“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing. Dan ia akan kembali sepertimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka beruntunglah orang – orang yang ganjil.”
(Hadis Riwayat Muslim, no.145)

this is me


             
0

their v0ices r alike..

assalamualaikum..

baru2 ni, dunia dikejutkan dengan kematian Michael Jackson.. Raja Pop yg sangat banyak mencipta k0ntr0versi.. tapi ramai yg menganggap dia sebagai 'legend'... walo apapun, kehadiran dia dalam industri hiburan memang mdatangkan pelbagai impak.. baik @ buruk, sendiri yg menentukan..



xnak mengulas panjang ttg MJ ni.. cuma satu je.. rupa2nya bukan muka je yg ada sama di kalangan kita penduduk dunia, suara pun ada.. sebenarnya, aku baru perasan ttg perkara ni..


now, lets examined b0th vide0s bel0w..




ni video lagu 'Give thanks to Allah' by Zain Bhikha




dan ini video lagu 'Give thanks to Allah' by MJ..





dan kalo diteliti.. dua2 vide0 nih hanya meletakkan gambar mereka...


emm.. tapi orignal rasanya oleh Zain Bhikha..



  • quote fr0m wiki : He has mastered the art of harmony, and is proficient as both a lead vocalist and as a singer of backing vocals. While not a falsetto, the timbre of his voice sounds higher than that of most performers. It has been compared to the singing voice of Western pop musician Michael Jackson.

0

berakhirnya satu pelarian..

assalamualaikum..

ouhh, setelah memasuki musim ke-4, akhirnya pelarian dua beradik-- Lincon Burr0ws n Michael Scofields telah berakhir.. huhu~




siri Amerika 'Prison Break' yg diletakkan 'rating' 18PL ni sebenarnya xbagus untuk santapan minda.. huhu tapi xtau kenapa, teng0k juga.. isk2.. mengikuti pulak tu.. tapi utk season 2-3 xdpt tgok sebab masa tu ada kat matrix.. kat matrix, susah laa beben0 nak tg0k tv.. i2 yg dlm perkiraan hari lepas ni, nak dapatkan koleksi DVD siri PB ni.. dalam masa terdekat.. ^_^


cerita ttg dua beradik yg xsama langsung karakter, tetapi saling melengkapi... ni yg menarik ttg PB.. tapi yg lebih menarik, mestilah siri PB ni ada 'cerita' dan aksi.. tembak2 n sens0red scene pasti ada..it's typical American series, right? ...


pengakhiran cerita..emm, xmengecewakan walo pon her0 nya mati.. but, there are an0ther hero..assistant of heroes.. hahaha glad that the 'scylla', the technology which bring the true freed0m f0r the PB gang, was in a right hand's pe0ple...



lepas ni, boleh laa lena tid0 juga, sebab kadang2 kan, kalo kat kampus, mesti teringat rumah sebab kat rumah selalu tg0k tv.. jadi, dah sampai kampus, susah nak dpt peluang tg0k tv... oleh i2, kadang rindu nk tg0k siri kegemaran--macam PB, NCIS, ALIAS (dulu), n drama2.. so, the PB is end, adalaa ckit lega.. xder laa rindu yg bukan2.. h0h0..


0

dua kali

assalamualaikum..

apa yg dua kali tu? ha, walo pun xminat sgt 'Transf0rmer' n pegi wayang, tapi xsedar,tg0k juga

film r0b0t tu dua kali.. isk2.. ini lah yg dikatakan rezeki jangan dit0lak..


^_^


hari ni parents hantar adik pergi serdang..tapi pada masa yg sama, warga sekolah walo pun ari

sabtu ada persekolahan..ganti cuti hari raya nti.. kebanyakan sekolah amik peluang hari sabtu

semalam, buat 'rep0rt card day'.. jadi, sebagai kakak yg ada 4 orang adik lelaki bersekolah

menengah n 3 daripadanya d sekolah yg sama, aku bersama kakak sulung mengganti tugas

parents pegi amek result adik2..


pertama kali pegi amek 'report card day' nih.. jadi,rasa agak 'cuak' ckit..yelah,plus dlm minda

teringat kenangan sekolah dulu.. kali ni, kita plak yg pegi bersua muka ngan cikgu, bertanyakan

perihal adik..tapi aku xder laa bersembang bnyk ttg adik aku.. h0h0.. bukan xtau menahu pasal

adik2, cuma ini kan '1st experience'.. cakap pun malu2.. hahaha.. aku amek result adik yg f0rm

4.. kelas dia punya laa jauh,tinggi plak..isk2.. nasib waktu sampai kelas dia, ada seorang ibu

sahaja..x laa lama nk tggu giliran.. tapi lama gak mereka bercakap. aku pun ada laa terdengar2

tanpa berniat mencuri dengar, si ibu n cikgu menasihati..'xda orang lain yg dapat ubah diri kamu

kalo bukan kamu sendiri'..macam tu laa lebih kurang depa cakap.. ^_^ aku pun pr0ses kata2 i2

sebagai se0rang pelajar uni yg nk dptkan degree..juga aplikasikan dlm hidup..



ouhh, berbalik kepada dua kali tg0k 'transformer' tu.. lepas dah dpt kan result adik2, kami pun

keluar.. memula nak cari makan je, sebab kemalasan memasak melanda akibat tiada sesiapa di

rumah.. tapi berubah plan.. dah sampai bukit raja, xkan nk makan je kot? sebenarnya yg nk

tg0k muvi ni adik yg f0rm 3 tu.. alih2, yg darjah empat n yg f0rm 2 je yg ikut.. sampai2, terus

beli tiket 1.30pm punya.. dapat seat kedua..whoaa, terd0ngak den.. huhu xpew..adik punya

pasal, layann.. =P



apa2 pun, 'transf0rmer' quite cool.. jarang dpt tg0k r0b0r berlawan.. fuhh, best2.. paling penting,

bergaduh laa mcm mana pun r0b0t2 tuh, xder ckit pun pertumpahan darah yg berlaku..

hahaha..

3

akan ku tunggu es0k..

assalamualaikum..



recognised diz picture? yeah, u should actually..n0w everyb0dy excited in look f0rward t0 diz sequel m0vies..ya, ya..whatever..

t0 be frank, im n0t truly 0r die-hard fan 0f Transformer.. it's true c0z only i kn0w are aut0b0t, deceptic0n, n bumblebee is aut0b0t r0b0t..hahaha

but i d0 appreciate physics n engineering even n0w i'm in bi0l0gy.. s0, f0r me, transf0rmer is just a physics+engineering pr0duct..
hehehe..


anyway, t0m0rr0w is thursday, rite? yeah, baby..im g0ing t0 cinema ! f0r what else? yeah,watch diz hectic phenomenal movies am0ng people in w0rld..

actually, i dun get with diz people wh0 very determined t0 see the acti0n 0f th0se r0b0ts in movies..why? it juz movie.. why d0nt these pe0ple grab diz oppurtiny t0 disc0ver the art of r0b0t.. dun juz simply think dat the only cool about transf0rmer is watching its movie..haii laa.. it's wasted u kn0w..seem like u are addicted t0 the movie, not t0 the transf0rmer al0ne..


but i d0 appreciate pe0ple wh0 buy all the transf0rmer m0dels n0t juz only t0 make it as their collecti0n, but they kn0w the transf0rmer r0b0t work !
^_^





2

masuk universiti..

assalamualaikum..

tanggal 27 jun ni,adik masuk uni setelah dua tahun di alam f0rm six.. tahniah pada dia.. dia dpt course pengurusan alam sekitar..
teng0k dia sibuk menguruskan b0rang2 kemasukan, teringat laa masa aku dulu nk masuk uni gak.. tp dia macam susah je..

nape tau ckp dia lagi susah? kalo diteliti, uni yg dia dpt dekat je..area selang0r juga.. aku dpt kat penang sana tuh..lagi jauh,ke utara terus.. mgkin dari segi transportati0n, mmg xmjadi masalah.. tapi mcm2 kena wat.. seingat aku dulu, aku xlaa mcm dia..amek contoh, pemeriksaan kesihatan..sian dia, kena wat sendiri..tambah lagi, kat umah yg ada keta ialah my mom n dad..depa kan keje..ayah pkul 6 baru smpai umah..mak pukul tiga..nak tggu salah sorang, alamatnye xbuat laa check-up..lagipun, aku or maybe adik aku sendiri kesian n xnk susahkan sapa2..depa mesti penat,bru blik keje..memandu lagi kat area klang yg penuh ngan umat manusia..isk2..sesak !

nak tak nak, dia nek basikal cari keliling Meru ni,mn yg ada sediakan perkhidmatan X-ray..tambah kesian, xder pun klinik yg ada X-ray..penat dia..isk2..jenuh! ..dan tanpa pilihan,hari ni, dia ikut akak aku yg kat rawang p klinik kat situ wat X-ray n check-up segala bagai..mujur juga uni aku suh wat pemeriksaan kesihatan bila sampai kat uni aku tu..xpayah laa susah2 p h0spital ke klinik wat sendiri..bertuah2..


walo kat uni aku xpayah susah2 p klinik or hospital wat check-up, tapi nak msuk matrix dulu, aku kena wat sendiri gak.. ms PLKN dulu pun, sama gak..kena wat sendiri..cuma aku xsesusah dia..mgkin keadaan ge0grafi negeri yg membezakan.. masa aku wat check-up, famili masih di pahang.. skrg, kami kat selangor.. tapi bukan selang0r negeri maju ke? haii,kurang mengerti den..

apa2 pun, all d best t0 my sister.. dia ni muda setahun je dari aku.. n aku plak lewat setahun masuk uni,jadi kawan2 kat uni, suma sebaya adik..hahaha aku bkawan ngan adik2 rupanya.. betul, kat uni, aku agak kek0k nk berinteraksi ngan student sebaya aku @ senior.. padahal,sama umur.. mgkin aku segan kot.. huhu pape je laa.. h0h0

i l0ve my uni.. USM di hatiku..hoho

yeah, la ni adik aku pun dah masuk uni..last girl in Sazari's family had finished the school !!!.. emm..dah besar rupa2nyer anak2 Hj.Sazari ni.. ^_^



2

makan durian


assalamualaikum kepada suma yg mbaca.. mencecah seminggu r0panyer daku tidak menulis.. apakan daya.. malasnyer bermaharajalela.. yelah, selepas baik demam yg mulanya disyaki denggi oleh aku n mak aku sebab tetiba 'red sp0ts' menutupi seluruh permukaan kulit, aku terbawa2 plak yg aku nih masih sakit walo pun dah sihat.. huhu


wah, aku merepek kat atas nih..apa laa.. xpew2.. ini blog, atas nama aku.. =P sebenarnya, bnyk yg berlaku n banyak pula yg nak dik0ngsikan bersama.. cuma kesempatan kalo pun ada, malas pula yg menahan aku dari menekan keyboard.. apa2 pun, di pagi pukul 4am nih, tetiba aku kuat plak melawan malas nih.. sebab apa? sebab panaszzzz.. serius ni ! nak tid0 pun aku rasa baik tangguh, lagi2 dah pkul empat kan.. xsempat fikir apa pun, jap lagi azan subuh kedengaran.. ^_^


berbalik kepada kisah panaszzz i2.. sebenarnya amat berkait rapat dgn gamb0 di atas.. siapa kat cni yg lepas mkn durian, xrasa apa2 kepanasan dlm badan? rasanya kalo ada, dia bukan berada di bumi Malaysia atau negara2 beriklim panas laa agaknya.. ada kebarangkalian dia bungkus durian tuh, makan kat Alaska laa.. tak pun ada atas puncak gunung.. hehe


seluruh dunia tahu yg orang2 di Asia gelar durian nih ' King of Fruit'.. cakap ttg raja buah ni kan, teringat kejap pada dua hari lepas.. ada laa teng0k kartun jepun @ anime nih..tajuknyer sudah lupa plak.. tapi bagi se0rang budak jepun nih, dia dan kakak2 nya anggap raja buah ialah pisang.. ya, 'Banana' ! meh dengar sat nak citer kan anime i2.. ayah budak p0mpuan jepun tuh bawa balik buah nanas.. di jepun, mungkin harganya tidaklah semurah di Malaysia atau negara asia tenggara ni.. jadi, mereka anggap lah yg buah nanas yg mahal i2 sedap, eksklusif, dan 'high taste'.. mereka sekeluarga sebenarnya x pernah makan nanas.. x, maksudnya buah nanas segar, bukan 'syrup pineapple'.. sebabkan ayahnya berduit lebih dan ingin mberi satu kelainan kepada isteri dan anak2nya mengenai persepsi buah n mungkin nk mengubah gelaran raja buah i2 kepada buah selain pisang, dia beli nanas i2.. tup2, sampai rumah, seorang pun xtau nak makan buah nanas i2 caner.. sebab xtau, si ibu kata makan es0k lah.. anaknya yg sungguh teruja nk makan tuh mula merajuk.. tapi nasib baik es0knya, si ibu dapat tau caner nk kupas buah nanas segar i2.. bila dah p0t0ng, alih2 hanya si adik sahaja yg sukakan nanas, sedangkan si ibu, ayah, dan kakak2nya tetap mengatakan pisang lah buah paling sedap di dunia ini..


isk2.. teng0k, bukan semua orang kenal nanas i2.. ntah2, ada yg xpernah tg0k pun buah nanas i2 bentuk nya macam mana.. yelah, zaman skrg nih, suma makanan dalam bentuk sejuk-beku@fr0zen.. buah distreril dan ditinkan.. padi yg menghasilkan beras, pun bentuk nasi himpit.. canggih laa katakan.. h0h0.. kalo nak besarkan sk0p 'entry' blog kali ini, kita selitkan kepupusan spesis2 haiwan dan tumbuhan, isu alam sekitar, isu kemiskinan, isu global seperti starvation, poverty in Africa's continent, or else in others c0untry like India n etc, isu dua darjat pangkat dan kejahilan ttg kehidupan susah.. apa2 pun, bersyukurlah.. tidak semua dpt kesempatan n peluang, seperti mana yg kita dapat n lalui.. pahit ke, manis ke, kelat ke, payau atau apa sahaja pengalaman yg dilalui, hargailah..


tengok, bukan durian je sebenarnya aku tulis ey..
^_^
2

setelah 5 hari berlalu..

assalamualaikum...

Alhamdulillah, aku sembuh dari demam sejak 2 June lalu... tapi hari ini, tetiba je ada bintik2 merah @ red spots yg bnyk di seluruh badan..aisehh..demam dah pulih, dtg demam lain plak ey?

mak aku syaki aku kena denggi..000hhh, aku terkejut gak ! huhu
tapi simpt0m2 nyer ada..cuma aku xder laa muntah2, severe headache atau demam kuat lagi..
ntah.. mungkin pagi nih aku jumpa pengamal kesihatan..



nak cerit pasal demam aku selama lima hari ni.. masa pagi 2 June tuh, aku bgun laa s0lat subuh mcm biasa...then, seperti hari cuti yg biasa gak,aku baring2 kan badan sementara tunggu pukul 7am..nak sarapan terus pun,awal lagi,kan? tup2, aku tersedar dekat 1.30 pm ! wohoho,aku xsengaja ey.
dan kalo tg0k, mmg teruk ! lama sangat i2 kal0 terguna istilah 'tertidur' kan?
jadi, sedar dari tidur tu, terus laa bersihkan diri n s0lat z0h0r..nak trun makan laa kan..masa ni, aku xsedar lagi aku tengah demam..sebab xrasa apa2 yg pelik..cuma ada laa rs kepala ni berat satu macam..n aku pikr, mestilaa 0verslept tadi kan? s0, aku macam 'act' mcm biasa laa..



kebetulan, hari yg sama, ayah aku pun demam..tapi dia sehari sebelum tu pun dah demam..hari ni pun, pada saat aku tulis entry ni, ayah aku xbaik demam lagi..dan satu2 nyer makanan yg ayah aku makan ialah mamee asam laksa.. ^_^ aku pun makan gak..hehehe ayah aku kata, ni laa makanan 0rg sakit..erkk? adik aku tempelak..kata dia, ehhh mknn tu laa yg wat 0rg jatuh sakit ! eleh, adik aku jeles tg0k ayah aku makan mamee..dia pun nk, tapi aku xbg..c0z kami yg sakit nih nk makan, bagi laa peluang ckit ! huhu
masa demam, suma mknan yg ada, aku makan dua tiga kali suap je..nasi jangan ckp..nk telan pun xleh..tapi rs lapar habis ! isk2..




5 hari demam, memang lama.. malam pertama sakit tuh, aku alami lenguh2 di sebelah kaki kanan..lenguh yg amat sgt..sampai pukul 5 pagi, aku terg0lek sana sini nk dapat 'sp0t' tid0 plg bez, xjumpa2.. laz2, sedar, mak ke ayah aku, kejut bgun subuh.. hari kedua, tu laa..lenguh2.. adik aku yg tempelak ayah aku td,tempelak aku gak..dia kata kat aku..ha, tu laa namanyer jarang bersenam ! errkk??? selalu je turun nek tangga.. basuh pinggan..pindah tempat tg0k tv..memula kat atas,pastuh kat bawah..pastuh, masuk bilik..gerak je..xberhibernasi pun..huhu

paling teruk aku alami sepanjang demam ialah rasa haus teramat.. SANGAT HAUS.

macam dehydrate n tengah ada kat tengah gurun.. sangat xselesa..tekak nih macam aku tengah minum t0ksik..kering..air liur yg ada pun dah rasa mcm toksik..semacam je rasa..nak telan pun takut..huhu ayah aku ada dengar aku mengadu pada mak yg aku hausss sgt..ayah aku kata, jangan biar..pegi minum air bnyk2..memang bnyk dah minum..cuma yg pelik, bayangkan, 1 bt0l besar air botl tuh= 1000 mL , aku boleh abeskan se0rang dlm ms 5 minit je.. tapi haus lagi..nk refill air, badan aku xlarat nk bergerak turun, p isi air..kan tengah lenguh satu badan.. mmg xtahan sangat, aku ada je telan air paip..xpe kan? tak bnyk laa mcm minum air dlm botol td..huhu harap xbnyk laa kandungan kl0rin dlm bdn nih..


pada hari2 seterusnyer, aku masih lenguh+haus+xlalu makan...tambah lagi satu kelainan.. badan masuk angin..perrgghh, yg nih chalenging me t00.. really !


sampai ada satu ketika tuh, aku mengalirkn air mata sebab baring salah, duduk salah, xbuat pape salah, gerak turun bawah, nk pegi dapur minum air salah..apa je, rasa salah..mmg pelik laa..sendawa xpayah ckp..every single sec, i'll burp. str0ngly
. huh, hate dat much..s0und bad..

malam tuh, mak n akak aku tgah lepak2 at bwh..aku pun j0in sama.. rupa2nyer mereka sedang men0nt0n filem d0kumentari ttg nk selamatkan alam n dunia ini ---"H0ME"----
aku dduk tg0k sama...aku sendawa xhenti2 ms ngan dorg..akak aku kata, piyah tuh dah xlarat tu, pegi laa makan panad0l..mak aku pun sokong apa yg akak aku kata..TAPI aku kata xnak..dah 4 hari aku sakit, aku xmakan n telan sebiji panad0l pun..sebab aku bukan pening kepala..kan? aku hauss n angin..huhu dan betul laa..kalo dah sakit pikir pun dah xboleh sgt.. apa2pun, akak aku kata, sapu laa minyak angin ke apa..ha'ah, aku terlupa ttg i2..hoho aku pun, dgn bdn xlarat, naik atas cari minyak cap kapak..nasib mmg ada kat umah..sapu laa.. hoho, lagi kuat bunyi 'burp' yg dihasilkan..isk2..nak buat caner?


hari ni, pagi tadi bgun, aku 90% sembuh..cuma haus masih ada n xselera makan lagi..lain, dah hilang.. tapi bintik2 merah yg ada kat badan nih..buatkan aku rasa ckit 'cuak'..betul ke ni denggi? atau chikuginya? lept0spir0sis? meningitis? ntah..

cuma satu je laa y aku perasaan kalo aku jatuh sakit lagi.. aku xkan makan panad0l ! pahit.. baik makan madu..manis
Blog Widget by LinkWithin

kumpul lagi...

Back to Top