit dengan leburan Bola Besi orang kafir...

    • pointnya disini,Bola Besi kita tidak tembus untuk mempengaruhi Bola Besi orang kafir malah terlalu senang untuk terpalit dengan leburan Bola Besi mereka….Adakah saya berkata begini kerana aqidah bola besi saya sudah melebur dengan hebatnya? Tentu sekali tidak!
    • "Hai orang-orang yang beriman, mengapa kamu menyatakan apa yang tidak kamu perbuat? Amat besar kebencian di sisi Allah bahwa kamu mengatakan apa-apa yang tiada kamu kerjakan." (Ash-shaff: 2-3)
    • Saya (yang ni srikandibiologi ckp..hehe) juga sama seperti antum,
    • masih memeriksa Bola Besi saya sendiri.
    • Masih dalam proses untuk meleburkan lapisan aqidah terdalam supaya dapat menembusi lapisan kedua dan ketiga.
    • and we shud remember dat this is a long n continuous process.
    • Dan bukannya boleh dinikmati hasilnya dalam sebulan dua sahaja.
    • Proses apa,tentulah proses TARBIYYAH.
    • Saya percaya setiap dari kita punya keinginan untuk kembali ke jalan Nya.
      tidak kira siapa pun kita..
      sejahat-jahat manapun manusia, jauh di sudut hatinya pasti ada keyakinan bahawa hanya kembali pada Allah itu kebahagiaan yang sebenar.
      cuma, kita perlu berusaha ke arah itu,
      carilah jalan itu kerana pasti ada jalan untuk kembali bagi mereka yang mahu.InsyaAllah….
    • ku sangat terkesan! Harap kamu juga begitu!
    0

    debu bertuju-tuju

    • debu bertuju-tuju menyesakkanku ~
    • situasi terkini : membiarkan si acid dr grup def-gab-c ini melalak dari lapt0p ini selepas rasa kepala tengah betul2 bercelaru. huisshh,lagi bercelaru,lagi mau dengar lagu r0ck? wawawa~ ( r0sak miss srikandibiologi ni. ={ )

    • ha,selepas lagu ibu kota cinta ni, lagu dato' CT plak bkumandang. lagu dari dato' bersuamikan dato' ni jgn kata lah. dah berulang2 kali dikumandangkan dengan sengaja oleh miss srikandibiologi..wawawa~( ku peminat CT? eh,mestilah :} )

    • okeyh, selepas lagu pendirianku td, next playlist---> THE SIGNATURE dari britain got talent 2009. ha, yg ni pun, jgn lah nak dikira. beribu2 lemon kali tgok suleman mirza n mandhu sigh nih bergesel2 ngan lantai wat tarian monn-walk n tarian hindustan. aiyohh, mmg thumbs up wa ckp lu ~ ( makin rosak miss srikandibiologi kini.. :{ )

    • ha, lepas ni apa plak? jap tggu seminit jap...
    • yeahh!! kini tiba giliran----> aidan davis plak... cunnn ah ! sapa xkenal budak omputih 12 years old, with great face,genius dancing,gorgeous face n what-so-ever lagi ntah judges p c0mments.. wow ! i really INTO his dancing. COOL~ rasa nak menari sama2. haha ( dah kronik kerosakan miss srikandibiologi ni.. :{ )

    • k..next playlist---> iskk, cepatlaa simon cowell bebel.. cepat2.. dah xsabar nk tau lagu apa nk dkumandangkan nih. ha ! kuar dah pun next playlist.. cuba teka apa yg berkumandang skg? hehe. si bujang lapuk la ! hehe. maafkan kami. maafkan kami. maafkan kami. maafkan kami. hai,berapa banyak maaf daa~ cute~ ( sengih sensorg plak miss srikandibiologi nih. sah. mmg rosak :{ )

    • lagu dato CT lagi. ni masa dia 16 tahun = nyanyi lagu jerat percintaan. tp tgah video jerat percintaan,bukan lagu nya. haha. make-up beliau, agak chumel. hehe pepaham laa yer ( ha, xabes sengih lagi miss sorg ni.. :{ )

    • eh, dah abes plak lagu yg menjerat cinta nih. eh,xpew2.. sambung lagi. lagu dato ni lagiii. xpew2. ku suka. ce teka lagi lagu apa? hehe. lagu di taman teman plak ! best2. tahniah pada pencipta lagu ini kerana telah membuatkan ku hafal lirik lagu+iramanya dan mengenepikan n0tes yg berada d depan mata. huhu ~ ( miss srikandibiologi, dah laa sengih2 tuh.. :{ )

    • eh, george sampson. george sampson ku !! haha. budak nih juara britain got talent 2008. ha. jgn pndg sebelah mata. n jgn sesekali tutup mata kalo masa dia tgh menari. wawawa~ COOL ~ ( ah,sudah. makin lebar sengih miss srikandibiologi.. aduss.. :{ )

    • p/s : hitung2, purata satu lagu/video amek masa 5 minit. dah 8 playlists = 40 minit = ku membiarkan diriku diselubungi sia2.. (adusss, sesungguhnya ku sangat xtahu nak buat apa dah ni. betul2 dah x terfokus pada apa2 kecuali terasa 0 :{ ) jangan tiru.
    0

    mengisi kebosanan

    • atau..sebenarnya sedang mengatasi kegusaran kepada 'paper plant anat0my'... huhu.. cuak cuak..
    • semak2 drafts yg ada dlm blog nih..tetiba jumpa lah 'benda alah' nih.. tak igt pulak copy dr mana tapi yg pasti dari blog sum1.. harap tuan punya blog tuh xmarah..huhuhu

    • Put an X in every box that applies to you::
    • ::Add up all the x's and title subject with the sum as "My marriage age is__" ::
    • [x] You know how to make a pot of coffee
    • [ ] You keep track of dates using a calendar
    • [ ] You own more than one credit card
    • [ ] You know how to change the oil in a car
    • [x] You do your own laundry
    • [ ] You vote every election
    • [x] You can cook for yourself
    • [ ] You think politics are exciting
    • [ ] You balance your own checkbook
    • [x] Your parents have better things to say than your friends

      Total:4

      • [ ] You show up for school/college/work every day early
      • [ ] You always carry a pen in your pocket/purse
      • [x] You've never gotten a detention
      • [x] You have never smoked a cigarette
      • [x] You have never gotten completely trashed
      • [ ] You have forgotten your own birthday at least once
      • [ ] You like to take walks by yourself
      • [x] You've watched talk shows
      • [ ] You know what 'credibility' means without looking it up
      • [ ] You drink coffee[caffeine] at least once a week

      Total: 4

      • [x] You know how to do the dishes
      • [x] You can count to 10 in another language
      • [x] When you say you're going to do something you do it
      • [x] My parents trust me
      • [ ] You can mow the lawn
      • [ ] You can make adults laugh without being stupid
      • [ ] You remember to water the plants
      • [x] You study when you have to
      • [x] You pay attention at school/college
      • [ ] You remember to feed your pets

      Total: 6


      • [x] You can spell 'experience' without looking it up
      • [x] You work out on a regular basis
      • [x] You clean up your own mess
      • [ ] The people at Starbucks know you by name
      • [x] Your favorite kind of food is take out
      • [x] You have gained weight since middle/high school
      • [ ] The first thing you do when you wake up is get caffeine
      • [x] You can go to the store without getting something you don't need
      • [ ] You understand political jokes the first time they are said
      • [x] You can type quickly
    • Total: 7



    • [ ] You have realized that the weather forecast changes every hour

    • [ ] Your only friends are from your place of employment

    • [ ] You have been to a Tupperware part

    • [ ] You hve realized that no one will take you seriously unless you are over the age of 25 and have a job

    • [ ] You have more bills than you can pay

    • [ ] Most of all your friends are older than you are

    • [ ] You can say no to staying out all night

    • [x] You use the internet every day

    • [x] Your wardrobe hasn't changed in a while

    • [x] You can read a book and actually finish it

    • Total: 3


    • MY marriage age is... 24
    • hishh, dekat dah nih.. (",)

    12

    cepatlah ...

    • baru 4/11/2009 . maknanya baru mengharungi dua 'papers'. ada lagi 4 'papers' ni..

    • adoiii, lamanya. 'gap' antara setiap 'paper' pun berselang lama xingat punyerrrr

    • huhu. tambah lagi aku jer kot antara kawan2 yg len (selain yg amek major botani) habis betul2 20/11/2009 ni. huishhh, pertama kali kott. nasib ada nurul amal yg boleh menemani daku. haha c0z dia dduk penang. mmg tugas dia meneman org. wawawa.xlah. dia masuk team debat. gataii laa amal nih. tp bgus gak dia gataii2. hehe kalo x, kita sensorang dlm blik. huuuu~ xnak xnak...

    • k.. sekarang dah nak pkul 3am. esok ada perang calaucululus. eh, silap. calculus. k. st0p typing, miss srikandibiologi ! yes2..i st0p. (^_^)
    Blog Widget by LinkWithin

    kumpul lagi...

    Back to Top