“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing. Dan ia akan kembali sepertimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka beruntunglah orang – orang yang ganjil.”
(Hadis Riwayat Muslim, no.145)

this is me


             
2

apa je yg ada dlm k0tak pemikiran ni..~


assalamualaikum..


alhamdulillah... selamat juga sampai KLCC td utk meramaikan org melayu di pesta org cina.. huhu bookfest 2009 ok? jgn pikir benda lain..


dan sekarang.. ada di umah akak sulung di kg.bekas ratu msia erra fazira..
sedang terkedek2 menekan keyb0ard n sesekali mend0ngak ke arah objek k0tak elektr0nik bnama televisyen bersiaran kan AXN.. huhu..
*nahu BM dah kemana ntah..~*



kakak? ada kat sebelah ni, sudah dibuai mimpi.. aku? xtau laa bila lagi.. mgkn nti bila berada dlm kenderaan panjang berjenama kons0rtium k0t baru ku alami mimpi.. serius. xleh lelapkan mata. masa ni juga suma benda terlintas di fikiran..

  • berani kah aku ke pudu meredah lautan manusia i2?
  • bila nak start wat rep0rt dr.asyraf ni?
  • pr0jek mini pn.siti, apa jer laa yg kena wat ni?
  • nape xjumpa novel 'pemilik cintaku setelah Allah dan Rasul?
  • td ada nmpk se0rang peminat n0vel, chinese look, ntah2 cina memegang buku 'wo ai ni Allah'..bila cari, aku xjumpa. apa ni? pelik ~
  • assignment SHE..uh, nape rasa xberhati riang lgsung bila berfikir ttg nya? nk repeat paper bley?
  • nti smpi penang pkul 6am..ada taxi ke mahu membawa ku pulang?
  • isnin merdeka. cuti. apa aktiviti hari i2?
  • kenapa laa ada coklat rasa macam ubat? baik makan ubat.
  • mana laa spek mata ni?
  • mana laa earph0ne kelabu s0ny ericsson ku ini?
  • ntah apa la best sangat layann 'harry p0tter'? nonsense.
  • sapa nama cikgu 1st yg ajar aku ABC 123 alif ba ta ?
  • kenapa laa p 'p0sting'benda2 camni, srikandibiologi? xda pekdah jer..~
  • td jer berhabis membeli lagi novel dengan rakusnya.tp, bila laa plak nk membacanya?
  • quiz .. ada apa dgn quiz selain carrying mark? *sigh*
  • kenapa benak fikiran penuh ngan pers0alan namun bila ingin diluah, diam merajai suasana?
  • bila nak bhenti bertanya2 ni, wahai srikandibiologi?


*yelah.. berhenti laa ni..~*

0

Lain ditanya, lain dijawab,,~

Awak tinggal kat mana ye?

- Umur saya 17 tahun..

Adik-beradik ada berapa ramai ye?

- Tu, dekat hujung kampung ada jual ayam g0lek !

Kenapa daun warnanya hijau?

- Sebelah rumah tadi ada kucing gaduh2..

Sekarang dah pukul berapa?

- squidward marah sp0ngeb0b tadi ! sian..

Tadi sahur makan apa?

- Ouhh, baju mana basuh lagi..

Pernah x awak jatuh cinta?

- Lagu SLAM n NewB0YZ best laa plak kalo dengar..

456 + 1 = ?

- Saya suka laa makan temp0yak !

Cuba teka, antara lemon n limau, mana lebih masam?

- Susu memang xsedap !

Awak ni darjah berapa ye?

- Nama saya ahmad nisfu !

Cantik ke ey baju warna ungu ni?

- Pegi pasar naik basikal je tadi..

Nota kaki : ini namanya bila fikiran mula dirasuk keb0sanan.. ~

: sekeras2 amaran ; jgn buat camni dalam exam !

0

pesta buku 2009.. lagi..~


Assalamualaikum..


Sedikit pengheb0han ..!!!


aku lah kalo bab2 berpesta buku nih mmg tabiat.. muahaha ...



*erkkk, tp ‘fulusnya’ amat terhad..huhuhu kena laa juga berjimat..~*




Sebenarnya, ni 1
st time tau ada pesta buku , selain pesta buku antarabangsa.. lagipun, penganjur yg terlibat dlm b00kfest 2009 di KLCC nih dtg berbeza dr yg pesta buku antarabangsa 2009 hari tu..
  • · Featuring leading publishers from China, Hong Kong, Taiwan, United Kingdom, Singapore and Malaysia, the consumer fair will showcase Asia’s best and latest collection of both Chinese and English titles.



Tapi aku ada laa rasa sikit janggal sebabnya :

  • Mesti bnyk koleksi buku anime n manga... tp aku bukanlah kipas-susah-mati pr0duk nih.. but, why n0t i grab diz chance t0 spread up my passionate 0f n0vels t0 magazine n anime.. hoho~
  • · Ah, pesta buku antarabangsa 2009 tuh masuk adalah percuma.. tp b00kfest 2009 ni ada entrance fee.. RM2 f0r public n free f0r seni0r citizens n 18 years old students.. dah lanjut usia dah aku nih, xtau laa dpt msuk free ke x.. btw, it's juz tw0 ringgits, why border? Kan..~
  • · Pegi dlm bulan puasa kot.. kalo pesta buku antarabangsa tuh time cuti sekolah 0r mggu budak U abes exam.. jadinya, lain ckit suasana tuh.. btw, juz enj0y..~ lagipun bukan buku jer yg di’pesta’kan.. bnyak lagi benda lain.. stationaries antaranya.. pc pun ada, tp ckit k0t...

  • Aiyohh, publisher malay books --- JEMARI SENI n CREATIVE C0RNER *which r my fav0rite publisher* x amek bhgian... yg ada ALAF21 N AL-AMEEN SERVE n etc.. xpew laa.. MPH n POPULAR ada.. mungkin depa ni k0t t0l0ng jualkan buku2 JS n CC.. wee~

F0r further inf0rmati0n, click here.. (^_^)V
0

s0mb0ng = hidung tinggi


Assalamualaikum..


How’s everyb0dy Ramadhan? Better ? i pray dat t0 each everyone of u t0 have a better ramadhan (^_^)..

Bila diberi kesempatan bertemu lagi dgn bulan yg mulia ni, teringat rumah walo pun jarak rumah ngan uni hanyalah 5jam perjalanan dengan kenderaan ber’driver’kan p.cik bus.. xtau lah.. mungkin ada yg akan anggap manja tp mmg ser0n0k pe dpt buka puasa bsama keluarga..huhu ~

apa2 pun, kalo kat umah, ada satu benda jer yg mbuatkan bulan ramadhan i2 sgt ‘special’... iaitu kedudukan rumah yg amat dekat dgn masjid.. bahkan, waktu khutbah jumaat pun, dpt dengar apa yg khatib khutbahkan.. sebiji2... best ! kalo ayah tnya khutbah apa td pada adik yg laki2 tuh n depa xdpt jwb, aku dpt jwb ! wawawa.. dan situasi yg sama berlaku pada setiap kuliah subuh n maghrib atau ceramah yg ada kat masjid.. free free je dpt dengar.. tinggal nak dduk n dgr.. kdg2 kalo ada kertas or n0teb00ks dpn mata, tulis laa isi2 ceramah tuh.. fuh, mmg syok laa dpt p majlis ilmu yg berdindingkan medium udara..kan?

Dan kuliah subuh terakhir yg dpt dgr sblum blik penang aritu ialah ttg orang yg s0mb0ng..

teringat satu sabda nabi yg dibacakan waktu kuliah tu :


  • “Orang yang sombong, keras kepala dan takbur, akan dikumpulkan pada hari kiamat, dalam bentuk semut yang kecil, yang dipijak mereka oleh manusia, kerana hinanya mereka pada Allah.”




(Diriwayatkan oleh Al-Bazzar dari Abu Hurairah)



Terbayang juga diri aku macam semut, lepas tu kena pijak2 n ditenyeh2.. uhh, lumat hancur lebur badan kita.. xnak2.. xmo jadi manusia s0mb0ng..



Sekarang, kita checklist plak diri kita.. antara simpt0m2 virus s0mb0ng ni, (kesimpulan oleh Imam Al-Ghazali) ada x yg dekat @ dimiliki oleh kita..
j0m, ‘ushaaa ~...

  • Pertama, kelebihan seseorang kerana pengetahuan ilmunya, baik ilmu dunia atau ilmu akhirat. Apabila ilmu sudah penuh di dada dia menganggap semua orang lain jahil belaka, semua orang buta dan jika ada pandangan yang bernas tetapi tidak diterimanya.


(hati2 waktu dekat dengan exam.. takut tanpa sedar, kita s0mb0ng dgn mhidapi virus yg pertama ni..)

  • Keduanya kerana kelebihan beribadat seseorang. Penyakit orang ahli abid yang merasa diri mereka terlalu banyak beribadat berbanding dengan orang lain sehingga menganggap orang lain tidak mampu beribadat seperti mereka.

  • Perkara ketiga yang membuatkan kita sombong ialah kerana ego memperkasakan keturunan, bangga kita berketurunan mulia lagi bangsawan, suka menyebut nama datuk nenek moyang kita yang dulunya dikatakan keramat atau hebat.

  • Perkara keempat menjadikan kita beroleh sombong ialah kerana berasa diri cantik dan sempurna malah memandang orang lain dengan hina, seperti merendah-rendah ciptaan Allah hingga sanggup menyindir atau memberi gelaran tidak baik seperti pendek, berkulit hitam atau gemuk.
  • Sifat sombong kelima berpunca daripada kelebihan harta diberi Allah membuat kita lupa daratan,berbangga dengan kekayaan yang ada, rumah besar, kereta mewah hingga memandang rendah orang yang kurang berada.

  • Keenam, sombong kerana kekuatan dan kegagahan diri. Semua orang akan dibuli kerana kuatnya badan kita tidak terperi, hingga boleh memakan kaca seperti mengunyah. Boleh menarik bas dan lori hanya dengan gigi. Boleh dihempap badan dengan batu dan besi.


(pembuli pun seorang manusia yang s0mb0ng ey.. hurmmm..~)

  • Yang ketujuh ialah sombong dan berbangga kerana ramainya pengikut setia di belakang diri, sepertinya orang alim berbangga dengan ramainya murid yang memuji.




Amacam? Manusia s0mb0ngkah diri kita? Ha, i2 korang yg tentukan.. diagn0sis diri samada kita ni dah menghidapi penyakit berpuluh2 tahun dulu.. ~

2

seronoknya dah berpuasa =D

assalamualaikum..

alhamdulillah, syukur sangat sebab Allah masih memanjang nyawaku untuk aku sama2 menjalani ibadah puasa Ramadhan 1430 H ni..

inilah masa dan bulan terbaik untuk mempertingkat amalan dan menjadi muslimah yang lebih baik dan yang terbaik.. insyaAllah..



ha, ada lagi.. di kesempatan ni, nak jugalah ingat2kan :

  1. kalo p bazaar Ramadan tuh, jgnlah dok ralit ikut nafsu beli mknn berbuka puasa ey.. kalo2 dah rasa beli dua jenis kuih tuh, ha ! cukup2 lah.. nti kalo terlebih, kon0nnya nk sambung mkn utk sahur, buang juga sebab kenyang yg terlampau.. uh, maknanya kitalah syaitan tuh kan.. huhuhu~
  2. j0m kita bertarawikh (^_^)
  3. banyakkan mengaji Quran , zikir , tahajjud ... *igtkan diri ni gak..hihi~*
  4. jangan laa malas2 bersahur ey.. dan jgn plak xtid0 sebab xnk terlepas sahur..




SELAMAT BERPUASA !
SALAM RAMADAN !


0

iklan

Suatu tengahari yg membahang, aku berpeluh2 menggaul tumisan sayur sawi walo pun kipas berpusing menyamankan suasana.. dan sementara menunggu sayur layu dlm tumisan, aku pun letakkan sudip ke tepi..





Klik !




Eh, ada sms masuk.. xpelaa, jap lagi tg0k.. lagipun sawi nih nak masak dah..


Setelah mangkuk bergambarajah bunga orkid diisi dengan sawi yg berasap i2, aku pun dduk laa sat.. amek nafas.. satu saat.. dua saat.. tiga saat..




Saat keempat, berbunyi sesuatu .. klik !





Uh, sms kedua masuk? Maka, capailah tangan ini ke hp yg berwarna putih bersarung silicon i2..



sms pertama : salam sahabat lama.. apa cerita la ni? – moderator –



sms kedua : pkul 2pm nti on9 yer.. =P



ouhh, sahabat lama aku.. tapi, moderator? Sapa i2? Aku xigt lak gerangannya.. xper laa..tggu jer laa pkul 2pm nti..



pkul 1.50pm, box YM aku aktifkan..



thinggg ! moderator is online..



ouhh..ok ok.
.




moderator : * BUZZ *

srikandibiologi : monolog—ishh, dia nih..sabo laa ckit..

srikandibiologi : salam *big grin smiley* hg pe kabo ?

moderator : salam.. aku ok, sihat walafiat.. ko tuh, apa cer? Lama xberlalu angin sepoi2 bhsa..hehehe

srikandibiologi : aku? Cam biasa laa.. on9 memanjang.. lagi2 tengah midsem break nih..

moderator : ouhh, sedang bercuti ropanyer.. ha, elok sangat laa tuh.. mmg aku tau ko nih kalo x on9, mesti tgh tgok tv.. tak pon blog.. tak pon mmengumpul tenaga melalui tidurrr.. kan?

srikandibiologi : alaah, xder makna nya aku wat camtuh.. aku ada gak laa wat keje len.. tolong2 emak kat dapur, sidai2 kain, kemas2 umah.. baca2 laa lecture n0tes tuh..x pon n0vel..~

moderator : ha’aa laa.. ko ni hantu novel.. eh, btw, aku sebenarnyer mau minta ckit pertolongan.. sumanya disebabkan ko je laa yg ada ciri2 org yg aku cari selama ini.. *tongue smiley*

srikandibiologi : wah, kutuk aku nmpak?

moderator : eh, tak2.. aku bangga laa ada sahabat cam ko ni..

srikandibiologi : hehehe, aku pon sama.. monolog—aiyohh, cam dia pon aku xdpt, bangga lak..hahaha sapa ye dia ni?—

moderator : k..straight t0 d p0int yer.. ko aku tau sorang blogger yg tegar kan?

srikandibiologi : mana tegarnya.. biasa jer laa.. bnyk benda lagi perlu diselongkar nk capai status tuh..

moderator : ouhh, ye ke? ah, apa2 laa.. yg aku tau ko ada blog..

srikandibiologi : ha, betul2.. tapi ramai jer youth skg ada blog.. btw, nih mesti ada kaitan ngan blog kan? Nape ye?

moderator : ah, ni lah yg aku suka pasal ko ni.. pandai membaca minda manusia buta IT cam aku.. huhu eh, xlaa buta..aku pki glasses power 700 punya.. so hamper mencapai thp rabum IT laa.. wakakaka.. nak minta tolong promote ckit link nih di blog ko..

srikandibiologi : monolog – ha, aku dah dpt cam sapa moderator nih.. hnya dia ni jer yg mengaku rabun IT.. org len akan ngaku diri depa buta..dia jer pki istilah rabun..tau tau—

srikandibiologi : laa, tu jer ke? asal hg mnta aku promote nih? Promote apanya? ..aku bukan blogger yg popular laa.. pape pun, ha, ni amaran ! aku xpromote link2 bisnes yer.. alaa, yg sekali org klik, dpt duit tuh..

moderator : eh, bukan ! aku pun xkannya men link2 hanya nk kumpul duit.. xder2, bukan link bisnes..

srikandibiologi : ha, bagus laa kalo bukan.. *angel smiley* link apanya?

moderator : http://fasilitatorummah.wordpress.com

srikandibiologi : ermm, fasilitatorummah? Menarik bunyinya..

moderator : ye ke? xper laa.. ko nilaikan laa yer.. aku Cuma tolong kawan..

srikandibiologi : ouh, aku tolong kawan kepada kawan laa nih?

moderator : ermm..x juga.. aku nih saja..selain diberi amanah utk membina satu blog fasi, boleh juga aku kurangkan power rabun IT aku nih.. alang2 teringat yg ko ada gak blog kan.. hehehe selain tuh, boleh juga aku YM ngan ko.. ada laa perasaanckit rindu..

srikandibiologi : ohh, hg rindu aku ke? alaa, aku sentiasa ada di ruang maya.. sms ke, aku balasnya.. Cuma tadi hg pki no. baru ey?

moderator : yup, yg baru.. opps..aku ada benda nk kena selesaikan laa.. c u soon.. ouhh, milli0n trimass pasal blog fasi tu yer.. *big grin smiley*

srikandibiologi : ouh, ok laa camtuh.. ishh, no big deal ! k, take care ey.. gud luck study..

moderator : hehe.. ko pun.. k.. salam..

srikandibiologi : monolog—wsalam ..




Dan sebaik sahaja box moderator is offline muncul, aku pun terus tekan ikon spanar di ruang jom p blog depa..



Taraa~.. itulah dia blog fasi sahabat ku.. aku hnya laksanakan kehendak sahabat.. apa2 pun.. sesiapa sahaja sila2 laa lawat blog i2 .. moga dapat manfaat ey..



::: Tamat :::




nota kaki : situasi dan watak2 hanyalah rekaan semata-mata.. =P




2

sepetang di pasar malam...


Assalamualaikum..





Baru jer ‘on’ laptop n dduk dlm keadaan yg selesa, tetiba pintu terkuak..





‘piyah, jom ikut p pasar’


..kedengaran suara mak..tapi sebelum kuar suara mak tuh, tdengar suara adik lelaki yg 17 thun tuh..




‘Itu, piyah tu yg nak ikut..’



Aishhh, b0y mmg r nak kena.. mak ajak dia, kata orang plak..




Huhu.. xpew2.. naseb laa waktu tu pki baju lengan panjang.. tinggal nak sarung tudung sajer..



Dlm masa 5 minit, dah dlm keta..maka, bert0lak laa ke pasar malam di Bukit Kapar atau spesifiknya di taman yg jalan masuk ke taman i2 ada replika durian warna hijau yg besar.. hahaha





Maaf laa, xtau lak nama taman tu..




Apa yer nak citer ? ha, dah tau.. ada satu insiden @ ragam peniaga dengan pembeli.. ia xlawak, xder pun unsur-unsur hum0r.. serius pun x.. tapi dapat laa satu pengajaran petang selasa nih..




Jalan yg penuh berlecah tu, aku n mak aku susuri dengan penuh payah..sebabnya dua2 tangan dah penuh dgn beg plastik !



(uh, kalo usm tau ni..kena marah x? huhu beg plastiknya, polisterine lagi..aiyarrkk~)
(dah jadi cam upin ipin pun ada..b0r0ng!)





aiy0hh, bayangkan beli
dokong 2kg n mata kucing 3 kg.. termasuk kuih muih, 2 bungkus nasi lemak + tiga bungkus nasi ayam + dua bungkus nasi beriyani daging, ker0p0k lek0r, dua bungkus kuey tiaw, sate ayam 20 cucuk, dua biji pau kacang dan satu bakul penuh bahan2 masak yg basah, iaitu ikan pari, ikan cencaru xbuang kulit lagi, ikan tongkol, sayur-sayuran, ikan masin, ikan bilis n su un..

*cane ye nak eja? hentam sajalah..~*




iskk, termelalut plak p senarai barang2, wat pe? Apa laa.. xper2.. ada kaitan..




kaitannya ialah.. ni,waktu tuh mak p beli nasi ayam,nasi lemak n nasi beriyani kat 1 gerai ni.. aku pun cari tempat yg kering dari l0pak air, letak sat bakul berat tu.. bersebelahan dgn gerai jual nasi2 tu, gerai jual pelbagai jenis kurma, kismis n prun.. yelah, nak posa ni kan.. tunggu laa mak beli nasi2 tuh..





aku pun diri laa tercangak kat c2..mencuci mata memandang keadaan sekeliling..
lalu laa
makcik2 dari seberang ng0m0ng J0w0.. lalu plak dari arah bertentangan ngan makcik2 seberang tuh, seger0mb0lan mat mat berwajah mirip Salman Khan.. aduss, bau d0rang !.. xyah ckp laa..




tunggu punya tunggu.. adalah seorang lelaki datang ke gerai kurma ni td.. xperasan lak dia wat pe.. tapi tetiba dengar satu teguran dari pakcik penjual kurma tuh..katanya ,




‘ encik xpayah nak pegang2..kalo nak,amek dan makan je lah.. xel0k pegang2 makanan.. xbersih dah jadinya makanan td..’





tersipu-sipu lelaki tadi.. dia
perasan kot yg aku terdengar teguran pakcik jual kurma td dituju khas buat dia..

lelaki td
tutup keseganannya dengan teruslaa makan dengan apa yg dia dah pegang tadi.. pastu tunduk2 malu.. aku sebenarnya xteng0k pun muka lelaki tadi.. Aku cuma dengar suara pakcik kurma tuh tegur.. segan plak lelaki tuh.. apa daa~ xder maknanya..



lepas lelaki td, dtg laa dua orang budak sekolah




(masih berpakaian sekolah,sebab tuh tau dia dah bersekolah..)





Budak2 ni pun sama je ngan lelaki td.. dia p pegang2 kismis yg terhampar tuh
..
isskkk, apa lagi,
dengar laa lagi teguran pakcik tuh.. ayatnya sama cuma ditambah..





‘kalo nak makan, makan.. xpayah pegang2.. pakcik bagi makan..pakcik halalkan..’





Haa, camtu laa.. sejurus budak2 tu berlalu, mak pun siap bayar dah.. aku pun angkat bakul td n berlalu pergi ikut belakang mak balik ke kereta.. dan kami pun pulang..





Tamat laa kisah tadi..

– FIN –





Morals of the st0ry :

1. Berpakaian lah tutup aurat..

2. Amek bau makanan tu je, xpayah nak amek tau teksturnya.. =P

3. Rajin2lah ke pasar malam.. dpt bantu Melayu..kan..~

0

suatu petang yang indah ~

Petang tadi macam biasa.. luangkan masa teng0k kotak televisyen.. n petang2 ahad, selalu tv2 ada tayang muvi.. kali ni muvi bertajuk ‘ I am sam’.. sambil tgok tv, sambil menikmati bihun t0myam.. best muvi ini.. bihun tomyam yg patut abes dlm ms 15 minit.. satu jam kemudia baru bgun p sinki bsuh mangkuk..hihi..mmg patut pun pelakonnya menang awards.. lagipun, para pelakon utamanya iaitu Sean Penn n Dakota Fanning nih pelakon taraf Oscar.. walo pon Sean Penn nih pernah digelar Hollywood bad boy.. isskkk, pape laa.. janji isi muvi nih sampai.. apa yg baik dijadikan tauladan..



Let’s preview diz muvi.. I am Sam acted by Sean Penn.. he is the Sam we talk ab0ut.. Sam Dawson..



Iskk..xnak laa speaking.. penat..hihi~ preview Melayu dah laa yer.. :P



Sam Dawson, seorang bapa yg kurang upaya.. mentaliti dia paling maximum ialah setanding budak 7 tahun..dia bekerja di kedai kopi Starbucks.. dengan keadaan dia yg macam tuh, dia mbesarkan anak dia nama Lucy.. kalo tgok cara dia besarkan anak dia, mmg terharu laa ckp.. yelah, sebenarnya Lucy tu anak yg dibenci oleh maknya sendiri.. bila ada sorang jiran Sam –nama Annie bertanyakan, apa yg mak Lucy tuh kata ttg Lucy, Sam ckp, mak Lucy xnak anak ngan Sam.. dia benci Sam, sekaligus Lucy pun dia benci..sebab tuh yg mjaga Lucy tuh ialah Sam..

*ehh,paham ke? hihihi..*



Dengan dibantu Annie n kawan2 Sam yg juga masing2 disable pers0ns, Lucy membesar ngan normal, sampailaa satu masa Lucy masuk sekolah, 7 tahun laa kan.. Lucy ni pun, bila dah membesar, dia melebihi kemampuan ayahnya dari segi berfikir.. dan Lucy nih dia sedar yg dia lebih pandai dari ayahnya, dia “stop” kepandaian dia.. dia xnak ayahnya sedar yg Lucy nih dah jadi lebih pandai dari Sam..kiranya, dia xnk lukakan hati ayahnya.. sampai satu tahap, ada buku yg Lucy n Sam baca sama2, tapi Sam xpaham isi kandungan buku tu walo pon Lucy paham, Lucy kata kat ayah dia xpayahlah baca buku ni !.. sampai camtuh sekali Lucy nk mjaga hati ayahnya..



Dan satu hari, Sam wat laa surprise birthday party.. konon2 nk surprise kan Lucy.. tup2, ada sorang kwn Lucy, lelaki..ntah apa nama dia.. Sam suh dia amek tempat , ny0r0k laa coz jap lagi Lucy sampai, tapi budak laki nih xm0 dgr ckp.. dia p cakap lak kat Sam, yg Lucy pernah bagitau dia yg Lucy nih anak angkat Sam.. Sam yg masa tuh cam kalut sebab xnak spoiled surprised party Lucy nih tergamam jap dgr apa yg budak tuh kata.. pastu, apa lagi, lepas tersedar dia tolak laa budak tuh..paksa2 budak laki tuh suh p ny0r0k gak sambil tolak2 badan budak tuh n denied kenyataan td !.. ayah budak laki tuh nmpk laa anaknya ni diperakukan kasar, marah laa si ayah nih.. sedang2 bergelut, Lucy sampai n masa buka pintu, Sam terjatuh.. Lucy nampak ayah dia jatuh.. Budak laki td masih terjerit2 kata Sam ni bukan ayah kandung Lucy.. Lucy yg dengar gak kata2 budak laki tuh, terus lari keluar.. bersalah laa dia rasa.. sedangkan Lucy wat camtu sebab xnk buka aib ayah dia yg kurang upaya...



dan kemudiannya, adegan Lucy melarikan diri tu mjadi kes polis.. dah jd kes polis, maka ia melibatkan hak penjagaan kanak2.. Lucy kan baru 7 thun..jadi, Lucy nih menjadi tanggungjawab orang kebajikan masyarakat yg kemudiannya memutuskan utk menghantar Lucy kepada keluarga angkat atas alasan Sam nih xda kebolehan sebagai ayah..

maka, bermulalah konflik muvi I am Sam ini.. turun naik lah Sam ni ke mahkamah sebab Sam nih xboleh sama sekali berpisah ngan Lucy.. dia nak juga besarkan Lucy sendiri.. tambah plak si Sam ni upah peguam..sebenarnya xdpt, sebab Sam mana ada duit.. peguam kan mahal n peguam yg Sam nak upah nih high class profil nyer lawyer..tp peguam yg bnama Rita nih yg pada mulanya tolak, dan kemudiannya mjadi peguam Sam, hnya kerana nak buktikan pada rakan2 sekerja dia, yg dia ni juga mengendalikan kes pro bono (xpayah bayar upah peguam).. hmm, dah rezeki Sam.. hihi~


Mereka menang kes hak penjagaan tapi si Lucy ni yg dah rindu sgt pada ayahnya, wat satu trick ! pandai Lucy nih.. hihi setiap kali jumpa ayahnya, Lucy hnya ada ms 2 jam je leh luang masa ngan Sam.. jadi, apa yg dia wat? Dia suh ayahnya stay dalam bus.. jgn trun ! sampai malam, Lucy xbalik2 ke rumah kebajikan tuh, Sam dituduh menculik Lucy.. kira nak larikan Lucy sebelum tarikh hak pjagaan kekal laa.. haiii, spoiled ! abes.. hakim tarik balik kemenangan hak pjagaan tuh.. lalu, berlaku laa lagi perebutan.. naik lagi mahkamah.. isskkk, penat den ! huhu~



k..xmo citer detail.. dah penat ! hihi apa2 pun, muvi I am Sam nih bawa 1000 pengertian.. bukan sahaja kasih sayang antara ayah kelainan upaya dengan anak , tetapi juga ada selit unsur2 kemanusiaan, kegigihan, hormat org lain, tahu kat mana kita perlu berpijak.. dan lain2..



p/s : inilah ‘thumbs up’ muvi namanya.. but don’t misunderstood.. Malays muvi pun ada juga berkualiti Oscar.. ^_^

4

kisah balik kampung..

assalamualaikum..

balik kampung? iskk, xlah.. balik umah jer sebenarnya.. xder kampung2 nyer dah.. kampung dah jadi pekan pun.. jadi pekan antarabangsa lagi.. warga asing jangan dihitung.. toleh je belakang or ke tepi, ha, jumpa laa orang2 yang asing.. huhu~
k..kisah balik umah ni xder 'exciting' mana..malah kalo dikira, xder apa pon.. cuma kisah ni pertama kali berlaku setelah 1 1/2 tahun hidup mencari ilmu di utara nih..



Tiket pulang sebenarnya lama dah tempah.. eh,lama ke? x,x..kira2 seminggu laa sebelum tarikh cuti midsem.. balik klang, jadi xpayah berebut2 beli.. hoho dengan menjadi seorang pelajar yg berhemah,

*errkk, berhemah ke? plan jer nak ponteng suma lec+kelas ari jumaat..hahaha lantak lorhh..lagipun, suma kelas jumaat buat kat DK, jadi amat tinggi kebarangkalian kelas+lecs i2 tidak diadakan..kan?*


aku pun beli laa tiket (13/8 pagi khamis) lepas kelas BI dgn si A.. dah tiket dalam genggaman, mmg lega abis lah.. rasa jasad pun, di rumah sudah..~ lalalala~



Nak dijadikan cerita *mmg tgah bercerita pun ni..huhu*
rumours berlaku dimana2.. hahaha.. camni,camni.. hari jumaat pagi kelas BI, masuk lambat.. ada r 1/2 jam lambat..hoho malu tuu nk masuk kelas..tp nk wat camner..masuk gak..wat muka dinding sekejap..h0h0.. at the end of class, baru laa dr.zarina tuh bagitau semula yg kelas wednesday n friday next week cancel.. Ya Allah, gembira xterkata laa waktu tuh..apo lagi, hati riang mel0mpat2 girang ~..


*heh,padahal orang len dah tau lama dah..aku n si S jer yg paling laz tau..huhu *


Kira 'settle' or plan xlari laa sebab nak beli tiket mmg ari khamis pagi kan.. cuma skrg nih, lecture pn.siti, calculus n min0r je laa pending.. dan petang tu, lecture calculus n pn.siti kan.. masuk laa belajar seperti biasa.. n berita yang diharap2 kan akhirnya kedengaran.. hahaha.. tersenyummmm meleret hatiku ini..~ sumanya seperti yg dirancang..alhamdulillah.. kiranya, xder masalah pape laa dengan pembelian tiket hari khamis pagi ni..





Masuk hari sabtu..aku n si 'S' wat satu keputusan mendadak.. tetiba plan nak p jejalan di kompleks BJ.. yelah, dah mood belajar di tahap paling minimum.. wind0ws sh0pping adalah terapi TERBAIK ! hihi~ n rancang punya rancang, tup2 si 'E' yg ikut sekali tuh kata dia nak tukar tiket.. singgah sat kat terminal, then pr0ceed t0 BJ.. apo lagi? aku n si 'S' pun merancang sama laa nak tukar tiket ! eh, mana boleh ada orang len balik awal, diri sendiri x? hehehe
dengan tetiba teringat yg lecture n tutor min0r hari rabu tuh , dr.Intan dah kata cancel, ini menambahkan lagi keinginan menukar tarikh tiket.. dapat tukar or x, tu no.dua.. janji tukar tarikh.. h0h0 alhamdulillah, kami dapat tukar tarikh tiket tp 'charge' laaa.. xper jer..asal balik awal ! kami xsanggup lagi menunggu semata2 2 hari tanpa apa2 agenda di kolej.. huhu..



k..ni kisah hari kepulangan ke rumah.. tiket yg telah ditukar bertarikh 12/8 , 9.45am .. seat no. 13 single bus named KONSORTIUM.. malam sebelum, aku sempat bersama2 blogger JAUHHATI n si 'A' berjalan2 membawa diri sehingga pkul 11pm ke tapak pesta konvo.. the main objective is to kill the time.. jumpa juga kawan depa ni, nama farah ain a.k.a paen dari school of dentistry USM Kerian..
Memandangkan tiket pagi, my target is to reach terminal by 9.00am.. so, by 8.30am, i must be ready to go t0 terminal.. nak keluar ke sg.Dua tempat dimana kena tggu bus nak ke terminal, kena naik bus juga.. ditakdirkan aku terlupa..iskk..hari ni hari rabu..sidang pertama konvo mula laa.. mana ada bus ! aiyoh, hampir menepuk dahi ini..huhu.. apo lagi? bus takder..xkan nek taxi kot? a BIG NO for calling the taxi service.. not worth t0 pay RM8/trip juz t0 get to terminal early.. maka, aku pun berjalan keluar ke sg.dua .. dengan menggalas lapt0p yg baru berusia dua minggu ini, aku berjalan dengan hati berlagu zikrullah


*moga selamat langkah perjalananku ke terminal n klang,seorang diri..*



Semuanya berjalan lancar.. RapidPenang 303 sampai tepat pada waktunya.. gelisah juga sebenarnya bila tggu bus sesorang.. dah laa pasukan RELA dimana2.. yelah, USM kan tengah konvo..takut depa ni wat sekatan or control traffic seluruh penang lak.. yelah, kan DYMM Raja Perlis ialah Canselor USM.. x ke kena 'esc0rt' DYMM nih? ha, kebetulan ! dalam pjalanan ke sg.dua , sedang melepasi desasiswa Aman Damai, tetiba bunyi bising.. lampu biru terkelip2 dari jauh.. rupa2nya DYMM sampai.. nak ke DTSP laa tuh.. perghh,panjang tul lim0 DYMM.. no.plat tulis DYMM RAJA PERLIS.. pagi DYMM sampai.. 8.30am rasanya jam waktu i2.. bagus2..


(inilah bus yg sempat naik sampai batu gajah je..~)


Hampir tiada kesusahan yg berlaku sepanjang perjalanan pulang.. cuma macam biasa, aku kan mabuk bus.. dalam bus, xley wat pe.. hanya melihat keluar tingkap, zikir n fikir..kadang2 fikiran melayang2.. igt macam2.. huhu~.. tapi tetiba bus nih berhenti kat RnR sebelum masuk batu gajah.. ada orang tanya tetiba.. 'Sapa klang n shah alam?' aku pandang depan.. sekali kena turun bus daa.. tukar bus.. aishh, apa2 laa,tukar2.. jadi, dari konsortium aku menaiki S.E.
express kot nama bus tuh..sampai laa klangsentral.. sampai klangsentral pkul 2.30pm..nasib sempat z0h0r.. ^_^
syukur, xder pape yg berlaku..


Now, i'm home.. be back t0 Penang 23rd this upc0ming Sunday.. aaahh, what a relief..

2

out !

Assalamualaikum..



Hari ni, walo pun diri xsihat, aku gagah juga p jejalan..
Jejalan ke mana? Ke Kompleks Bukit Jambul..



Tapi sebelum tu, p terminal sg.nibong jap.. tukar tarikh tiket balik.. \(0v0)/
Balik rabu pagi bukan khamis pagi.. yeay !



Ouhh..p BJ tuh cadangnya nak beli sebuah je novel.. alih2, terbeli dua..hahaha



Masuk plak kedai CD.. apa lagi? Beli laa gak CD.. nasib dah xder duit.. dpt laa sekeping je..huhu ~



Tapi hari ni, mmg puas laa.. plg puas dapat beli novel yg dicari2 selama ini..

novel ada karya hlovate, syud n nor suraya..

(novel xarine pun beli..1st time bc karya dia..)
2

yes !!!

assalamualaikum..

uuuh, what the yes?

haha..i already buy my ticket of going back h0me !

juz feel s0 excited eventh0ugh i;ll be back diz upc0ming thursday.. =P

whatever it is, i can heal myself.. at h0me, i will eat whatever f00d even if there's only 'biskut kering'.. huhu
the taste is s0 different ! =P


juz cant wait !
2

kuatnya dia..

eh,sapa yang kuat?

apa yg dia kuat sangat tuh?

nih,nk habaq mai..

dia yg kuat tu ialah xlen xbukan, tuan blogger ni laa..

dia kuat sangat main internet.. ni baru wifi..belum lagi streamyx..nti kat umah, mmg bermaharalela laa dia depan komputer or lapt0p..

dia kan whole day xder kelas ari nih.. berpuasa plak..

jadi, agenda dia sepanjang ari ialah memerap diri dlm bilik laa..

dah dalam bilik, ap0 lagi?

bukak lapt0p online laa !

isk2..

mula dari pkul 10am td.. online je kejenyer.. sampai la ni..

tp ada gak buat assignments sementara nk c0nnect internet..

pastu, dengar lagu kuat2..

yelah,sorang2 kat bilik..

tapi dia xde melalak laa.. sumbat headph0ne jer..

kuat kan dia ni ?

=P


0

banyak nyer makan telur.. =.=

assalamualaikum..

tadi berbuka puasa kat khalel..

pesan chicken burger.. burger nyer disalut telur.. besar laa kata telur yg menyalut daging burger tuh..

xlupa, bungkus roti telur, sebab igt nti malam2 mesti lapar..

tapi lepas dah makan chicken burger, menyesal lak p beli r0ti telur..


muak laa kata..

tapi.. nak xnak, roti telur tu kena makan juga.. membazir nti..

kesimpulannya.. jangan tamak.. jangan ikut nafsu sangat..


0

h0me sick..*eh,ye ke*

assalamualaikum.. yeah, n0w i feel weird for a while..

monolog : huuu, im home sick? naa,it's rare of me..
(im denying myself actually..emm,what ever..)


eh,wait.. d0es home sick = missing everybody at h0me? (chupp2..it's same..hoho)
..but h0me sick is not a bad thing.. every0ne can be h0me sicker..
why?



here.. it's juz h0me sweet h0me..g00d t0 be h0me..
n0w, i juz want t0 sh0ut..
' NAK BALIK !!!!! '

foot n0te : cant upl0ad image due t0 l0w strength of internet..*sigh*
Blog Widget by LinkWithin

kumpul lagi...

Back to Top