“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing. Dan ia akan kembali sepertimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka beruntunglah orang – orang yang ganjil.”
(Hadis Riwayat Muslim, no.145)

this is me


             
3

me as a sec0nd year stud..can't wait ! hehe




assalamualaikum..

alhamdulillah, my final year exam f0r the 1st year c0urse will ended early m0nth of May..
really excited t0 have juni0r..hehehe i'll entered my study week at 2nd of April..
owh, juz t0 share that im already had been briefing about all the maj0ring courses that 0ffered by my sch00l--SCHOOL OF BIOLOGICAL SCIENCES..
but, no matter what all the lecturers said or pr0m0ted about th0se c0urses, i juz stick t0 my early interest in d0ing my study c0urses in university..
MICR0BIOLOGY

Cant wait t0 learn 0f th0se small creatures--bacteria, fungi n viruses !
2

sir martin evans...

any0ne rec0gnized our 2007 n0bel prize receiver in medicine..?? neeyyh, i bet n0 0ne 0f us..huhu s0rry t0 say that, but it was a reality, right?? why us--especially Malaysian cant aware th0se particular fella 0r should i called them an id0l ( in educati0nal manner) t0 make them as 0ur r0le m0del 0r s0mething like a m0tivat0r..??




i kn0w, m0st 0f us ( muslim) will have our pr0phet MUHAMMAD S.A.W as our truth role m0del in our life, and th0se wh0 r srikandi-srikandi Islam n mujahid2 Islam t0 be as our r0le m0del..even, 0ur parent c0uld be s0me0ne role model..but what make me sad was..teenagers n0wadays have a little kn0wledge about anything g0es n happen in our w0rld..they ( n0t every0ne but alm0st every0ne) swing by the p0wer 0f entertainment ! f0r them, everything is about musics, games, fashi0n, etc.. huhu n n0t 0nly about cho0sing 0ur r0le m0del, but includes all things being part in our life...







apa yg aku merepek kat atas tuh..?? aku pun agak xtau tp ada betulnyer kan..?? macam aku sendiri, kal0 nak kira kekerapan aku membaca suratkhabar, dengar radi0, tg0k tv atau apa sajer yg mmb0lehkan aku mengetahui pkembangan semasa..sangat kecil ! aku xtau apa yg aku nih selalu disibukkan..haih laa..




alamak, aku dah jauh tlajak dr landasan entry daa utk kali nih..aku nak cerita pasal satu syrahan umum nih.. nilah kali pertama aku mbabitkan diri ke dlm dewan persidangan USM nih semata2 mdengar syarahan 0leh pemenang hadiah n0bel nih..aku jadik 'pe ghaakk' @ 'jakun" sekejap ! hehehe




eh, sahabat2 suma ! bukan senang tau sese0rang yg sgt berjaya seperti pr0fess0r atau sesiapa sahaja, apatah lagi se0rang pemenang hadiah n0bel utk dtg n turun straight dari US ke MAlaysia..bagi aku sebab, kenapa aku xbleh rasa teruja..?? ha, peluang mcm nih, nk kata seumur hidup pun kadang2 xdapat ! betul kan??




nak dtg dewan persidangan USm nih pun mjadi satu halangan m utk aku mdengar syarahan sir martin evans nih..yelah, nak dengar majlis ilmu tu kan satu kebaikan..nak buat baik, ada jer laa halangan nyer.. halangannyer?? c0z aku xtau langsung, mana laa letaknyer dewan persidangan tuh ! aku p ngan sahabat aku s0rang nih..amal namanyer.
.*amal, pr0ma0te jap nm hg..hehehe*

nasib laa jumpa kak sufi di b00th PMI waktu tuh..tnya2 laa kat mana..kak sufi pun nyatakan laa dimana dewan persidangan tuh..malangnyer, satu habuk pun xtau..kami p gak mharungi panas pd petang hari tuh..pukul dua wooo..terik tau ! dah turun tangga, kena plak naik bukit..dah nek bukit, kena plak mdaki anak2 tangga..laz2, bukan jumpa pun..huhuhu kaki dah penat..kepala dah nek pening..rasa putus asa pun mula menjengah..jam waktu tuh menunjukkan lagi setengah jam nk bermula..mmg rasa give up laa..tp, ALLAH mmg nak t0l0ng kami ! DIA temukan kami dengan puan siti, pensyarah kami waktu buat lab micr0b dulu..kebetulan, puan siti sdg menuju ke tempat kami nak tuju.. syukur..jumpa juga dewan tuh.. ^_^

masuk2 dewan, tu dia ! dah hampir penuh..kami pun ke depan, tempat k0s0ng yg ada..agak depan sebenarnyer..hehe tapi xpe laa..rasa bsalah sebenarnyer dduk depan, c0z kami 1st year student..macam xder keperluan je masuk c2..yelah, rata2 peserta sumanyer master student n pr0fess0r2..abih, kami nih kerdil nyer laa..huhuhu tapi buat muka slumber je laa..lagipun, sapa2 pun bley dtg..xder ah syarat2@ org tertentu je bley jadi peserta.. waktu dah dduk tuh, xsangka weyh !.. sir martin evans masuk, then lalu sebelah tempat dduk kami utk ke p0dium depan tuh.. ! hekhek best tu ! depan2 tu gak tg0k muka dia.. ^_^

dengar punya dengar; syarahan dia menemukan stem cells (embry0nics stem cell) dan diuji pada tikus,mmg menarik..tapi halangan mengantuk mengacau aku..huhu geram laa..syaitan nih, nape laa dengki sangat ngan aku ..?? sebuk jew..p laa gayut kat mata 0rang len..akibatnyer, 15 minit terakhir syarahan sir martin evans, terngiang2 je laa..apa dia ckp, ntah laa..h0h0h0 jahat syaitan ! xpew2..siap laa k0..tapi alhamulillah, waktu sesi s0al jawab, aku segar..tapi xpaham apa laa..hehehe aku nak tanya gak soalan, tp disebabkan aku xreti nk guna micr0ph0ne dewanpersidangan tuh, aku pendam hasrat tuh..nti kang, kalo aku memandai, buat malu je..hehehe baik xpayah..huh

satu je laa yg aku mmg sangat2 sedih..aku perhatikan seluruh dewan persidangan tuh..aik ? mana lelaki2 melayu (muda)..?? kenapa SE0RANG pun xder..?? cina n india bley je ada ! mana ? mana? mana? huhhuhu wakil se0rang pun xder? at least, sapa2 je laa dari skul kajihayat terutamanyer..xkesah laa 1st year ke, 2nd ke, 3rd ke..yg amik master pun..cam xder je..??haih, apa laa nak jadi..musykil aku..





0

my scuBa diVing c0urse...



assalamualaikum..
imagine, the picture is me ! hehehe
best nyerrr kal0 betul i2 aku..tapi, bukan..aku nak gak menyelam ke dasar laut, meneliti, mhayati, dan memuji keindahan juga keunikan alam bawah air nih...lagi ser0n0k kal0 p ngan ..eh, ch0p2..jgn salah paham..mesti laa buat apa pun kal0 p ngan orang yg disayangi, semuanyer terasa ser0n0k..kan..??

sepanjang kursus asas selaman skuba yg aku daftar sebagai subjek k0-k kat uni nih, aku sebenarnyer rasa mcm biasa jer..nak kata ser0n0k sgt, x jugak c0z aku amik kursus nih ses0rang..dlm kursus nih, lebih terasa nikmatnyer kal0 ada 'buddy'...aku nih kurang pandai dalam mcari kawan n seterusnyer dianggap sebagai 'buddy'..lagipun, aku laa satu-satunyer pelajar 1st year yg amik k0-k scuba..segan gak laa..

dan hari sabtu, 21hb pukul 0900 am, aku telah menjalani 'pool sessi0n' aku selepas beberapa minggu belajar te0ri..aku p sesi tuh ngan se0rang akak final year, nek motor dia..

*nek motor kali kedua..ha ha ha..cuak 2 tetap ada..kenapa eh..??? huhu*

entry sebelum nih aku ada cerita yg aku xtid0 kat bilik aku c0z aku kat restu, bertemu n mhabis masa ngan kawan merangkap rumate best in da w0rld aku..
*thumbs up !*.. jadi aku p k0lam renang USM dari restu laa..agak selekeh gak pakaian aku p renang..aku xder pakaian khas utk renang , jadik aku agak blurr..aku nak kena pakai baju apa sebenarnyer..?? tanya eda, dia kata pakai yg ringkas2 sudah..aku btambah blurr..definisi ringkas aku ialah pakai t-shirt lengan panjang+seluar trek+tudung pin ke bawah=pakaian yg ringkas..huhu
plg blurr ttg tudung..hai, dah laa masa tuh aku bawa sehelai tudung je..nasib ada ela--ex-classmate waktu matrix dulu dduk kat restu tgkat 4..aku pun es0knyer, p bilik dia pinjam tudung..hehehe tapi mmg buruk laa aku pakai baju masa tuh..sebab tuh aku xamik gambar..selekeh laa..huhuhu sebenarnyer, ada je aku snap beberapa keping gambar sblm n slps aku berskuba..tapi nti laa aku transfer gambar2 tuh dari enset ke dlm lapt0p..busy laa..nak masuk study week plak kan..ad0yaii, aku nak masuk 2nd year ! huuuii, xsabar rasanyer..hehehe


trainer scuba aku nasib baik perempuan..jadik, aku agak selesa laaa..c0z waktu diterangkan dalam kelas dulu, setiap skil yg berjaya dikuasai, trainer akan tepuk tangan n salam tangan..jadi, xder masalah laa c0z trainer aku p0mpuan walo pun dia se0rang chinese..xper2
utk lulus 'pool sessi0n' nih, aku kena kuasai tujuh skil..
skil2 i2 ialah * yg aku igt laa kan *:



1 breath in n out c0ntinu0usly through mouth..



2 cari semula alat pernafasan selepas kami buka n campak alat pernafasan tuh randomly..pegang peha..then, pegang tangki..n swing the same hand that used t0 t0uch the tank forward..jumpa laa balik alat pernafasan tuh..



3 pun sama..cari balik alat pernafasan tapi cara lain..tangan diangkat melepasi kepala, n pegang tangki..bawa tangan ke belah arah dimana h0st utama alat pernafasan i2 bsambung, n jumpa semula alat pnafasan..owh, dalam laut, kita boleh bila2 masa sje akn kehilangan alat pernafasan tu secara xsedar..oleh i2, kita jgn panik..teruskan bnafas guna mulut atau tahan kejap nafas tuh, sementara guna dua kaedah ini utk cari balik alat pnafasan yg dah terkeluar dari mulut kita tadi..


4 aku x igt..tp aku rasa dia suruh jalan ke kedalaman lagi tinggi dan aplikasikan ketiga2 skil td..ye kot !


5 equalize the goggles..yg nih aku mmg xberjaya buat..cuma aku pelik ! aku rasa aku xtau pun camner nak wat..tapi tup2, masa trainer bg masa utk aku buat n tunjukkn skil ni pada dia, aku aku cuma tersedar yg dia btepuk tgn menandakan aku berjaya buat skil kelima nih ngan jayanyer..adakah aku buat skil nih tanpa aku sedari?? hmm...i hv n0 idea..hehehe


6 skil nih dibuat pada kedalaman 3 meter..kami kena bpura2 kehabisan 0ksigen @ running out of air..1st, kal0 berlaku pkara nih, pegang bahu kawan atau buat kawan sebelah kita nih tersedar dan bpaling pada kita..lpeas tuh, guna isyarat tangan menyatakan bhwa kita memerlukan bantuan pernafasan..then, kawan yg bpaling tadi kena menghadap pada kawan yg memerlukan bantuan..yg memerlukan bantuan tadi cepat2 amik alat pernafasan kedua pada badan kawan dia tuh.kal0 dia xjumpa alat pnafasan kedua tuh, kawan yg memerlukan bantuan tadi boleh tarik je alat pernafasan kawan dia td ! nasib laa..sapa suh s0r0kkan alat pnafasan kedua tuh..?? hahaha


7 pun xberapa nak igt..tapi rasanyer cara nak naik atas permukaan air dan mendekati b0t..
ye k0t..lupa laa..hehehe

suma skil dibuat dalam air, pada ketinggian @ kedalaman dasar kolam yg bbeza..plg dalam 3m..secara keseluruhan, aku dpt menguasai skil2 di atas..alhamdulillah, semuanyer bjalan denagn lancar..aku berazam nak dapatkan lesen skuba dlm ms terdekat nih kal0 ada kesempatan n ruang jua tawaran.. lepas nih, mgkin nk belajar berenang laa plak..n FYI, berenang n scuba diving are the tw0 different things !




3

jiwa aku sedang dalam lara.....


assalamualaikum..
aku sgt 'excited' bila dapat sms dr sahabat aku yg s0rang nih bila dia tanya pendapat aku; kalo dia dtg usm penang nih c0z usm kerian ada wat r0mb0ngan ke penang..menginap kat usm penang nih laa..aku sgt suka ! dpat plak sms tuh masa tengah on9 kat atas kafe tekun yg internet c0nnecti0n nyer wat aku sakit hati je..huh !..nasib dpt sms sahabat aku tuh..




aku pun bls..'n0 excuse..hg mmg kena dtg penang !' berbalas2 sms, dia pun bagi persetujuan utk dtg penang..dia dtg 19 hb februari..aku dpt sms tuh dua mggu sblm tarikh dia akan dtg.. dari saat lepas aku dapat sms dia, aku bebetul tggu saat 19hb tuh tiba..aku bd0a sem0ga aku pjg umur, agar aku bley jumpa dia..aku bd0a agar dia dtg..jgn xjadi dtg..aku bebetul bd0a..i admit, i miss her damn s0 much ! aku riiinnduuu sgt nk bbalah ngan dia, ckp2 ngan dia..luah perasaan..tnya pdapat..biar..xtid0 pun xper..asal aku bcakap ngan dia..ada gak, aku berniat..kal0 dia sampai je usm penang, n saat kami btemu, aku nak peluk dia..huhuhu




sahabat aku, SAYYIDAH NAFISAH BT HAIRAI..walo apapun yg hg akan anggap kal0 hg bc entry nih, aku xkesah ! tuh yg aku rasa..selama dua tahun aku kenal hg kat matrix, jadik rumate hg setahun, bnyak benda aku belajar dr hg,eda !..thanks a L0T..




bila jer tiba mggu 19hb tuh..aku terus bsabar..sgt bsabar..tp xder laa sampai gila bayang or what-s0-ever gelagat org yg ridukan kekasih ! aku cuma ridukan sahabat aku..tu aje..




dapat sms eda..katanyer dia sampai,p perak dulu sblm pusing penang..apa2 laa eda..aku tggu je hg smpai usm penang nih..hehehe n dia sampai usm penang hari jumaat petang tuh..dia menginap kat desasiswa restu..aku kat desasiswa tekun..restu n tekun tuh dlm satu area, tp agak jauh sebenarnyer..bukit lagi..aku plak es0knyer ari sabtu ada k0-k scuba diving..
ah, aku xkesah suma tuh..mlm tuh, masa eda sampai kat usm penang, aku ada kat luar..p tapak c0nv0..saja..jalan xder arah tujuan..yelah, mgkin nk c0ver excited nk jumpa eda..hahaha




sampai tekun, aku singgah cc jap..sebab eda baru sampai restu,dpt bilik..aku pun suh dia turun ke tekun..dia pun turun ngan nisa n alamak..sapa s0rang lagi eh namanyer..??maaf, xsengaja..tapi muka igt ! aku pun kuar n sign out apa yg patut dlm cc tuh, bgegas keluar dr cc..aku jalan..jalan..melepasi p0nd0k guard..nek daki bukit..then, dpt sms lg..eda kata dia tepi bus usm..belakang bus usm ada bus SSBP..aku mdekati lagi bus SSBP tuh..dekat n dekat lagi..pastuh, tnampak kelibat 3 orang anak dara..aku cam ! eda ! s0n0knyer..pastuh, aku tg0k nisa..aku tsenyum lebar,selebar yg boleh ! ser0n0k..akhirnyer, aku salam n peluk depa..hehehe bez !..




mlm tuh, aku td0 kat restu..bilik eda..xkesah walo kena bgun pagi utk p scuba..kami mmg xtd0 laa mlm tuh..abis suma citer kuar..aku cakap..dia cakap..aku btanya..dia btanya..aku bk0ngsi, dia bkongsi..suma laa..ckp2 n0nst0p..ngantuk..?? apa aku kesah ! biar laa..hahaha




puas aku dpt wat suma benda yg aku nak wat..walo pun assignment berlambak macam sayur yg xlaku kat pasar..biar2..aku tolak ketepi jap..lagipun eda balik sabtu malam..aku cuti ahad..aku wat laa hari ahad..sempat !.. ^_^




lepas scuba, aku sms eda, kal0 dia sampai usm lepas r0nda2 penang, bagitau laa..lama d0wh depa p r0nda..advanced ! aku yg kat penang nih pun lum lagi r0nda cam depa..xper..bnyak lg masa..




aku naik sebak bila tau,nih kali terakhir aku ley jumpa dia depan2..aku dah masuk dah m0de kenangan+pilu+sedih..abis laa..hilang jap f0kus aku..aku tggu eda,sampai r0mb0ngan usm kerian nek bus..aku tggu..kat bus st0p tuh, aku bnyak diam, padahal aku nak cakap lagi ngan eda..tp aku diammm jer..depa r0mb0ngan amik2 gambar..jadik laa sat aku ph0t0grapher terjun..time tuh, aku mmg nk nangis..hujan plak tetiba lebat..cam tau2 aje..huhu
aku ada amik gambar ngan eda..ngan yg lelain jap sebelum turun bus st0p..terima kasih pada dalila *betul kan nama dia,eda?* yg mengambil gambar kami berdua dlm bilik tuh ^_^


eda, selamat bjuang..aku xkan lupa doakan hg jadik d0kt0r yg berjaya..^_^
*sahabat yg mengenali aku n aku kenali mereka, aku pun sentiasa igt pd k0rang..*

2

keluar lagi duit aku nih..isk isk

assalamualaikum..
malam nih saja..xpa ada planning apa2..duit sejumlah RM 60 telah aku keluarkan dari p0ket seluar blue t0ms nih..huhuhu.. macam ckit, tapi pikir balik..boleh wat belanja makan dua minggu tuh !..terkilan..tapi yelah, dah beli..owh, apa bebarang yg aku beli..??jeng jeng jeng..
jam tangan baru RM 10 + kain ela baju kurung warna pink n coklat (RM 25 x2) = RM 60.. hahaha yg kain baju kurung tuh..ntah laa..lawa corak ! kainnyer pun lembut..n kebetulan nak melebihkan memakai baju kurung, ini mungkin my another step cl0ser t0 make it real..kan..?? yelah..beli baju ngan duit sendiri..mgkin pakai ! huhuhu mungkin juga tidak =P nak wat perhiasan n menambah koleksi je..hahaha

sebenarnyer..beli suma tuh kat tapak k0nv0 kat USM nih..mmg langsung xrancang nak jejak kaki ke sana pun..tup2..petang tuh, turun makan terserempak ngan my lecture-mates hanna..dia nak p sana tapi xder kawan..aku yg mmg cam xtau nak wat pe..pun bkata..'eh, j0m laa.."..then, after maghrib, we reached tapak c0nv0 with her m0t0rbike ! ha, nih lagi satu pengalaman baru..hehehe kenapa..?? sesungguhnyer, aku xpernah naik mot0r ! huhu betul..paling laz tunggang m0t0r darjah 6..c0z tumpang mot0r ayah kawan lepas abis kelas tambahan..tau x, dengan memakai baju pengawas yg pakai kemeja n skirt labuh kain keras..haih, mmg seksa nek motor..tuh yg lepas tu xnek dah motor..hahha lagipun, n0ne 0f my family including brothers n my papa; n0t riding a motorbike..no motorbike at my house ! huhu bahaya laa nek motor..kan..??



k laa..cam kena st0p je mhadap k0mputer nih..time f0r me t0 study.. ^_^ assignments..haih, sampai ke sudah..xabis2..isk isk isk..selamat belajar kepada semua !
3

twins st0ry n me..

assalamualaikum

why i pick this title even though i have n0 twin..??
1. it's because--hmm, as far as i can remember, i actually be friend and have c0usins wh0 r twins..mostly, twins always misidentified c0z they are identical @ monozygotic..Both developed from a single fertilized egg..at an early cleavage stage, the embry0 split into tw0 cell masses, and both gr0ups of cell developed int0 c0mplete embry0s..both embry0s will then devel0ped normally...n people often explain nearly identical phen0types of monozygotic twins contain the same genes..of course, this is not true..t0 be accurate, the statement should be that identical twins contain pr0geny replicas of the same parental genes..but this simple colloquialism suggest that m0st pe0ple d0, indeed believe that the progenies replicas of a gene actually identical..if the human gen0me c0ntains 30 000 t0 40 000 genes, are the pr0geny replicas 0f all these genes exactly the same in identical twins..?? hmm, it's n0t, right ?..
2. mungkin juga aku tetiba teringat pada sahabat aku yg aku selalu sms dia =P dia ada kembar, tp depa nih terpisah jauh dek laut China selatan..se0rang ada kat KL, yg se0rang lagi tuh kat Bumi Kenyalang..dua2 mantap pers0nalitinyer n rupa paras..^_^
(sarah, safra..sy pr0m0te k0rg dua eh sebagai cal0n menantu pilihan =D)
then, dah teringat kat depa dua nih, tetiba terbelek laa f0lder gambar lama kat dalam handph0ne nih..jumpa laa ada 1 pic nih yg aku snap, waktu tuh nak dekat maghrib..suma p'huni blok P3 matrix KMPk kena turun c0z there was f0gging.. kebetulan, pasangan kembar nih bjumpa antara satu sama len dengan sepasang lagi kembar yg dduk di blok bersebelahan..aku yg kebetulan sempat snatch hp sblum bkejar turun bawah, ajak laa dua pasangan kembar nih bgambar..ha, nih gambar depa..depa laa pasangan2 kembar yg dinyatakan di atas ! hehehe tgah xder keje n dari asyik ttahan bau asap f0gging tuh,aku pun tangkap laa gambar dia0rang ^_^




selain kembar2 di atas, aku sebenarnyer ada juga sepupu yg kembar..nama dia akid n aiman..aku ada igt dorg dua nih time kecik2 dulu..diorang ada nyanyi 1 lagu..kelakar laa lagu tuh..but, im s0rry..i cant remeber the details..tapi seingat aku, aku tergelak dengar diorang nyanyi..hehehe alaah, sayangnyer,dah x igt apa yg depa nyanyi..f0r akid n aiman, kal0 korang tbaca bl0g nih, please c0nfirm that s0ng.. i2pun kalo betul..kal0 xbetul k0rang nyanyi, bagitau laa eh !
sapa lagi eh yg ada kembar2 nih..?? ha, sahabat aku nama n0rli ada adik kembar..kembar laki pompuan..kan norli ..?? cuma aku xtau nama diaorang..aku ada perasan yg norli ada letak gambar adik2 kembar dia nih kat dalam d0mpet..betul x, norli..??heh
ha, lagi sorang kawan aku yg ada kembar..nama dia syafiqah..piqah nih dduk g0mbak..s0, waktu matrix dulu, kalo ada cuti n nak balik umah, aku selalu sama bus ngan piqah..nek LRT pun sama ngan dia..sehala laa..tapi ada satu kali, ayah aku suh tggu kat stesen LRT gombak..s0, aku pun dgn gembiranyer turun laa satu stesen skali ngan piqah..c0z aku igt stesen yg piqah turun tuh sama ngan stesen yg tempat ayah aku tggu..rupa2, x..aku tsalah turun stesen..ayah aku tggu kat stesen plg akhir..huhuhu patut laa aku blurr bila ayah aku kata dia tggu kat parking l0t..mana ada parking l0t c2..bus bnyak laa..isk2..tkapai2 aku jap kat g0mbak tuh..sian kat ayah aku, kena tggu lama.. (+,+)
t0 piqah, what is ur twin's name..?? (safra, hg satu TH kan ngan piqah..??igt x nama kembar dia..??


lagi, aku igt, cikgu kat sekolah aku masa kat ABS dulu pun ada anak2 kembar..nama cikgu tuh, pn Shakeelah mohd yus0f..cikgu shakeelah nih cikgu pantun..pernah laa nampak anak2 dia..kat atas meja dia tu pun ada gambar family dia..what amazed me..she have more than 2 twins ! i think, 3 twins if im not mistaken..betul dah rasanyer..ye ke..??hmm..tapi ada lebih dari satu pasang laa..hihihih


kalo kembar khayalan plak, nih..dalam novel hl0vate tajuk Aa+Bb..si addin shah ada kembar nama kucai..nama penuh dia muhammad addi..syok kisah depa dua nih..kepada suma, beli laa n0vel hl0vate ! upin n ipin pun khayalan gak..


kal0 dalam pasangan artis, selebriti atau ahli sukan..aku tau si ekin n ikin tuh..kembar pemain bola sepak malaysia tuh, si zakuan n zafuan tuh..maaf, nama depan depa aku bukan igt sangat ! lagi, siapa eh..?? artis antarabangsa--si ashley n mary kate olsen tuh..aku x igt laa..hehehe aku xkesah sgt pun sapa kembar dlm dunia artis nih..kenapa lak kita nak kisah kan..?? =p


mjadi pasangan kembar kepada sese0rang,mempunyai adikberadik kembar, mempunyai kembar, mempunyai anak2 kembar, atau pun sahabat yg kembar..pada aku sangat best ! kan..?? unik !
mesti masing2 ada gelagat yg tsendiri..ada cerita tersendiri..kisah yg tersendiri..macam upin n ipin pun..kembar jugak kan..?? suka mdampingi pasangan2 kembar..
5

peristiwa berdarah dan aku...


assalamualaikum..
hehehe..entry kali nih ckit pun xder kaitan ngan pembunuhan, hantu2 or apa je laa..tapi nak citer pasal DARAH !..
darah, satu perkataan yg bukanlah aku f0bia pada asalnyer..teng0k depan2 pun, aku xkan muntah,pitam, atau apa aje yg bakal berlaku pada sesiapa yg takutkan darah..tetapi, beberapa peristiwa telah terjadi pada aku yg kemudiannyer mbuat aku mula takutkan cecair pr0tein haem0globin nih..hahaha
hari ni, di dalam lab 200 USM Penang, sekali lagi peristiwa kat atas tadi berulang..huhuhu aku dah merasakan aliran adrenalin telah menguasai keseluruhan tubuh aku..mgkin juga aku terasa sejuk ketika ini kerana air-cond tepat menala ke muka aku nih ! hahaha sebenarnyer air-c0nd tuh mmg sejuk, tapi sebab ditambah 'kecuakan' aku, then, mmg menggigil gak..aku pelik skrg ! kenapa takut sgt nih..?? bukan nak wat apa pun, amik dua titis darah je kan..then, nak tau jenis kumpulan darah apa je..hai laa..tapi betul..aku tetiba naik cuak..mula laa..time nih aku teringat peristiwa kat matrix dulu..aku jatuh pitam c0z hanya beberapa titis darah je kuar dari tubuh badan aku yg seberat..heh, xpayah bagitau =P..
classmates aku, iaitu TB 44 sesungguhnyer pasti igt kan aku jatuh pitam..hahhaha aku malu ! mmg malu..tapi sebabnyer, aku pasti suma dah tau..hehehe aku kebetulan berpuasa hari tuh..then, darah diperlukan untuk experiment apa ntah..sebab suma member group dah derma darah utk sampel tuh n tggal aku je yg belum, nak xnak, aku bagi je laa darah aku..n aku pun xsangka, yg aku bley pitam n jatuh..mana laa aku tau weyh..cam ntah pape pun ada gak..yelah, zira pun time tuh puasa gak..asal eh aku pitam..?? setitis dua je pun baru kuar..pelik laa..sampai skg aku xtau punca n sebab musababnyer..
aku yg lepas pitam tuh, aku dipapah oleh zira n fizah ke bilik pembantu makmal..aku mmg selemah2 badan laa time tuh..pening tahap xtau mana satu kiri n kanan tangan aku nih ha kalo minta di cam..then, miss mumtaz ada laa minta pbantu makmal bagi aku minum air apa2..s0,pbantu makmal tuh kata, nestum ada laa..hah, miss mumtaz pun kata, bagi laa..dapat bagi ckit tenaga kat aku nih..then, aku tetiba wat ntah pape..masa disua nestum tuh kat aku, aku bley cakap..eh, mana bley minum ! saya berpuasa laa puan..ahaks ! gila..dah badan xlarat camtuh pun ada hati xnak bbuka..hahahaha then, dibebel laa kejap oleh pbantu makmal tadi..lepas tuh, aku minum gak..xdapat laa aku melunaskan puasa ganti hari tuh..xpe laa..nak wat camner..
ha, sejak peristiwa tuh, aku semacam terfikir dua kali kalo nak kuarkan darah dari badan aku, walaupun setitik ! takut berulang..malu tuh sebenarnyer yg aku agak nekad x mau tanggung.. susah laa nak tanggung malu..hehehe
k laa..aku sebenarnyer saje2 je lepak jap kat cc nih..td baru lepas submit assignment inorganic chem...alang2 kan, tulis laa blog..hehehe
k..c u all s00n !
0

akhirnya..dapat gak teng0k GENG !



assalamulaikum




sukaaa..sukaaa..sukaanyaa aku ..! dulu masa tulis preview pasal GENG tuh, aku sangat terkilan c0z rasa cam dapat tulis preview je, tapi tg0k xdapat..huhuhu sedey sangat ! yelah, kalo dah sampai penang ordgn kata yg lebih tepat lagi USM, mana laa ku nak jenguk pemandangan luar..setakat trun kafe makan, pegi DK lectures, masuk kelas p tut0r, pegi makmal wat eksperimen, balik bilik menidurkan diri...owh, baca novel jugaa..^_^ then, mana laa aku nak p mel0ngo dduk dpn skrin bnama TV or panggung wayang..huhuhu eh, tapi kalo skrin yg bnama laptop or komputer tuh, aku mmg tiap2 hari kena tengok..mana bley xteng0k skrin tuh..?? ada yg masuk h0spital gak nti..hahaha
k laa..j0m kita ushar sikit sebanyak sedutan film GENG nih..apa yg bleh aku wat ialah juz bagi komen..nak paste apa2 gambar or sedutan film, mana bleh! kena saman je nti..naya plak ! kan..?? yg aku igt, GENG nih dibuka dengan satu watak..x igt, tapi comel..
pastuh, dimulakan dgn dua orang nih namanyer badrul n lim yg tgah tg0k berita pasal kg.durian yg kec0h kononnyer ada hantu durian..yelah, setiap kali musim durian, mesti ada durian yg hilang..kebetulan, yg bagitau suma tuh dalam berita (ketika ditemuramah) ialah tok dalang, atok si badrul tuh..hhaha popular jap atok badrul tuh..pastuh yg si lim ni plak, bising2..membebel je..meluat jap kat lim, tpi lepas dia dah didiamkan dgn isu kg.durian tuh, cepat2 dia kemas2 brg..nak ikut badrul balik kg..then, balik laa depa dua nih ke kg.durian ( rasanyer laa nama kg tuh camtuh)..dalam pjalanan blik kg, depa nih nek bus..pastuh tetiba bus pancit..then, sebab es0knyer baru akan ada org dtg baiki tayar..yg lawaknyer, si drebar bus yg dah bese ngan kejadian tayar2 pancit nih, siap wat khemah lagi tepi bus..then, anak dia cam kuli tolong bagi drebar bus tuh hp..nak tepon pomen..pastuh,lagak cam raja, si drebar bus halau mamat kuli nih ngan isyarat tgn je..si mamat nih pun pegi laa..dgn perlahan dia merungut 'naseb k0 nih bapak aku !"..lawak dia kat c2 laa..hehehe * eh, korang paham ke..??xpew, p tgok GENG*
hah, aku rasa bnyak lagi nak citer nih, tapi jenuh weyh..xlarat laa nak hurai satu persatu scene dlm GENG nih..tp yg paling bez, xrugi laa tgok citer nih walo tiket nyer melayang gak sekeping duit merah tuh..ceh ! mgkin sebab kitorg p ari sabtu, so mahal laa..selalunyer RM7 @ RM 8 dah ok dah..xpew2..asal aku support pr0ducti0n malaysia nih ! n lagi aku nak puji GENG nih c0z jalan citer nyer..sepangjang imaginasi aku nih, apa yg aku pikir ialah upin n ipin nih bkhayal je..yelah, kalo tg0k pr0m0 GENG, ada makhluk yg pelik2..dah budak kecik, so aku bayang je laa depa nih bkhayal..rupa2nyer x.. ada citer disebalik makhluk pepelik tuh.. kiranyer, depa yg wat filem nih pandai bmain ngan teknik penceritaan, klimaks n penyelesaian konflik..mmg patut dipuji ! lawak pun (mgkin ada lawak yg splastik) lebih bnyak yg sempoi n bsahaja..susah nk wat orang gelak sebenarnyer..hehehe ada beberapa dialog n scene yg aku xleh lupa..j0m, aku senarai kat bawah ni..tp diigtkan, yg tg0k citer nih je leh hayati..c0z suara upin n ipin juga suara si rajoo, sapa pun xley tiru..kena dengar depa je yg bsuara.. suara kak r0s pun sama..mak uda,tok dalang n appa si rajoo juga..
1. scene dekat hujung atas gaung sebab nak kejar Oopet..depa nih ada kat atas daun nipah
(alaa,yg bdk slalu men tarik2 tuh) tgah tggu nak jatuh ke bawah..upin yg sukakan gelongsor2 n jatuh2 mjunam nih, hentak2 badan dia nak suh gak nipah nih jatuh..ipin yg ada kat tgah n rajoo yg ada kat hujung sebelah sana, dah takut xkeruan..ipin laa yg mjadi pemutus kata samada nak teruskan penjatuhan nipah tuh ke bawah..jadi, si upin yg nak jatuh2 nih jak laa si ipin " ipin, cepat laa tolong !"..rajoo yg ketakutan amat i2 berusaha mempertahan agar nipah tuh dok jatuh, jerit balik kat ipin " ipin, jangan..pikirkan masa depan ipin.."..ipin yg dalam dilema, lepas diajak abangnyer suruh tolong n dinasihat plak si rajoo suh pikir masa depan, ipin akhirnya memilih utk ikut cakap abnagnya..hehehe ipin2..nakal ! rajoo plak dah xley nak wat pape bkata " haaii.."..zuupp ! depa pun jatuh menggel0ngsor ke bawah dengan speed keta ferrari..hahha
2. scene masa kak r0s, rajoo, upin n ipin kat dalam gua..kat cni, scene plg best ! dapat tg0k macam mana kak r0s prihatin n btindak sebagai orang dewasa mjaga n mengarah rajoo n adik2 kembarnyer..camner kak r0s mengenepikan rasa takut dia semata2 nak lindungi adik2..banyak aksi kat cni..dgn ular besar, ulat2 macam lintah..ngeri gak ! dah laa dalm gua n gelap n rajoo plak tgah pikul beg si Lim yg banyak sungguh bebarang nyer..sian rajoo..huhuhu
3.scene suma watak--badrul,Lim,kak ros, upin, ipin, rajoo, sigh, pak mail, Sally a.k.a. Salleh masing2 tengah berkejar2 kat pondok usang yg mjadi sarkas haram pak mail, Sally n singh menyeludup haiwan terlarang secara haram--macam musang, harimau ke..nak menyelamatkan diri, yg pak mail tuh plak nak tangkap rajoo..singh ngan badrul serta LIM tgah bertumbuk2,gaduh2..best ! badrul penuh skil lawan singh yg badan besar mcm an oger !! ehhehe terror badrul..badrul nih suka kat kakros..tapi kak ros garang sgt ! *hehehe suka kak r0s !
haa, tu laa ckit sebnayak..aku telah dikejar dengan kecemberuan masa ..cc pun nak ttup..kawan aku pun dah nak balik..aku pun ank siapkan assignments, jadi stop dulu..owh, nak letak beberapa keping gambar..tapi, nampaknyer xleh c0z pr0bs kot server blogging nih...xpew2..ada rezeki,aku letak ! hehehe





jumpa lagi ^_^


2

aku di hari kekasih..



assalamualaikum


Xp..~huhuhuhu xbley blah entry kali nih..aku saje letak camtuh c0z k0n0nnyer 14 februari tuh hari kekasih..??hahahha.. n0nsense ! ikut laa sangat Barat tuh..dah2..buang masa je wat hari2 camtuh..kan el0k siapa yg kita sayangi tuh diraikan setiap hari..hhaaiii laa..





k laa..sebenarnyer nak citer yang ari nih aku telah pun berjaya menghabiskan duit sebanyak RM 180++ di queensbay (QB),penang nih bsama 3 orang lagi kawan..huhuu ok laa..puas mmg puas..tapi 1 jer..aku xdapat beli n0vel HLOVATE yg da latest ! terkilan tau..penat je..tujuan utama igt nak baca laa n0vel tuh mlm nih..tup2,xder..dah laa masuk je QB, terus aku melulu menuju BORDERS ( kedai buku pertama )..teruuuussss je aku ke bhgn n0vel melayu...melilau2..alih2,cess...satu n0vel penerbitan JS pun xder..apa nih..??huhuhu..mood aku terus layu macam layunya teratai di tasik..eh,tasik apa eh yg fauziah latiff nyanyi lagu tuh..??apa2 lar..then, dah xder m00d, aku pun ikut je kehendak kwn2 aku...nasib depa sekejap je masuk jusc0..lepas jusc0, kitaorang p tgkat atas (south zone) untuk beli tiket wayang.. yeah, m00d aku kembali pulih !! c0z teng0k film GENG ! hahaha aku sukaaaa...amat suka !! suka suka suka..tiada lagi duka..hehehehe *geng nti kita citer lain*.. lepas beli tiket wayang, apa eh..??oh, kami p masuk kedai S+J ..kedai warna oren tuh yg jual hadiah..aku mmg xrancang beli apa2 pun kat cni..juz cuci2 mata..ada satu masa tuh, aku agak b0san..then,aku pun kuar jap dari kedai..igt nak p toy r us depan tuh..alih2,mata aku menangkap koleksi jam dinding kat atas kedai oren nih..hai, lawa laa plak jam2 tuh..aku masuk balik then d0ngak xberhenti2..letih tengkuk ! tapi lawa !!ada gak dalam hati pasang niat kot2 laa rezeki hari lain, aku beli jam tuh..





setelah selesai kat kedai oren tuh, kami pun p..eh,x igt plak..tapi sebab lama lagi GENG nk mula, kami jalan2 masuk guardian..pun kat cni aku xrancang nk beli apa pun...sabun,ubat gigi,pcuci muka or what else brg2 asas, suma aku ada lagi..juz melilau2..pastuh, kwn aku nih merangkap rumate, suh aku beli pcuci muka himalaya..aku nih malas ckit bab2 nk cuba pcuci muka yg baru..jadi, aku pun xbeli..tp at last, i bought skin lotion vaseline..c0z harnya nyer RM2.90 je..hihihi..then right timing, kami lapar..apa lagi, aku yg nak sangat makan kenny r0gers pun mengajak kawan2 makan kat c2..n hari nih rezeki diorang kan..aku belanja ! hehheeh..makan2..



lepas makan, p solat zohor dulu sementara tg0k wayang.. surau ! haih, ntah..aku ada laa dua kali sebelum ari ni p QB..rupanyer, aku mmg belum cukup travel QB..besar laa nak ata QB nih..yelah,ada north zone,central zone n south zone..nasib xder tenggara ke, timur laut ke barat daya ke..lagi naya nti..lama gak nak cari surau..tapi aku igt ada kwn aku bagitau..mmg susah ckit nak cari surau,tp once dah jumpa mmg xkan mengecewakan..s0,time aku lost cari surau tuh,aku igt je kata2 kwn aku nih..n ia tbukti betul ! xper, jauh tapi selesa laa..then, lepas solat, masanyer tiba utk men0nt0n GENG..terus laa p tgkat atas..beli popc0rn+tea lem0n dulu..owh, murah laa popc0rn kat QB nih..bez2..hehehehe xsuma mahal rupanyer QB nih..





abis wayang, nak laa balik..badan n seluruh angg0ta badan pun penat..apa lagi kan..??tapi x semudah i2..tau x..??masa nak p surau tuh, ada laa..sapa ntah ! pegang plastik kedai buku popular..aku mmg alert bab2 kedai buku nih..lagi2 tadi,case kat BORDERS tuh..btekad gak dalam jiwa aku nih nak cari POPULAR..nak gak cari n0vel..aku layu tanpa novel..hahaha..jadi, aku paksa kawan2 aku yg mmg dah letih tahap kanak2 terkurang gula dalam badan,p gak north zone sedangkan kami suma masa tuh kat south zone..hahaha cuba bayangkan..dari selatan nak ke utara dgn jalan kaki..camtu laa..aku jalan je sampai dorang ttinggal kat belakang..ada sesekali aku jenguk2 gak blkg..mana tau in case lost ke apa..tapi sum dah besar kan..aku pun terus je melajukan langkah..hahaha *x ke kejam aku =P*





akhirnya kat POPULAR, aku jumpa novel !!! berseri2 dunia ku..ahaks ! tapi ckit tkilan laa..lebih kurang je nisbah xbest kedai buku BORDERS ngan POPULAR nih..tp popular up level ckit yer punya bez..jumpa laa novel fatinilam sari ahmad n novel utk asyikin karangan ismad astar, seorang professor..aku sukaaa..beli laa..terubat gak tkilan aku tuh sedikit sebanyak kal0 xsuma pun..at least, it was novel !! hahahha *dah berapa kali aku taip pkataan novel nih..???hehehehe btw,novel n aku mmg xbley dipisahkan !




lepas syidah called taxi, kami pun tggu laa kat depan tuh..aku nak amik gambar..tapi nak kami empat2 masuk..jadik, kebetulan ada laa guard bpakaian putih nih lalu depan kami..niza, rumate aku dgn slumber nyer panggil guard tuh..suh amik gambar kami 4 orang..hahaha niza, i solute ! berani d0wh..buat toyer je plak muka time panggil tuh..hehehe apa2 pun, ser0n0k ! penat camner pun, btimbun camner pun assignments yg menanti kat bilik tuh, aku rasa puas ! pertama aku dapat teng0k GENG.. kedua, aku dapat beli novel..ketiga, aku seronok dapat keluar ngan kengkawan..reas0n ketiga nih, aku rate 5 bintang ! apapun, dengan kengkawan n family, aku xkan rasa xbest ! sumanyer bessssst je.. ^_^



abis cerita..penat dah..tapi lom dinner lagi..s0, nk makan jap..pasnih, entry utk GENG plak.. c ya !
0

aku kena tag !!haaiih laa nik..xpew2..

Rules: Once you’ve been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged.


1) My name is SafiYah binti Sazari..harus dieja binti dengan penuh..xpenuh, xsah akad nikah nti =P... My friends call me..hmm, depends ! logically, my name should be called piyah..dan kat skul, aku dipanggil piyah..kadang2 dieja pyah, p-yah..hah, aku igt sorang ustaz skolah rndah tuh..ada ke dia panggil aku si peah ( bunyinyer pei-ah !)cehh..sedih aku..masuk matrix..suma laa panggil aku piyah..tapi yg xbley blah..ada sorang mamat nih panggil aku AF..reas0n..??ntah ! dia pekak kot..mana pernah aku suka huruf AF nih.. * i hate AF @ akademi fantasia *..owh..bez fren aku ada eja nama aku pia..n ada classmate aku masa PST matrix panggil saf..n kat USM nih plak..aku dipanggil kak pia..!!!haahhahah..pasai aku tua setahun dr d0rg..huhuhuu apa2 laarr..jgn pggil mcik sudaa..n kali kedua, ada yg panggil aku saf jg kat USM nih..lecturer n cikgu lain..panggil safiyah.. family..??msti laa piyah gak..nice n simple !


2) I was born at parit buntar, perak darul ridzuan..n jgn tanya aku, aku asal mana..aku plg blurr kalo orang tny ku asal mana..yelah..lahir kat parit buntar..umur 5 tahun camtuh, aku pindah taiping..primary skul aku kat kuantan..secondary skul kt temerloh n bentong..matrix aku balik semula perak..masuk uni plak, kat penang ni haa..n skg, family aku dduk klang..hahaha aku laa rakyat malaysia !!!


3) I love my family a lot.. I can't live without them..I love my friends a lot too.. (haha... aku just kopi n pes dr blog akak nik,dari blog nik.. ok la erk.. mende sme gak...tp aku bukan malas..aku xtau nak tulis apa utk yg ketiga nih..=P


4) People always look at me as sombong n baaeeekkk jew..sememang nyer aku camtuh..aku nampak sombomg c0z aku memang seorang yg sangat sangat tak banyak cakap..PENDIAM..for me..diam i2 bijaksana..xpayah laa susah2 sakitkan hati org lain kalo pcakapan kita boleh sakitkan hti orang len..aku nampak baaaeekkk coz ku mmg baik orangnyer..^_^


5) I'm the 5th in my siblings of 11... I have 2 wonderful, crazy, beautiful, intelligent, and know it all elder sisters and 1 cute, lovable younger sisters... * nik, jgn marah..copy paste ayat hg..aku tukar angka je laa, k..*owh.. ada dua orang abang yg berwibawa dan 5 orang her02 melayu terhebat !


6) I'm a text-person..* apa ntah..?? mgkin aku nih lebih suka meluah sesuatu dgn pkataan..bukan pcakapan*


7) Daydreaming is what I always do..*sama laa kita nik ! esp.sebelum td0..


8) nak tau cita2 aku..?? xpayah laa..im used to think to hv the 'mengarut2' j0b..tapi asalkan halal pdapatannyer..cleaner, pegawai indahwater, editor tv n novel, nk jadik mcm Dato' Farid CEO media prima tuh, nk jadik wartawan selancar karam singh walia, pramugari..apa lagi..??hah, nak jadik ahli korporat ( nak beli KFC n McDonald supaya orang muslim kat dunia nih dapat makan..), nk jadik jutawan ( bley beli suma company r0k0k..then, aku bkar suma kilang2 itu..hahahha )..nk gak jadik penulis skrip, atlet laa.. tapi kan..dlm bnyak2 tuh, yg nih aku rasa paling mulia--aku nak jadi seorang anak solehah kepada ibu bapa aku, seorang isteri solehah kpd seorang suami,seorang warganegra patriotik kepada negaranya, seorang suri rumah tangga ! =P..aku nak jadi hamba yang taat kepada Penciptanya !



9) first thing i will do after i got my 1st pay of my 1st job ( coming soon ) is..ape eh..??? ntah..tg0k amount dulu.. ^_^


10) my favourite artist..i always mention siti nurhaliza since i was in standard two till now..i dunn0 why..tp xfanatik..


11) lagu yg paling bnyak didengar dalam satu satu masa ialah lagu kesaktian cinta oleh hafiz hamidun.. ada makna tersirat sebenarnyer..tp aku xley b0ngkarkan lagi..


12) I attracted t0 guys whose-- specky, smart n clean (kalo gaya mamat street ke apa ke..xpew,asal bersih orangnyer..)! pandai melukis..?? ~hiii..


13) I want t0 have swimming pool at the backyard of my house..

14) aku cepat igt muka orang bbanding nama..tapi kal0 dah tau nama seseorang tuh, aku tau nma penuhnyer..siap leh hafal agi..


15) i w0nt listening to loud music... hahahha



16) i loooooooooooooovvvveeeeeeeeeee novel !


17) teringin dapat bentuk badan macam...sapa eh nama heroin pirates of carribean tuh..ha..nak kurus melidi macam dia.. =P



18) nik hate commitment...me too ! nik said--but then again.. someday... this may change...i said--same goes with me..


19) dari kecik, mmg xpernah main patung2 barbie, teddy bear ke..tapi masak2 selalu..hahaha bagus pe main masak2..nnti nk didik anak2 main masak2 gak..haahha



20) suka hadiah berupa buku2.. ^_^


21) aku pakai handphone brand sony ericsson W810i..warna putih..nk sgt beli handph0ne yg bley tunjuk arah kiblat..sapa tau jenama apa n nk beli kat mana..??



22) always love to eat !



23) i admired one guy at this moment ^_* ..actually since tw0 years..hahahaha..i kn0w, some of my frenz will recognized dis guy..~hiii juz keep ur mouth quiet k..??



24) im very particular with time..aku benci bila orang kta, "laa, janji melayu..macam tu laa"..benci..benci..benci..benci sesangat ! boleh x tolong tepati masa..?? aku gak slalu rasa tension,lebih2 lagi kalo ada sesuatu majlis/function..mmg, sah2 xkan tepat nye lah..kat matrix n uni banyak kali kena..haaiii,bila nak berubah..ntah laa..lu pikir laa sendiri..



25) nik kata--hurm.. piyah???..oh nik..aku sudah melunaskan tag kamuh..heeheh sebelum terlupa..no.25 nih aku nak cakap yg aku..aku nih baru buka akaun bank CIMB..hehehhe


perlu ke aku tag orang lain ni..?? malas laa..nanti dorang tg aku balik..cehhh..xmo xmo xmo..

0

genetics,biochemistry,inorganic chemistry..~haaiiihhhh !!!


chromosomes aku..??~heheheeh suma orang punyer laa..camni laa rupa chromosome kita = P
assalamualaikum




mula2 pun aku dah mengeluh..xelok mengeluh kan..??sedangkan kawan2 yg lain lagi..ntah apa je yg d0rang study..mgkin lagi susah dari subjek aku..ntah laa..kadang2 ada rasa sangat penat..*or should i call it give up..??* tapi aku mengeluh tuh sebab rasa terbeban..dats the truth reas0n why im complaining..~huhuhu sebab apa beban..??sebab aku xurus tekanan n masa aku dgn baik..(+,+)




dan terdetiknyer aku nak cakap pasal suma nih adalah disebabkan minggu nih ialah minggu paling 'tough' * i think ! * untuk semester 2 tahun pertama nih.. lets review the chron0logy of all things related to genetics, biochem, n inorganic chemistry..




4hb februari : test of KTT 111( inorganic chemistry)..20 MCQ (carrying 2 marks for each question) n 20 marks for subjective..susah..?? i hv n0 idea..aku plak masa ni sgt laa azab--menahan sakit perut y amat sangat..xtau nape xnk p toilet..sebab nk fokus sbnarnyer..lagipun mcm senang je..tup2, jawab punya jawab, tggal lg 10 minit..hmm,baik tggu habis masa je..yg paper nih, aku dah dapat dah result..seperti, yg ku jangka terjadi~..FAILED !




7hb februari : test of BOI 103 (biochem)..ada objektif n subjektif..cover topics from water n buffers, amino acids, lipid, carbohydrates,protein, membrane, nucleic acids..bnyak..nak kena hafal structure 20 amino acid tu laa..nak kena kira nilai pKa laa..definition lagi..apa2 laa..tp plg sedih..soalan 7 markah part laz tuh..aisehh, rasanyer kan..pr0f.r0shada mesti gelak baca jwpan aku..abis laa aku..sah2, hilang 7 markah tuh..ngarut tahap bawah tanah punye laa jwpn aku..sgt sgt sgt ntah pape..=P utk paper nih, xtau lagi result..tp jgn jadi seperti yg ku jangka terjadi~..




abis pasal inorganic chem n biochem..chem, chem.. i looooovvveee chem (+,+)..~huhuhuuhuhuuhhu


pasal BOI 104 (genetics) plak..pun ada test..tapi hari rabu mggu selepas KTT 111..covers topic from mendelian genetics..haaiihh,x igt laa..tp yg pasti, sampai translation n genetic code..apa yg terjadi..??meh dengar..test dibuat pada pukul 6pm * maghrib dekat dah ni..* kat DK SK4.. Dk nih dah laa tinggi melangit..tangga ber anak2 bnyaknyer !!!hahahah..sebelum pkul 6pm, kelas bderet2...* hah,baru abis kelas biochem * dah laa td0 macam mandi pun dah xbasah..*eh,sama ke..??lantak laa* ngantuk sesangat !! kat surau, smtara tggu nak msuk asar (sbl lecture biochem), suma buka n0tes genetics..hiiih, lemah aku..nak td0 pun agak sebakul bersalahnyer c0z aku pun review camtuh je genetics nih..dgn xmalunyer, aku pun pinjam laa notes ruby..baca laa..masuk x masuk, tuh blakang citer..msuk DK, amik tempat tepi fid..laz2 aku pindah r0w depan, dduk blakang amal..dr.KM plak mcm sengaja jew masuk lmbat..padahal lecture biochem abis awal..tuh yg rasa lama jew dduk dlm DK tuh..dalam hati--cepat laa..cepat laa..xsabar nk abis genetics nih..g2 laa..laz2, msuk gak Dr. yg sempoi nih.. lepas dah suma rebut2 amik question n borang OMR sedangkan aku suh jew si syidah amikkan, tup2..borang OMR xcukup daa..haii, xpe laa..nasib bukan aku s0rang jew yg xdapat..apa2pun, aku jawab laa soklan genetics tuh dgn tanda dulu dlm kertas soklan..nti sampai laa OMR tuh..jawab2, aku pun slesai..msuk se0rang lelaki bbjau 0ren, mbawa masuk OMR tuh..lepas je Dr.KM suh p amik, aku pun bgun, amik ! yelah, nti lambat, xsempat lak nk hitamkan jwpn..40 soalan tuh..hehehe..
yang nih, result xkuar lagi..n pastinyer, aku xnak letak apa2 harapan pun..juz natural..kalo tinggi, petandanyer, bnyak lg kena baca..kalo rendah, petandanyer, lagi lah bnyak yg perlu dibaca !!!
kepada syidah..terima kasih c0z amikkan kertas soklan..n awat laa hg buka topic test nih..??haaiihh, terikut2 plak..dah panjang melebar selebar r0ti canai KHALEL daa...hhehehehe xpe eh..?? sesekali jew kan..=P
nway..kepada suma..study sungguh2..d0nt st0p reading n learning.. !!!




0

pemberitahuan : semua ex-TB44 , baca ! hehehe

assalamualaikum,



hai suma ! weyh, nih adalah inf0 plg sahih n plg betul punyer pasal reuni0n kita..

dan aku perlukan c0nfirmation..macam mana..?? macam ni..sapa2 yg confirm dtg, SILA HANYA TAIP NAMA PENUH SAHAJA DI RUANGAN JOM BORAK TUH..PLZ..JUZ UR FULL NAME..no notes or others word except ur full name..

*asalnya nak tau secara kasar minimum brape yg akan dtg..*



TARIKH : 16 MAY 2009



HARI : SABTU



WAKTU : 11 am




TEMPAT : MY H0ME *pelan rumah kat atas nih..*

1.dari federal highway, korang lalu sampai tol shapadu n belok kanan..jangan terus ke batu belah..lepas tuh, teruskan je pjalanan melalui setia alam..jumpa traffic light, belok kiri..terus, sampai jumpa signboard taman berkat 1..opposite taman berkat 1, ada masjid..masuk taman berkat 1 then jumpa laa rumah warna merah sebelah kiri pemandu..^_^



2.dari NKVE, masuk je tol setia alam n belok kanan..lepas tuh, teruskan pjalanan, sama mcm description kat atas..



3.dari klang terus masuk setia alam..n sama juga jalannyer seperti di atas..




MENU : SPAGETTI, POPIA GORENG, PUDING@COCKTAIL, AIR..



AKTIVITI : MAKAN..MAKAN.. N MAKAN.. BORAK2..TUKAR2 HADIAH SESAMA KITA..OLEH ITU, JGN LUPA SEDIAKAN HADIAH..BUKU LAMA2 MERANGKAP BUKU SEJARAH KE GEOGRAFI KE..PUN BOLEH JADIKAN HADIAH,KAN..??..~hiiii..OWH, ADA GAMES JUGAAA... *sapa kalah kena denda..kaw2 punyer denda..~hohohoho*



BALIK : LEPAS ASAR PUN XPEW..SAPA2 YG JAUH, N PERLUKAN PENGINAPAN, DDUK JE UMAH AKU..ES0K PAGI KE..BILA2 KE K0RANG TEMPAH TIKET BLIK, AKU HANTAR LAA KE STESEN BUS..^_^ *jgn lupa bw baju..*



itu je kot..apa2 hal..contact laa..ada bnyak masa lagi kan..?? jadik, wat laa apa yg patut..nak tanya pasal jalan ke, apa ke..yg tuh aku xleh bg jwpn terus..nti korang dah sampai klang, baru leh tunjuk direction..eh..?? aku blurrr ckit *eh,bnyak* pasal jalan nih..naik bus k0t plg mudah n effective g2..^_^ nak memandu sendiri bley gak..sesat pun, sesat kat malaysia je kan..??hihihi xde laaa...jgn sampai sesat tau !



k..c u all at klang !!!



0

h0w green is my kn0wledge towards environment..??



assalamualaikum..

yesterday, i read reader's digest august editi0n...theres s0me ec0 challenge ..
n as a biology student, i think i should be absolutely right when it c0mes t0 the bi0 elements questi0n..but..hmm, it's disappointed ! what shall i say..?? i d0nt read a l0t !n here..i share the questi0ns n my answer n answer pr0vided..














1. true or false? Global warming is caused only by natural fact0r.



i answered : false..



n i g0t it right !the laz few decades, scientist believe it is due to our emissions of greenh0use effect..



2. which country currently emits the m0st greenh0use effect?
a)india b)china c)the UK d)the US

i answered : d..

n i g0t it right !



3. which planet's poisonous atmosphere has been described as the product of a 'runaway greenhouse effect'?
a)earth b)mars c) Venus d)jupiter



i answered : a..
i got it wrong ! astr0n0mers Carl Sagan's extensively studies of venus led to his concern over the fate of earth's atmosphere...



4. hybrid cars get better mileage than cars with standard engines.
a)always b)sometimes c)never



i answered : b..

n i g0t it right! s0me hybrid cars use the savings of fuel economy for added power for features such as air-condition..check the fuel economy rating..




5. how long does it takes f0r carbon di0xides t0 disperse?
a)one year b)10 years c)>100 years

i answered : a..

n i got it wr0ng ! even if carbon di0xide emissions ceased immediately, past acti0ns would still affect the planet for decades-even centuries to come...



6. during what time of day does air travel have at least damaging effect on the envir0nment? a)daytime b)night time c) it makes no difference



i answered : a..



n i g0t it right !during the night, they tend to act as a warming agent as they no longer reflect sunlight..



7. which of the following industries could be -vely affected by gl0bal warming?
a)insurance b)commercial fishing c) wine making d) all da above



i answered : d..



hihihi n i got it right! hihhii..this is the safe answer, rite..???





that all.. i think i must impr0ve the kn0wledge as i answer it with0ut full inf0rmati0n..juz like---hentam je bnyaknyer..
hehehehe...







0

underWateR w0rLd...


assalamualaikum

bef0re starting anything, here 0ne riddles dat i g0t fr0m SINAR fm..

- dihujung LAUT ada apa..?? ramai laa yg mjawab huruf T !..cess...aku yg tengah ngantuk tahap gaban + tensi0n petala kelapan c0z xsiap2 gak lab rep0rt merasa tertipu..huhuuu punyalah semangat nak pikir, laz2..haiih laa..tu laa akibatnyer kal0 tgah tensi0n..pikir apa pun xley..~hahaha..

back t0 tracks..what i want to f0cus right n0w is ; the w0rld inside our mysteri0us water @ sea @ 0cean.. c0uld s0me0ne tell me what exactly the number 0f species d0wn there in underwaterw0rld..?? n0 body hands up i think..hehehe..

what is underwater actually..?? * i always l0ve t0 l00k f0r the definition 1st..ahaks !* someone describe me please..hehehe what i understand is a place where s0 many types 0f species--especially the water species like fishes, corals, crabs, turtles and etc live t0gether and interact their r0le t0 maintain the water ec0system..^_^

im always amazed at everytime i saw the sea in fr0nt 0f my naked eyes..i'll juz want t0 figure 0ut h0w the livings c0mpleted their role in maintaining ec0system..h0w d0 they breath..h0w they involved in such a unique way t0 interact with the 0ther species with0ut any harm..is there any livings after the underwater..what d0 they look alike if there is p0ssibility in findings the new species..

im taking bi0l0gy..pure bi0l0gy..and in pure, there's only 3 opti0n c0urses that can i c0nsidered bef0re having a maj0r.. they r micr0bi0l0gy, botany and z00l0gy.. and my interest g0es f0r micr0bi0l0gy..i always l0ve the virus, the bacteria or even the fungi..h0w can these all tiny creatures can affects us in a huge impacts..?? well, that i supp0sed t0 learn..but what is my truly dream 0r desire t0 have my 0wn research is t0 c0mbine these b0th -- underwaterworld + micr00rganisms = biol0gy's weap0n.. * HAHAHHAHA..l00ks like its juz a crap..!! huhuhhu i d0nt kn0w*

my 1st step in make myself t0 get closer t0 the underwater is..im taking scuba diving as my subject f0r k0-kurikulum..~hehehe im willing t0 pay the fees f0r RM100..at least, im exp0sed t0 the skill h0w t0 breath, kn0wing the scuba equipments.. im n0t apply or registered f0r a license @ open water c0z it c0stly me a l0t ! i cant aff0rd nearly RM 900 juz f0r a license.at least f0r n0w..im a fully MA n PA berhad staff.. hahaha.. but i will have a sec0nd license ( after driving license) about 5 years fr0m n0w..??? huhuhuhu insyaallah ^_^

any0ne wh0 has same interest with me..?? juz hit me with th0se kinds 0f st0ry @ pics..or anything related..please.. ^_^

thank u !

0

aku YanG tak perNah ...~

assalamualaikum..

aku yang xpernah di sini membawa maksud...ada perkara2 di dunia ini yg mmg aku xpernah buat, sentuh, atau apa je.. sejak menginjak usia 21 tahun nih, yg aku tau, perkara2 yg bakal disenaraikan ini ada yg aku bangga sebab aku xpernah buat..tapi ada juga yg aku rasa bakal dicuba..teng0k masa n keadaan macam mana... harap yg +ve laa yg bakal dicuba tuh..

~lets us survey me ...!!! j0m2 ^_^

1. aku yang xpernah pakai seluar jean.. *yg nih mmg aku bangga sgttttt..!!!biar laa org nk kata aku ketinggalan zaman ke, x trendy 0r what-s0-ever...janji aku mmg xpakai seluar kain jenis nih..bukan ke susah nak basuh seluar jeans tuh..?? dah laa lambat kering..susah kan je nnti..~hahaha*

2. aku yang xpernah pakai baju lengan pendek kal0 keluar rumah p bandar atau jalan2.. *yg nih pun rek0d yang membanggakan..alhamdulillah, aku berjaya menjaga aurat...yg pakai hands0cks pun aku xpernah pakai..nmpak x sesuai laa..pelik ! apa2 pun, lepas nih nak cuba bnyakkan pakai baju kurung..~hiiii*
3. aku yang xpernah hisap r0k0k,judi,minum arak,hisap dadah.. * insyaallah, perkara nih xkan sesekali dalam hidup pun aku buat..*
4. aku yang xpernah dapat 4.0.. *yg nih aku ckit frust..aku blum baguss lagi dalam pelajaran..aku mengaku, bnyak lagi yg perlu dibaiki dan diambil perhatian kal0 aku nak f0ur flat nih..bnyak kawan yg aku jumpa..depa bukannya study memanjang pun..tp ada beberapa skil dalam belajar yg aku jauh lagi nak sama taraf ngan kawan2 yg dapat 4.0 nih..TERUTAMA sikap MALAS aku nih..suka sangat menunda assignment~huhuhuh..*
5. aku yang xpernah makan petai @jering.. * bukan xpernah sebenarnyer..tapi plg laz telan or cuba makan sayuran2 nih ialah...ntah ! dah xigt bila..tapi, lepas gigit je sayur jenis2 tuh, terus rasa xnk makan lagi dah.. kal0 nak diikutkan, suma jenis sayur, sumanyer bez ! i l0ve vege even im n0t a vegetarian..kal0 xda sayur waktu makan, mmg pelik.. makan makanan gizi yg x seimbang...haaiihh, xel0k tau..^_^*
6. aku yang xpernah dduk di rumah pangsa @ apartment... *xpernah terlintas di hati nih nak ckp aku nih golongan yg kaya..dan bukan suma 0rang yg kaya xdduk di umah pangsa @ apartment..sapa kata..?? kan keadaan ge0grafi juga memain peranan..KL tuh, mana laa bnyak tanah yg tinggal..?? rasanyer, apartment or umah pangsa yg kat KL tuh sama je harga ngan sebiji bangL0 @ teres.. ada yg lagi mewah pun ye..~huuuu.. tapi kal0 h0tel, h0stel atau apa saje bangunan yg menyerupai pangsa @ apartment nih, sure i d0..pernah laa..xkan tiap kali pegi bcuti ngan family ke,mesti kena dduk chalet or sewa umah kut..?? ~huhuhu..*
7. aku yang xpernah main g0Lf.. * kal0 bleh..nakcuba men golf..macam sy0k je swing the g0lf..mesti lentik pinggang kan..??~haahha..*
8. aku yang xpernah menari.. *dalam bnyak2 persatuan or aktiviti k0kurikulum yg dianjurkan kat sek0lah 0r matrix 0r uni, satu2nyer yg aku xkan masuk mdaftar ialah menari..~huhuhu.. mmg dan 100% xder shape utk menari.. weyh, aku mmg xlengkap laa sbgai gadis melayu..xley menari..serius nih.. tapi menari je..kal0 sapa yg jadik my trainer, habislaa depa..bkurun pun xkan dapat ajar aku 1 skil..paling lama pun aku menari--menari poco2..hahahha i2pun aku juz cuba 2 minit terawal..then, laz2 aku tg0k je org len menari..hehehhe*
9. aku yang xpernah bercintaaaaa.... * y nih xley c0mment ! ~hiii *
hmmm...itulah sedikit sebnyak yg aku xpernah buat sepanjang umo 21 tahun nih..mana yg baik tuh, besar kemungkinan aku buat..tapi ntah laa.. owh, n bnyk lagi sebenarnye kal0 nk disenaraikan..aku xpernah ni..aku xpernah tuh..tp cukup laa setakat nih.. cc pun nak ttup dah..sian y mjaga tuh..penat dia nti..
salam sumaa.. ^_^
Blog Widget by LinkWithin

kumpul lagi...

Back to Top