“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing. Dan ia akan kembali sepertimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka beruntunglah orang – orang yang ganjil.”
(Hadis Riwayat Muslim, no.145)

this is me


             
4

makan angin yg tidak kembungkan perut ;p

tajuk entry yg menampakkan kecelaruan dalam memahami maksud simpulan bahasa. MySpace 
hehe. bukan sengaja. ini namanya simpt0m penyakit 'rindu'. bakal merindu rumah dan cuti yg akan berakhir sekejap lagi. wawawa~ sekali lagi penulis blog berada dlm kecelaruan. ok. baiklah. ku serius skg. cepat, tulis pasal makan angin nih,cik blog! toksah mengarut. ;p
kalo pahang darul makmur, selangor darul ehsan, sabah negeri bawah bayu, perak darul ridzuan, makanya melaka bandaraya bersejarah. yeahh, memang bersejarah pun. bermula dgn kedatangan parameswara ke kota ini yg bersandar di pohon melaka menyaksikan pelanduk menendang anjing buruan, melaka mendapat nama. dengan kedatangan belanda menjajah dan terbinalah A famosa, bangunan merah stadhyust dan segala bagai monumen benteng pertahanan, melaka memang penuh dengan kisah sejarahnya. lagi, dengan pengisytiharan pertama kemerdekaan di padang hilir, membuak-buak patriotik ku sebagai anak bangsa. berdirinya ku di tengah2 padang i2, tahulah ku bahawa nikmatnya sebuah kemerdekaan i2.
*alamakk, terrmasuk emo patriotik+sejarah pula. xper lar eyh?sekejap jer nak feeling2 nih..;p*
sedikit perkongsian gambar di sana ;)

 
 
 
 
sebenarnya, ini kali pertama ku ke melaka. 11 tahun di alam persekolahan, xpernahnya ku men'join' r0mb0ngan ke melaka. tapi romb0ngan dengan pergi bersama keluarga, sah2 xsama. lagipun, kalo ngan keluarga--->FREE. itu yang paling seron0k. hehe 
ah, nak citer pengalaman makan di melaka. okeyh, ku PUJI masakan orang melaka. fuyooo, tip t0p dowh asam pedas nya! sangat sedapMySpace 
lagi,harga makanannya memang bukan tahap standard, murah kott. tapi xlaa murah sangat. kami kan p dua kereta, s0 it's worth when everyb0dy's full with good price. kan?
dan setiap bangunan yg ada di melaka, sumanya dilabel muzium. hoho. kelass gitu. bnyak sungguh muzium di melaka ini. muzium nyer siap ada 'airc0nd'. fuhh, memang selesa. haha,jakun 'aircond' apa budak nih?ahaks

tapi CUMA satu nak ditegaskan disini. kira ada lah sedikit yg ku xpuas hati. walo pun makanannya harga cukup berbaloi, tetapi tidak utk entrance fee for recreation activities and the hotel service. eh,not hotel, condo. HELLO, we're still tourists even we're malays. adess, xpuas hati nih. huhu my mom pernah ke melaka tapi tidak pernah ke A Famosa res0rt. jadi, bila kami ingin bertanyakan apa perkhidmatan yg disediakan di resort i2, si recepti0nist i2 menjawab, dengan muka s0mb0ng tahap cipan MySpace--->ini service bilik saja. service bilik saja. 
ok,fine. memang lah disediakan service bilik, i2 kami tahu la. tapi, xkan resort nih xsediakan service len? dah laa guests service counter nya TUTUP. abess, kami nak tnya sapa lagi? tanya recepti0nist la kan? ntah pape jer. slang dah laa ind0n(kami cakap jawa baru tau,huh!). pastu, dan dan jawab enset dia yg xcanggih langsung tuh. xbley blah ok. berlagak ! naseb kami nih tourist yg baik. malas cari gaduh, kami tggu jer shuttle service(yg kami tau daripada pemerhatian kami setelah tiba di resort ini dan melalui pembacaan pamplet yg NASEB baik ku jumpa di atas meja receptionist tadi).. 
dan lagi ttg service blik.. cani citer nya.. kami check-out pkul 1pm.. but of course, sblm pkul 1pm, sumanya dah lengkap di pek dan kami pun tggu lah my dad uruskan check-out. kami di parking kereta.. setelah 15 minit tggu n ber'poyos2' amek gambo wat kali terakhir di melaka, my dad xdtg2 lagi. xsiap lg lar tu check-out.. but then, xpalah.. mmg ramai gak nk check-in condo ni waktu kami trun nk check-out.. oklah, kami sabar lagi. sabar menunggu. dan sabar. ehh, dah pkul 1.30pm dah nih. where's my dad? lamanya urusan nk check-0ut.. bukan juz pulang kunci n sign pape kalo ada yg perlu? dah tu,lama bebenor.. kami di parking keta sudah gelisah.. akhirnya, 1.35pm, my dad pun sampai.. huhu muka dia pun agak masam n dia ada gak laa memarah xpuas hati ckit pd recepti0nist kat c2.. katanya lembap tul wat keje.. x cekap.. hmmm~ no w0nder, i think.. tgoklah apa yg berlaku pd my m0m..
selain xpuas hati dengan service, xpuas hati dengan bayaran nak men waterworld. woii, gila hape satu kepala RM51? (maaf,bahasa agak kasar) baek p sunway lagoon ke, bukit merah ke. lagi murah n berbaloi. alah, bukan happening sangat pun waterworld nya. iklan pr0m0 kat channel resort nya bukan men hebat, tapi bila depan mata, memang indah khabar dari rupa. weyh, reas0nable lar ckit. tapikan, 51 tuh harga local tourist. kalo bukan tempatan, kena 80. huhu dat is t00 much.MySpace hurmm, when we're complaining about diz, my mom said---->'sebab kte pernah pegi tempat yg lebih bagus kot, itu yg kte rasa mahal. kalo 1st time, mgkin kte masuk juga'. maybe. it's true. hehe
kesimpulannya, ku memang ser0n0k. alahh, p laa memana pun, kalo ngan yang tersayang, mesti lar terbaekkk! hehehe
p/s : opps, harap xder sesapa yang menyaman. ini hnyalah suara tidakpuashati oleh 10 rakyat malaysia shja. mungkin boleh pertingkat perkhidmatan dan seterusnya boleh meningkatkan daya tarikan sektor pelancongan di negara ini. ;)

6

my december

my last week of this m0nth---->displayed various em0ti0n of me. MySpace
happy, MySpace glad, tired, surprise, unpredictable, MySpace gloomy, unlucky (bukan rezekiku), thankful, pathetic, and plain at m0st of the time. huhu i guest, i need a new formula to wake up myself .
ku masih 'ketiduran' lagi nih. sapa nak 'bangunkan' nih?
*woitt,BANGUNLAH! MySpace*

oh,ya. disember ini juga memperlihat ramai kawan2ku, *juga adikku pompuan sorang nih :) * menyambut kenaikan angka pada umurnya. hehe orang paling muda sudah meningkat tua. haha. lambat betul eyh korang jadik tua. ;p
ok,jap..ku nak senaraikan suma yg lahir pd bulan ini, yg ku kenal dan yg pasti, dgn bantuan reminder henset,facebook or friendster. lalala~MySpace senarai ini mengikut hari.. :)
  • anne USM ----->20
  • afifah n tyrah KMPK----->20 
  • A.J. USM ---->20
  • sofyya my cousin ---->5
  • linda KMPK  ----->20
  • yuyue KMPK  ----->20
  • hanafi my cousin ----->22
  • amal USM ----->20
  • fatihah ABS ----->21
  • ecah my cousin  ------>alamak, xpasti..
  • aisyah my sis ---->20
  • nik hanisah ABS / USM ----->21 
  • izzati ABS  ----->21
  • radin USM  ------>20
  • niza USM ------>20
oh,ya.. ada sorang sahabat blogger yg sambut hari lahir disember gak..namanya fieqah.. dan ada sapa2 nak ditambahkan dlm senarai? meh2, add ku dlm facebook or friendster eyh..MySpace

    3

    sisa-sisa waktu

    PART I
    >*wuahh,tajuk--->xbley blah..huhu*

    assalammualaikum. hari ini sudah hari ahad, 20 disember, 3 Muharram 1431H. dihitung dan dikira, es0knya result semester II 09/10 bakal diumumkan. lagi? ermm, tggl seminggu lagi cuti semester bakal tiba ke penghujung. alahai, bila kenang balik n fikir2, memang SANGAT MALAS utk ke universiti semula. sebab apa?
    ada dua sahaja sebabnya :
    1. sebab sudah xdapat nak makan yang sedap2@buah-buahan. tau tak,hanya di rumah sahajalah,tempat dimana ku dpt bekalan buah2han yg berterusan. SUSAH woo nak makan buah kat uni nnti. selain kekangan wang*heh,yelah tu =P* ,jauhnya lah nak keluar ke 'supermarket'! adesss, walo kempunan cane pun nak makan buah, pasti akan terbantut ke'kempunan' itu bila difikir balik yg GIANT ker, TESCO ker, apa ker, jauhhhh. .kafe?xder yg jual pun.kalo ada, kat RST. xpun p laa pasar sg.dua tuh. (T.T)

    *padahal nak 1000 daya,xnak 1000 dalih,kan?=P*

    2. sudah tidak ada kenikmatan juga keseronokan melayari internet kalo berada di uni. okeylah, ayat seterusnya ini akan menggambarkan satu keluhan@complain. kenapa ya uni 'block' youtube? kenapa ya uni 'block' farmville? kenapa ya'block' file4shared? agak2 uni 'block' ke bittorrent? agak2 uni 'block' ke suma updater, plug-in and download services, like rapidshare,mediafire n etc? pada firasatku,mgkin ya. boleh jadi uni sekat suma tuh. ku hnya berharap---->jgn lah disekat blogging. nnti satu keje pun xjalan.huhu  
    *ini betul2. jangan sekat blog! isshh,macam laa pihak atasan peduli,kan?hehe*

    dalam ku berada di akhir2 mggu 'percutian' semester, sebenarnya lepas nih baru ku akan bercuti dengan istilah yg betul iaitu JALAN-JALAN. sepanjang tiga mggu lepas, sebenarnya--->ku mmg pulun habis-habisan MELEKAT dan MEMERAP di rumah jer! boleh dikira dgn jari berapa kali ku jejak kaki keluar rumah =P. hehehe. yupp, i admit---->H0ME SWEET HOME. BAITI JANNATI. ;P

    masuk cerita JALAN-JALAN, ku akan menjelajah kota paris! 



     oppps, bukan. hnya ke kota melaka sebenarnya. =P dan selang dua hari selepas pulang dari melaka, ku akan ke ijok pula---->family day! yeay!

    dan, esok paginya pula, saat pulang ke usm... ada dua jer yg akan kurasa saat ini nnti. gembira dan sedih :)

    PART II 
    18/12 ----> tv3 ada tayangkan muvi charlie n chocolate factory. ku gila2 mau tgok sebab apa tau? sebab ada JOHNY DEPP. oopss! hehe
    itu bkn sebab utama. sebabnya ada subtitle BM. haha. betul,nih. sebenarnya, DVD muvi nih ada jer,tp subtitle BM nyer mmg ntahpape. so,i rely on the english subtitle, but then the vocabs---->high level! mmg perlu sesorang utk memterjemah agar ku paham..
    niat di hati,nak timbulkan satu isu, tp xjumpa plak 'scene' yg membuatkan ku berniat menimbulkan isu. 
    tapi mmg teringat lah---->yang johnny depp ada kata dlm dialognya yakni beliau membenci televisyen. katanya, tv bg bnyk pdedahan negatif pada minda kanak2. lagi,beliau kata tv menyekat kreativiti as kita n terutamanya pen0nt0n kanak2 hanya dapat melihat,melihat,dan melihat. membuatkan kanak2 malas berfikir sebab tv dah tunjukkan semuanya. ha, di sinilah ingin ku utarakan isu. kalo dah orang Barat sendiri mengaku tv merupakan satu pengaruh yg amat kuat dan bnyk memberi unsur negatif, habis yang depa--->orang Barat nih keep producing tv shows ,pasal apa? konon lah, nak nampakkan yg mereka nih baik?kononnya mereka nih bukanlah agen penjatuh moral global? kononnya mereka nih adalah beri pengajaran? yelah, apa-apa sahajalahhhh...*mencebik sekejap*
    apa2pun, ini antara snapshots muvi i2. buatan sendiri. haha. xlawa? mmg xlawa pun. hohoho. yelahh, ku akui kelemahan diri. hehehe~




     
     
     
    2

    rubik's revenge

    assalamualaikum ;D selamat tengah malam a.k.a pagi buta...nape buta? sebab xder MATAhari.. hehe

    sebelum nak lelap mata, jap, nak cerita satu peristiwa. ni hah, ttg bebudak laki yg tggl kat taman berkat ni lah a.k.a adik2ku dan sepupu2ku. adesss,sadis laa depa nih. mentang2 cuti skulah, korang p 'simpan' rambut sampai mungkin anak gajah leh sembunyik. then, dah xder keje sangat, depa nih 24/7 on9. pastuh, dengan konco2 depa join skali a.k.a dua org sepupu ku ini, depa mengasah 'bakat' dan 'kreativiti' melalui men rubik. 


    *baris depan plg kiri--->saiz kiub rubik revenge*

    ku perasan lah yg depa nih kalo2 tgh tggu deskt0p nak loading ker, tggu geng2 game on9 depa nak bls ker, atau tgh tggu masa nak on9 semula--->means tggu detik 8pm keatas coz maghrib is forbidden to us to be on9<---depa nih asek pusing2 dan cabar2 lah sesama kami adekberadek suh 'solve' kiub rubik nih. hurmm,ku memang kalo bab2 'solve'  rubik YANG sememangnya permainan kebarangkalian--->sah, sangat slow! huhuhu . ce tgk permutation rubik nih. ini cara selesaikan rubik dalam bahasa matematik. LOL. xpaham sudaaa~ baik ku men 'scrabble', kan? hoho



    *actually, sampai skg pun xpernah dpt 'solve' , setakat dpt 1 surface sama warna, buleh laa..:P *
    sedang khusyuk tgok MALAYSIA vs LAOS men bola sepak tuh, datanglah koki (shukrey) dgn dlm tgn dia ada 4x4x4 nyer kiub rubik atau nama lainnya rubik revenge. dia cabar---> hah, sapa terror? . pastuh, orang pertama yg sahut cabaran ialah iman (my lil brother,16). iman kira tahap pro laa dlm bab2 selesaikan rubik nih. oh,ya..rubik revenge nih saiznya besar sikit. yang basic rubik ialah 3x3x3. jadi nya, memang mencabarlah bagi iman. as expected, iman xdpt nk solve. dah xdpt 'solve', iman bg blik pada koki n koki suh usop (my lil bro,15) lak. pun xdpt. so, sapa pun xdpt nak 'solve'.

    alih2, masa MALAYSIA dah dapat gol ke-3 nya, usop tetiba tnya----> pasang2 dlm BI apa? ku 'blur'. huishh,org tnya tetiba, terkedu laa! pastuh slps beberapa saat, baru ku dapat tangkap apa yg usop nak. ku angkat kepala then tgok dia rupa2nya tgh 'search' kat youtube cara nak 'pasang-semula' rubik revenge tuh!
    LORHHH. DEPA P LERAIKAN RUBIK REVENGE TU! ADESSS.. ABES CABUT SUMA KOMPONEN2 RUBIK TU. 
    gini lah jadiknya. 

    tapi ini versi gambar dr internet. kalo yg hasil tangan depa, lagii. bersepah,berkecai. last2, depa p letak dlm plastik beg. wawawa~ esok2 depa cuba laa tuh sambung semula ;P


    laa, kot ya pun xdpt 'solve' rubik revenge tu, xpayahlaa cabut n lerai kiub tu. mmg revenge jer gayanya. hahaha. tapi mengikut kata koki, rubik tu mmg susah ckit nak gerak2kan. so, ia ter'cerai' sendrik. hmmm,yelah~ :P
    2

    buat blogger jauhhati.blogspot

    selamat ulangtahun yang ke-20 :D
    MySpace


    ucapan dari srikandibiologi ----> yeay! tahniah dah memasuki alam puluhan.
    *terlupa sekejap yg kamu sbnrnya baru 20*
    semoga panjang umur, murah rezeki, dapat pointer tinggi n sukses dunia dan akhirat. dan teruskan ber'blog'. ha,ini ada sedikit pemberian kek dari srikandibiologi :)
    kek blueberry yg ditaja khas oleh gengjawa.com.. haha xderlah. ni kek ku sebenarnya. kek 'pinjam'. wawawa~ nk bg yg betul, hg kat umah. jadi,xdapek den nak bg kek hatta sepotong pun.. huhu
    enjoy ;D


    dan menyingkap kembali bagaimana ku kenal blogger jauhhati ni----->semuanya bermula di dewan kuliah sains kemasyarakatan (DK SK) bila mana kami suma geng2 1st year harus berkumpul utk dberi taklimat ttg 'course' kami yakni bachelor science in biology.. cik blogger inilah yg dduk sebelah ku.. dia laa yg duk tegur kte dulu.. yelah, ku kan penyegan..wakaka dia laa yg bnyk menyoal ku... sepatah yg dia tnya, sepatah yg ku jawab.. akhirnya, ku yg sepatah2 jawab, terbanyak cakap plak bila dia tanya ku asal mana.. adesss, ku mmg 'blur' bila org tnya asal mana. dah blur, masuk laa zon merepek. tu yg pjg lebar jwb, kan blogger jauhhati? hahaha

    2

    hanya gambar


     
     
     
     
     



     
     
     
     

    0

    studio ghibli

    assalamualaikum...


    mohh layan trailer KCB dulu yer :D



    okey, let start the real one ::: from the studio Ghibli, i present-----------> PONYO ON THE CLIFF BY THE SEA...


    hehe...aisehh,macam 'terror' jer nak persembah2 karya orang... huahuahua... xder maknanyer ok ??! 
    oklah... memandangkan ku mendapat mandat untuk berehat dari kuliah,kelas dan tutorial selama sebulan nih kan----> atau bahasa mudahnya cuti antara semester... ku godek2 lah suma cd's yg elokkkk tersusun kat depan tuh... hai lah adik2 ku, mentang2 korang suma seakan-akan memiliki komputer sorang satu+line tenet, korang pandang sipi2 jer eyh cd's tuh suma.. buat 'bo layann' jer ek..berlagakk,xper2... ni hah, kakakmu yang dilanda kebosanan berinternet suda inilah yg p jenguk cd's tuh tau! gagaga 
    *ku membebel tak tentu pasal ni, kenapa pula? hai, tu lah... pengsan lagi..kan dah xbetul otak tuh.. :P*

    baiklah..kita kembali ke pangkal jalan... :D

    STUDIO GHIBLI atau nama lainnya (株式会社スタジオジブリ ,Kabushiki-kaisha Sutajio Jiburi) *pronounce by yourself k :P* ialah sebuah studio animasi jepun. logo syarikatnya ialah watak karakter kartun TOTORO. nama studio nih peroleh pun, ada kisah di sebaliknya. cuma ku skrg dalam aura kemalasan menaip. jadik, silalah ke link yg terbabit, ehhh salah.. link yg berkenaan utk tahu lebih lanjut ;D

    sedang2 bercuti nih, ku habiskan waktu terluang *sepuas-puasnyaaa* dengan pulun semua muvi yg ada kat dunia nih. abes suma ku pulun. yg inggeris, yg jepun, yg melayu, yg indon, yg lama, yg baru... semua2 kalo bolehh selagi belum tanggal 27/12, itulah rangka kerjaku.. gagaga~ sampai tertolak tepi hobi asalku----> layan novel... alah, novel nti lar... lagipun ada seseorang nih yg rajinn preview novel... ku baca yg preview sajalah.. hehehe

    ohh,ya... tadi sempat melayan koleksi2 *great collections :D* dari studio ghibli...
    dalam cd STUDIO GHIBLI PRESENTS THE GREAT COLLECTION, memuatkan 4 keping cd yg terkandung 18 kartun. dan hanya 4 sahaja yg baru ku 'terlayan'. haha  ada jugakk 3 kartun rasanya pernah tengok, tapi igt2 lupa sebab tgok tengah2 kott.. i2 xdikira layan yer..hehehe
    18 kartun (yg di'stroke' kan tulisan i2 yg ku dah tengok) i2 ialah:
    GRAVE OF FIREFLIES,   HOWL'S MOVING CASTLE,   KIKI'S DELIVERY SERVICE, LAPUTA(CASTLE OF THE SKY),   MY NEIGHBOUR TOTORO,   NAVSICAA THE VALLEY OF THE WIND,   ONLY YESTERDAY,   POM POKO, PORCO-ROSSO,   PRINCESS MONONOKE,   SOUNDS OF THE OCEAN,   TALES FROM THE EARTHSEA,   THE CASTLE OF CAGLIOSTRO,   THE CAT RETURN,   WHISPER OF THE HEART,   SPIRITED AWAY,   ON YOUR MARK,   PONYO ON THE CLIFF BY THE SEA TRITON OF THE SEA...

    sekalung pujian buat kartun2 dari studio ghibli nih. their works are totally creative. no wonder, in 14 august 2009, walt disney released the ponyo story into english version. but from the comments, most of them are prefer japanese or the origin version, as walt disney done many modification on it.. i dont know..maybe not the whole part..but, me too actually agree with the comments.. look likes the voice of 5 years old kid in original version is more likeable.. sounds like 5 years old kid, not 8..huhu
    here, the trailer of ponyo---english version---- link (sorry, i cant embedded as it was disable to embed)

    p/s : tinggi imaginasi hayao miyazaki nih... mengarut juga kadang2 ku tgok.. mcm dlm ponyo, iskk, mana ada ikan emas boleh jadi manusia dan ikan emas dari laut?? air boleh jadi ikan?? huhu iskk,ntah lah labu~

    p/s/s : alahai,xsangka ku...dulu amatlah tidak menyukai kartun2 jepun, akhirnya---> terpikattt juga. wawawa~ dulu, sebenarnya xsuka i2 bukan sebab apa. sebab xpaham jalan citer orang2 jepun buat. adesss, tu yg malas layan. tapi ni, terlayan sudaa. lalala~
    2

    aduh,sakit kepalaku !

    rasa2 cam x dialog apa tu? yeahh, iklan euphamol 650 kan.. hehe tapi ini ubat untuk sakit kepala yg pening2 n adikberadiknya dengannya.. tapi ku kini bukan sakit kepala pening..
    sakit kepala sebab BENJOL ..

    oh,man ! it does REALLY hurt, you know..
    susah nak tidur cani.. *tapi kalo dah makan ubat tuh, xngantuk pun mata tetap tertutup..huhu itulah penangan dadah..haishhh,jangan amek dadah yer semua*
    adesss,barulah ku tahu rasa sakit akibat BENJOL ni camner.. xkesah lah yg benjol sebab jerawat ke apa. tapi BENJOL di kepala, sangat sakit okey !

    ah, kenapa ada BENJOL di kepalaku? tidak mahu ku berceloteh panjang, cuma kesimpulannya, accidents MAY happen---> anytime n anywhere !
    satu jer yg ku rasa sampai sekarang masih xhilang2 walaupun setelah disahkan doktor, ku xpayah risau apa-apa ---> rasa terkejut.
    betul nih. sampai sekarang masih terkejut. terngiang2 my dad said "ALLAH" ketika ku buka mata. serta-merta ku teringat balik apa yang terjadi. dan ku rasa ku xsilap. ku masih ingat yang ku PEGANG PISAU sebelum PENGSAN.
    ALHAMDULILLAH, ku x apa2. dan inilah yang mengundang rasa terkejut sampai skrg.
    *macam mana lah ku boleh lepaskan pisau i2 sebelum jatuh eyh? geez, ku sekarang ingin sangat belajar medik !!!!*

    p/s : quite funny actually when my brother said to me--> ' dah,lepas ni jangan jatuh dah. cuak dowhh tengok..' haha. ku nak gelak kejap n nak balas---> weyh, hello ! macam laa boleh control kita nak pitam bila.. pape laa adikku sorang ni..

    p/s/s : ouhh, salam kejayaan buat adikku itu. paper SPM dia yang terakhir pagi selasa nti..paper chemistry.. tahniah sebab berjaya lalui detik SPM dengan penuh tabah :D
    2

    pisang kaki

    assalamualaikum semua  ;D

    hari ini hari apa? ----> hari yang ceriaaa! :P *kemelalutan jelas ternyata..huahuahua..alahh,tgh happy nih..hehe*
     diakui sebagai seorang 'hantu buah', rasa2ku semua buah tropikal sudah ku makan.. tapi hakikatnya, ku hanyalah 'hantu' level beginner.. haha 
    yelahhhh, ku akui kelemahan diri (???).. 
     pisang kaki----> buah inilah yang me'rendah'kan level ke'hantu'an buah ku..haishhh, serius. ku xtahu buah apa nih?. pisang tau. pisang kaki? ku xtahu. padahal nya belajar pasal pokok. tapi masih xtau pisang kaki i2 apa? aishhh, mana kain? kain? nak tutup muka nih. huhu. xper2. kita membesar, kita teruskan belajar. hehe ;D

    semalam kott baru merasai kelazatan buah pisang kaki. dalam inggerisnya diberi nama persimmons, buahnya sebiji rupa sebiji tomat0. tapi tomato warna oren terang dan kemerahan. ini warna oren+coklat2. rasanya? errr,macam ciku. huhu i2 ikut rasa lidahku lah. tataulah hantu buah yg len. haha
    pokoknya? ntahhh..xpernah tgok. (jakun betul srikandibiologi nih..tu yang terpaksa guna khidmat enchek googles dan putera wiki nih.. =P)  
    ok lah. kat bawah ni gambar buah n pokoknya. 

     
     
    ini persimmon kering..*penyek dah bentuknya..huhu*


     lebih2 info, google lah sendrik.. nak tgok upin ipn dulu kat tv9 nih.
    hehe. TATA ~

    0

    dari kotak mesej friendster :D

    lamanya rasa dah x buka profil di friendster.. bukan xbest friendster..best jer.. cuma masa kat uni, friendster nih berat as it server under constuction n renovation kott... skg, fs dah berwajah baru.. dlu pink skrg green.. hehe
    mesra alam g2.. bagus2.. ;p

    sabda Rasulullah SAW:

    " barangsiapa yang hafal dan mengamalkan tujuh kalimah ini akan dimuliakan oleh Allah dan malaikat dan akan diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih di lautan "

    1.bismillahhirrahmannirrahim  :pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
    2.alhamdulliah  :pada tiap-tiap habis melakukan sesuatu.

    3.astagfirrullahalazim  :jika tersilap mengatakan sesuatu yang buruk.

    4.insyaallah  :jika ingin melakukan sesuatu pada masa akan datang.

    5.lahaulawalaquataillahbillah  :bila tidak dapat melakukan sesuatu yang agak berat atau melihat sesuatu yang buruk.

    6.innalillah  :jika menghadapi musibah atau melihat kematian.

    7.laailaahaillallah  :bacalah sepanjang siang dan malam sebanyak-banyaknya.amalkanlah selalu moga-moga kita tergolong dikalangan orang yang terpilih oleh Allah.


    nak bermadah-madah sekejap yer ;D ---->

     wanita solehah laksana rembulan...menyinari insan bumi...jika dia memandang, dunia seakan bergetar kerana ketulusannya...jika dia berkata, dunia akan terlena kerana kelembutannya...jika dia tersenyum, dunia pun ikut tersenyum kerana keikhlasannya..laksana pelita , tubuh terbakar demi pengorbanan...menjadi penuntun di tengah gemerlapnya bumi...laksana sahabiah, langkah kakinya bagai langkah Fatimah...hidupnya penuh ketenangan jiwa kerana hatinya selalu berzikir...dialah wanita solehah yang menjadi penentu sebuah perubahan dunia...:):):)
    0

    live@khutbah jumaat hari ini

    skg sedang berkumandang khutbah jumaat dari masjid seberang jalan i2.. :D
    yeahh,free free jer dpt dgr.. (lorhh,mcm selama nih kena byr jer..=p)

    jom..ku kongsikan khutbah i2.. antara intipatinya lah yer..
    :D
    • umat Islam kena selalu usaha untuk memiliki sifat2 taqwa ---> bersungguh-sungguh amalkan amarmakruf nahi mungkar
    • semoga dengan usaha i2, kita dapat keredhaan Allah
    • ibadat zakat ialah 1 rahmat dari Allah utk hamba-hambanya
    • dengan rahmat2 yg dikurniakan, kita wajib zahirkan rasa kesyukuran melalui berzikir dan bertahmid.. bagi seseorang hambaNya yg dikurniakan rahmat/rezeki/kekayaan wajib zahirkan kesyukuran melalui zakat yakni menafkahkan sebahagian harta seperti dalam firman ALLAH surah Al-Baqarah ayat 267
    • Harta hambaNya yg berzakat itui sesungguhnya xkan berkurang malah bertambah. Allah akan memberi ganjaran yang lebih banyak kepada hambaNya yg ikhlas menunaikan zakat..
    • setiap hari, akan ada 2 malaikat yang turun mendoakan hamba-hamba Allah.. malaikat2 i2 akan mendoakan kita.malaikat pertama akan berdoakan kita ke syurga dan malaikat kedua mendoakan kita ke neraka. maka,rebutlah doa malaikat yang pertama...
    • Allah sangat benci dengan orang yang ingkar perintahNya, sombong dan tamakkan harta dunia.. hamba2 ini akan dicampakkan ke dalam neraka pastinya selama 50,000 tahun usia dunia.




    haa, nanti malam ke nti tengah makan ke..nak uji adik-adikku nih.. apa jer yg depa dengar masa khutbah tuh.. takper2..nnti kita test depa ;D
    2

    TECH BARGAINS!!!

    AKU GILA MUZIK --->ini tagline guamuzik
    tapi ku x pun gilakan sesuatu bernama muzik i2. tapi ku GILA 'hi-tech gadgets'   ;D
    (gila gila pun, xlah sampai xkeruan. hehe)
      ohh, jika hanya masalah kewangan x membelenggu diri ini
    haha
    alahhh, 'standard' jer kalo 'golongan terpelajar' a.k.a pelajar lah kann seperti diriku dihimpit 'kesesakan ekonomi' .

    (apa lah srikandibiologi ni. mana ada istilah kesesakan ekonomi? iskk)          
    makan, pakai, belajar suma ditanggung orang. DAN disebabkan itu, akan ku tidak sia-siakan apa yg diamanahkan. ( nih betul !! srikandibiologi sungguh2 tekad nih )

    ehhh. sepertinya ku sudah tergelincir landasan niat nih.. mahu ditulis tentang 'tech bargains' , 'kok' nya dibilang tentang amanah. lorhhh! 
    ( srikandibiologi dipengaruhi aura keseronokan kaum-kerabat hj.alias+hjh azizah yg baru pulang dr indonesia..uhh )  


    tarikh hari ini, 4 disember, Jumaat, disisipkan akhbar ' A TECH&U SPECIAL' dalam New Strait Times bersempena dengan PIKOM PC FAIR 2009 di KLCC. n pd tarikh yg sama juga, 'fair' ini turut berlangsung di PISA penang n MITC ayer keroh,melaka :D 
    yeahh!! mari ramai2 turun KL,penang juga melaka !! .. JOM JOM

    Hajat di hati ---> nak larhhhhh sangat beli... dlm kepala ni dok laa melayari nikmat, keseronokan memicit-micit butang PSP... xpun menyentuh-nyentuh 'touch-screen' iPod touch ke, iPhone ke... uhhh, SANGAT SERONOK yer, pembaca sekalian ;D


    tengokkk ---- HARD-DISK 2TB (terabait) harga RM649.boleh tawar kott lagi nih.. kalo nak murah ckit, BELI R YG  1TB RM309..  
    (tera tu weyhh..gabak besar.. nak isi apa jer lah dlm tuh kan?)


          ---- xnak hard-disk, nih laptop ,notebook berlambak2.. promosi!!! tinggal nk tunjuk ngan jari jer then pay! simple,right? gagagaga :p

       ---- xteruja ngan hard-disk or lapt0p, hah, check-out the handphones, smartphones, mp3's, mp4's, screens, electronics, TV HDMI, RMVB PLAYER, bla bla bla...
    (huishhh, membuak2 nih nak p KLCC..cepat ! sapa nak ikott? jom2.. )



    tetapi !

    semua2 di atas ni, ayat2 di atas ini, yang pada mulanya buat diriku teruja ber 'rak-rak', tiba2 mati ! tup! off. shut-down. hilang. gelap. 
    sebab apa?
    ha,sebab suma tuh ---- yelahh,keseronokan , nikmat picit2 n sentuh2 alat gadget nih SANGAT-SANGAT lah melalaikan. lagha. lebih2 lagi pada diriku.. ohh, sungguh ku lemah. terpedaya kejap dgn bisikan-bisikan 'cinta' makhluk terkutuk i2 a.k.a SYAITAN. syaitan memang jahat yer, pembaca sekalian. maklumlah, i2 memang tugasnya---- menyesatkan umat manusia. huh. dengan duit pun 'berkepuk-kepuk' dalam dompet nihh (ehh,xlah berkepuk mana. adalah duit. wawawa), kalo ku x 'control' nafsu tadi, habislah. 'gedebuk'. terjelepuk. jatuh. tersungkur. kalah ku dengan makhluk i2..




    cik srikandibiologi, ada duit pun, kawal2 lah kehendak. beli keperluan saja. :D




    p/s : nak tengak anugerah skrin malam nih :D 

    2

    ANIMAL PLANET di KLANG =O

    sila baca entry kali ini dengan int0nasi pemberita membaca berita yer  ;D

    menarik di klang. pagi ini, bumbung di salah sebuah rumah bernama 'teratak berkat' telah dikunjungi oleh seekor anak musang yang kelihatan keliru dan ketakutan. 'tetamu' yang julung-julung kali dikesan oleh ayah tuan rumah ini asalnya bersama ibu dan dua lagi ekor adik-beradiknya, sedang berusaha melintasi bumbung 'teratak berkat' itu. namun, si ibu juga dua ekor adik-beradiknya itu sahaja yang berjaya ke seberang lalu meninggalkan 'tetamu' itu keseorangan. selepas disedari bahawa ia keseorangan, 'tetamu' itu mengeluarkan bunyi-bunyian yang mempamerkan rasa kasihan. memang kasihan rupanya. selepas tiga kali percubaan merentasi bumbung 'teratak berkat' yang tidak sebesar mana itu, ia berjaya. tahniah diucapkan. :D


    ok lah. penat menaip bahasa baku ni. haishhh. ternyata, ku hnya boleh skema2 dlm ms yg singkat. ouhh,boleh mdatangkan masalah ni. tp jgn ris0. xkan kubiarkan ia menjadi duri dlm hidupku (????)...

    musang yang dijumpai pagi td tuh, tidak diketahui spesis apa. igt dengan kecanggihan internet dan dunia ICT nih, boleh lah kott 'matching' 'matching' n googles gambar, then tau spesis apa. haha. alah,macam nak cari lirik ke tajuk film ke apa, kalo tekan satu perkataan, suma link bkaitan pkataan tu kuar. tapi xboleh aplikasi pula ey guna gambar. kan???

    sentuh ttg musang nih, satu jer yg terlintas kat otak pemikiran nih. filem p.ramlee tajuk musang berjanggut. hehe. semalam hari isnin kat TV2, 9pm ditayangkan citer tuh. pagi ni plak, tersesat seekor anak musang kat atas bumbung rumah. ;D agak2, kalo tgok rancangan tv ttg duit, esok paginya jumpa duit kat bumbung. ho ohh.. no, sangat tidak boleh dijadikan kenyataan. tapi kalo jadik, aminnn, rezeki.. haha.

    musang dan serigala.
    inggeris nya fox and wolf.
    bahasa arabnya tsa'-lab wa ibnu awi .
    bahasa tamil atau kantonis atau mandarin atau tionghua atau tagalog atau italian atau spanish atau france, memang tak tahu lah.
    (=.=)


    Blog Widget by LinkWithin

    kumpul lagi...

    Back to Top